Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

fot. via pixabay

Kościół

Medytacja, czyli poznanie obecności Bożej

Medytacja jest właśnie takim momentem, w którym jesteśmy nastawieni na Jego obecność. Polega na byciu świadomym chwili. Można ją obserwować, a w niej samego siebie oraz to, co się w niej wydarza. To, co się we mnie wydarza. A mogę też „działać”, pozbywać się myśli, które mnie stale wyciągają z tu i teraz. Zamiast czekać na spotkanie z Bogiem, spotykam się z własnymi myślami i nie ma mnie, świadomego, w chwili obecnej. Walczę wtedy z myślami, które przeszkadzają. Efekt jest taki, że albo się zmęczę walką, albo na jedną – dwie sekundy udaje mi się uzyskać stan spokoju w „mojej głowie”. Gdy nastawię się na bycie w chwili obecnej, na obserwację, nie muszę z niczym walczyć i bywa tak, że pod koniec mojej medytacji On mi się objawia. Jakby czekał, czy będę mu wierny do ostatniej chwili. Czy to będzie 10 minut, czy 20, potrafi objawić się w ostatniej chwili w swojej błogości, pokoju, którym nas obdarza.

Jak poznać Boga? Mądrość wyrosła na pustyni

Kościół

Jak poznać Boga? Mądrość wyrosła na pustyni

Przyglądaliśmy się własnej kondycji duchowej, rozważaliśmy, co jest niezbędne na szlaku pustynnym, a teraz pora na sedno sprawy – poznawanie Go. Jak to robić? Niektórzy mówią: „Boże szukam cię i szukam, i nic z tego”. Bóg nie daje o sobie znać, On wie, że do spotkania z Nim konieczne jest, byś miał kontakt ze sobą samym. Co to znaczy? Odczuwanie własnego ciała. Wbrew pozorom ból bywa dobry – sprowadza nas do naszego ciała, każe być tu i teraz. Ale kontakt ze sobą, to nie tylko doświadczanie ciała. Uświadamiam sobie wtedy własne pragnienia, marzenia. Marzyć może psychika, ciało raczej zazwyczaj czegoś potrzebuje: wiem, kiedy chcę pić, jeść, kiedy coś mnie boli. Częścią mnie są też moje wspomnienia. Mogę tkwić w przeszłości albo przyszłości – to też jest kontakt ze mną samym. Ale mogę też uciekać w przeszłość i przyszłość i przez to nie mieć kontaktu ze sobą samym w danej chwili.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Cuda dokonane przez Boga za wstawiennictwem matki Urszuli Ledóchowskiej

Święty jest dla nas nie tylko wzorem postępowania, ale i orędownikiem, pośrednikiem między ziemią a niebem. Zwracamy się do tych, którzy nas wyprzedzili w drodze do nieba, prosząc ich o pomoc, ufając, że nie tylko mogą i chcą dopomóc, ale że i Bóg zechce ukazać siłę ich modlitwy wstawienniczej, sprawiając za ich przyczyną cuda, udzielając łask. Procedura prawna procesu beatyfikacyjnego czy kanonizacyjnego wymaga, aby świętość danego sługi Bożego została potwierdzona wyraźnym cudem. Cud ten musi być wnikliwie zbadany przez powołanych w tym celu ekspertów i teologów.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Jedna jest Polska — wspólna Matka

Polska żyje... Polska pracuje... Polska nie traci nadziei... Polska wierzy... Polska miłuje... Polska idzie w przyszłość... Powtórzcie młodzieży harcerskiej słowa, które wypowiada Prymas — harcerz. Powiedzcie naszej młodzieży, że Polska ogarnia ją ramionami Matki. Jedna jest Polska — wspólna Matka! Jej ramiona — dla wszystkich dzieci. Jedno ma serce i wszyscy znajdują w nim miejsce. Powiedzcie młodzieży harcerskiej, że ta Polska wyciąga do nich ramiona, przyzywa ich i pociąga, aby nigdy nie zapomnieli o Ojczyźnie, aby wszędzie, gdziekolwiek rzucą ich obowiązki i zadania życiowe, pamiętali, iż należą do wspólnej Ojczyzny.

Fot. Beyond Forgetting via Flickr, CC 2.0

Kościół

Jan Paweł II: Drodzy młodzi, trwajcie zjednoczeni z krzyżem!

Tradycyjne spotkanie Ojca Świętego z młodzieżą Rzymu i regionu Lacjum przed Światowym Dniem Młodzieży odbyło się w czwartek 1 kwietnia na placu św. Piotra. Miało ono charakter czuwania modlitewnego, na które złożyły się rozważania, śpiewy, świadectwa upamiętniające 20. rocznicę przekazania młodzieży przez Papieża krzyża Roku Odkupienia. Wzruszające świadectwo złożyła studentka filozofii Papieskiego Uniwersytetu Gregoriańskiego, Polka Paula Olearnik, która opowiedziała historię swojej wiary w Chrystusa i spotkań z Janem Pawłem II podczas Światowych Dni Młodzieży w Częstochowie i w Rzymie w Roku Wielkiego Jubileuszu. «Dziękujemy Ci — powiedziała na zakończenie — że zechciałeś zaprowadzić nas młodych do naszej Matki. Prowadź nas zawsze do Niej, a przez Nią do Chrystusa! Abba, Ojcze». W przemówieniu, wielokrotnie przerywanym oklaskami, śpiewem i skandowaniem «Giovanni Paolo II» Ojciec Święty wezwał młodych, aby czerpali siłę z Eucharystii, trwali w jedności z Kościołem, przyjmowali z miłoś

Fot. Pixabay, CC0

Rodzina

Czym powinno być współżycie seksualne?

Treści "rubryk" takich czasopism jak "Bravo", "Popcorn" czy "Dziewczyna", całkowicie negują naukę Jezusa Chrystusa. Fałszują prawdę o ludzkiej płciowości twierdząc, że najważniejsza jest przyjemność seksualna.

Fot. Pixabay, CC0

Kościół

Czy pocałunek jest grzechem?

Młody człowiek żąda odpowiedzi jednoznacznej, "tak" lub "nie", bez względu na to, o jak subtelną i złożoną materię pyta. Odpowiem zatem jednoznacznie na pytanie "Czy pocałunek jest grzechem?": TAK lub NIE.