Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Uważasz, że jesteś nawrócony? Posłuchaj tego kazania...

To kazanie należy powtarzać do bólu i dla pewności oprawić dla wielu w ramkę ! Dla mnie, dla Ciebie, dla wszystkich, którzy uważają się za nawróconych. Nigdy nie można powiedzieć, że raz na zawsze zostało się nawróconym -- takie stwierdzenie padało wielokrotnie podczas katechezy audiowizualnej w Bazylice oo. Bernardynów w Rzeszowie. Jej gość, paulin o. Stanisław Jarosz przekonywał, że proces nawracania musi trwać stale, przez całe życie. - Gdybym usłyszał, że ktoś jest nawrócony, to bałbym się takiego człowieka. Można powiedzieć, że przeżyłem etap nawrócenia, jestem w drodze do nawrócenia, ale nie ma nawrócenia, które zakończyłoby się. Nie może być, ponieważ Bóg jest nieskończony -- mówił o. Stanisław.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Dlaczego tak niechętnie pełnimy wolę Bożą? Ks.Sławomir Kostrzewa

Każdy chrześcijanin jest powołany do tego, aby iść za Jezusem i pełnić Jego wolę. Niestety, wielu, którzy za Nim idą, nie chce pełnić Jego woli, lecz pilnują własnych spraw. Dlatego ten stan objawia się niepokojem serca. Czyste serce jest spokojne, bo zawsze pełni wolę Bożą. Ks. Sławomir Kostrzewa wyjaśnia, dlatego tak niechętnie pełnimy wolę Bożą, jak wyglądają procesy zatruwania czystego serca – niedowierzanie miłości Chrystusa, szemranie, narzekanie. Zapis audio homilii wygłoszonej podczas rekolekcji formacyjnych w Gostyniu, 21 kwietnia 2018 r.

Watykan: Co robić z pustymi kościołami w Europie?

Kościół

Watykan: Co robić z pustymi kościołami w Europie?

Watykan przygotowuje wskazówki mające pomóc w zapobieganiu przekształcania nieczynnych kościołów w puby, siłownie, lodziarnie, czy meczety. Zostaną one wypracowane na międzynarodowym kongresie, który końcem listopada odbędzie się w Rzymie pod hasłem „Bóg już tu nie mieszka?”. Celem kongresu jest stawienie czoła poważnemu i coraz bardziej naglącemu problemowi zamykania kościołów i ich nowego przeznaczenia – wskazał kard. Gianfranco Ravasi prezentując inicjatywę. Kierowana przez niego Papieska Rada Kultury wraz z episkopatem Włoch oraz Papieskim Uniwersytetem Gregoriańskim jest organizatorem listopadowej konferencji o losie nieczynnych kościołów. Kard. Ravasi zauważa, że zjawisko to w Europie przybiera na sile szczególnie w takich krajach jak Francja, Belgia, Holandia czy Szwajcaria, ale mocno odczuwalne jest też w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Powodem zamykania kościołów jest coraz niższy przyrost naturalny, odczuwalna sekularyzacja społeczeństwa i odchodzenie ludzi od praktyk relig

Czy Bóg ocali Polskę przed III wojną światową? Orędzie

Wiara

Czy Bóg ocali Polskę przed III wojną światową? Orędzie

Siostra Łucja, właśc. Lúcia Santos, znana również jako Lúcia de Jesus dos Santos OCD (ur. 22 marca 1907 w Aljustrel, zm. 13 lutego 2005 w Coimbrze) – portugalska zakonnica, która była świadkiem objawień maryjnych w Fátimie w 1917, apostołka pierwszych sobót, Służebnica Boża Kościoła katolickiego.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Dlaczego wielu nie uznaje Maryi za Bożą Rodzicielkę?

„Córko moja – prosiła Maryja – spójrz, Serce moje otoczone cierniami, którymi niewdzięczni ludzie przez bluźnierstwa i niewdzięczność stale ranią. Przynajmniej ty staraj się nieść Mi radość i oznajmij w moim imieniu, że przybędę w godzinie śmierci z łaskami potrzebnymi do zbawienia do tych wszystkich, którzy przez pięć miesięcy w pierwsze soboty odprawią spowiedź, przyjmą Komunię świętą, odmówią jeden różaniec i przez piętnaście minut rozmyślania nad piętnastu tajemnicami różańcowymi towarzyszyć Mi będą w intencji zadośćuczynienia”. Te słowa wypowiedziane przez Maryję w dni 10 grudnia 1925 r. w Pontevedra (Hiszpania) są nadal zbyt mało znane i praktykowane w kościele Chrystusowym. W tym dniu Maryja objawiła się s. Łucji z Dzieciątkiem Jezus i pokazała cierniami czyli naszymi grzechami otoczone Swoje Serce.