Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Fot. domena publiczna / Joanna Adamik (Archidiecezja Krakowska Biuro Prasowe) via Flickr, CC 0

Wiara

Abp Marek Jędraszewski: Oto, dlaczego SS-mani bali się wzroku O. Kolbe

- Zaczęło się konanie w bunkrze głodowym. Długich 17 dni. Zbliżanie się do śmierci. Ale równocześnie na przekór potędze kłamstwa i przemocy - przechodzenie ze śmierci do życia - mówił o św. Maksymilianie Marii Kolbe abp Marek Jędraszewski podczas Mszy św. sprawowanej z okazji 77 rocznicy śmierci św. Maksymiliana w KL Auschwitz. Tegoroczna uroczystość miała szczególny wymiar - została połączona z ogłoszeniem św. Maksymiliana Marii Kolbego patronem miasta Oświęcim. Dekret odczytał o. Piotr Suder OFMConv, franciszkanin.

screenshot Youtube - Salve TV

Kościół

Abp Henryk Hoser o Medjugorie: Tutaj dokonują się głębokie nawrócenia

- Właśnie tutaj dokonują się bardzo głębokie nawrócenia. Przyjeżdzają sceptyczni, czasami niewierzący, tacy co od kilkudziesięciu lat się nie spowiadali i wracają zupełnie innymi ludźmi. To trochę przypomina powołanie apostołów - z rybaków stali się rybakami ludzi. I ten cud tu się dokonuje - mówił podczas 29. Festiwalu Młodych MLADIFEST 2018 w Medjugorie Abp Henryk Hoser SAC - Biskup Senior Diecezji Warszawsko - Praskiej, Specjalny Wysłannik Stolicy Apostolskiej do Medjugorie w rozmowie z Salve TV.

Ks. Henryk Zieliński: Ostateczne i jedyne źródło prawdy

Kościół

Ks. Henryk Zieliński: Ostateczne i jedyne źródło prawdy

Najlepszą wiadomością jest to, że Bóg istnieje i nas kocha. Jak bowiem przypomniał św. Jan Paweł II przed 26 laty w encyklice Veritatis splendor („Blask prawdy”), to Bóg jest ostatecznym i jedynym źródłem dobra i prawdy. Nie jest bezosobowym Wielkim Architektem, który uruchomił świat i przestał się nim zajmować, ale Ojcem Miłosiernym, który tak nas umiłował, że „Syna swojego jednorodzonego dał, aby każdy, kto w niego wierzy nie zginął, ale miał życie wieczne” (J 3,16.) W kulturze biblijnej ofiarować syna oznacza coś więcej, niż poświęcić samego siebie. Dlatego z ufnością można powtarzać słowa Psalmu 123: „Chociażbym przechodził przez ciemną dolinę, zła się nie ulęknę, bo Ty jesteś ze mną”. Kto widział w Ziemi Świętej tę Ciemną Dolinę, ten wie, o czym mowa.

Dzisiaj ważne święto - Przemienienie Pańskie

Kościół

Dzisiaj ważne święto - Przemienienie Pańskie

Dzisiejsza Ewangelia prowadzi nas wraz z Chrystusem, Piotrem, Jakubem i Janem na górę Tabor. Tam Chrystus przemienił się wobec swoich Apostołów. Jego twarz zajaśniała jak słońce, a szaty stały się olśniewająco białe. Apostołowie byli zachwyceni, choć poznali jedynie niewielki odblask wiecznej chwały Ojca, w której po swoim zmartwychwstaniu zasiadł Jezus. To wydarzenie pozostało tajemnicą dla pozostałych uczniów - dowiedzieli się o nim dopiero po wniebowstąpieniu Jezusa.

fot. angomokio, lic. CC BY-SA 2.5 via Wikipedia

Kościół

Duch Kościoła jest duszą państwa. Państwo bez Kościoła to trup

Urzędowe stosunki między państwem a Kościołem są zerwane. Dają sobie one może raz w roku jakieś rendez-vous, ale państwo i Kościół, mocą orzeczenia ludu i rządu, są rozdzielone. Mówią, że tak lepiej. Przez sto lat państwo się tak znęcało nad Kościołem, że rozdział jest dla Kościoła równoznaczny z wyzwoleniem. Niech będzie i tak? Rozdział Kościoła od współczesnego państwa mógłby może w niektórych państwach leżeć w interesie Kościoła.

Fot. Steelman via Wikipedia, CC 2.5

Świadectwo

Niesamowite nawrócenie świadka Jehowy!

Mam 22 lata. Od małego dziecka wychowałem się w rodzinie świadków Jehowy. Przez 11 lat byłem "ochrzczonym głosicielem zborowym". Jednak w moim życiu dokonał się cud nawrócenia. To sam Bóg w Trójcy Jedyny - Jahwe, a nie Jehowa - udzielił mi siły, by porzucić, po 18 latach, szeregi świadków Jehowy. W sierpniu 1996 r. miałem zaszczyt uczestniczyć w pielgrzymce do Matki Bożej na Jasną Górę. W Sanktuarium długo dziękowałem Kochanej Matce Maryi za cudowny dar nawrócenia i tam przysiągłem Jej, że resztę mojego życia poświęcę na aktywną działalność w obronie wiary Chrystusowej przed sektą świadków Jehowy. Mam pod tym względem możliwości bardzo duże, ponieważ w ciągu 18 lat zdążyłem ich bardzo dokładnie poznać. Byłem bowiem zawsze bardzo dociekliwy, i jako świadek Jehowy „przodowałem” w gorliwości. Czasami byłem nawet pionierem pomocniczym.

Święta Lidia. Pierwsza chrześcijanka Europy

Kościół

Święta Lidia. Pierwsza chrześcijanka Europy

Lidia to postać znana z kart Nowego Testamentu. Mieszkała w Filippi, w Macedonii. Była zapewne osobą zamożną, bowiem purpura - tkanina, którą sprzedawała - stanowiła towar luksusowy. Kiedy św. Paweł przybył do miasta, w którym mieszkała, Lidia była poganką skłaniającą się ku monoteizmowi. Spotkawszy Apostoła, przyjęła chrzest. Tekst Łukasza odnotowuje, że udzieliła mu gościny:

Fot. Pixabay, CC0

Wiara

Zwyciężysz grzech i szatana, jeśli całe swe życie oprzesz na Bogu

Każdy, kto grzeszy popełnia bezprawie, ponieważ grzech jest bezprawiem. Wiecie, że On się objawił po to, aby zgładzić grzechy, w Nim zaś nie ma grzechu. Każdy, kto trwa w Nim, nie grzeszy, żaden zaś, który grzeszy, nie widział Go, ani Go nie poznał. Dziateczki, nie dajcie się zwodzić nikomu; kto postępuje sprawiedliwie, jest sprawiedliwy, tak jak On jest sprawiedliwy. Kto grzeszy, jest z diabła, ponieważ diabeł trwa w grzechu od początku. Po to objawił się Syn Boży, aby zniszczyć sprawy diabła. Każdy, kto narodził się z Boga, nie dopuszcza się grzechu, ponieważ trwa w nim zarodek Boskiego życia i nie może grzeszyć, bo się narodził z Boga (1 J 3,4–9)