Tag
Tag: bóg
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
Czy Bóg przyzwala na śmierć, cierpienie i zło?
Czasem słyszymy od innych, a i sami powtarzamy, widząc różne okrucieństwa, wojny, katastrofy i kataklizmy: „Jak Bóg mógł do tego dopuścić?”
Oto, co Bóg powiedział św. Katarzynie o homoseksualizmie
Grzech ten jest tak obrzydliwy dla Mnie, który jestem najwyższą i wieczną czystością, że przez ten jeden grzech zniszczyłem pięć miast z wyroku mej boskiej sprawiedliwości (por. Mdr 10,6; Rdz 19,24-25; Iz 13,19; Rz 9,29), która nie mogła go ścierpieć. Tak wstrętny był Mi ten grzech. I nie tylko Mnie, lecz i samym diabłom (których ci nieszczęśni obrali sobie za swych panów). Nie aby czuli odrazę do złego: nie lubią oni dobra, lecz z powodu swej natury, która była naturą anielską, odpycha ich widok tego potwornego grzechu, popełnianego obecnie. Wprawdzie rzucają oni zatrutą strzałę pożądliwości, lecz, gdy dochodzi do samego grzechu, uciekają z powodu, który ci podałem
Papież Franciszek: O pierwszym przykazaniu Bożym
Pan Bóg rozpoczyna Dekalog od przypomnienia tego, co uczynił dla swego ludu, od wyzwolenia go z niewoli egipskiej. W ten sposób wypełnianie przykazań staje się aktem zaufania, odpowiedzią na wspaniałomyślność Boga.
Odmów tę modlitwę z wiarą, a wydarzy się cud przemiany Twojego życia
Kyrie, elejson. Chryste, elejson. Kyrie, elejson.Chryste, usłysz nas. Chryste, wysłuchaj nas.Ojcze z nieba, Boże, zmiłuj się nad nami.Synu, Odkupicielu świata, Boże, zmiłuj się nad nami.Duchu Święty, Boże, zmiłuj się nad nami.Święta Trójco, Jedyny Boże, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, Syna Ojca Przedwiecznego, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, w łonie Matki Dziewicy przez Ducha Świętego utworzone, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, ze Słowem Bożym istotowo zjednoczone, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, nieskończonego majestatu, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, świątynio Boga, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, przybytku Najwyższego, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, domie Boży i bramo niebios, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, gorejące ognisko miłości, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, sprawiedliwości i miłości skarbnico, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, dobroci i miłości pełne, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, cnót wszelkich bezdenna głębino, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, wszel
Benedykt XVI : Czy wiara jest nam jeszcze potrzebna?
Niemniej musimy zapytać wprost: czy wiara chrześcijańska jest również dla nas dzisiaj nadzieją, która przemienia i podtrzymuje nasze życie? Czy jest ona dla nas «sprawcza» – czyli jest przesłaniem, które kształtuje w nowy sposób samo życie, czy też jest już tylko «informacją», którą z upływem czasu odłożyliśmy na bok i która wydaje się ustępować informacjom bardziej aktualnym? Poszukując odpowiedzi, pragnę wyjść od klasycznej formy dialogu, poprzez który obrzęd Chrztu wyrażał przyjęcie noworodka do wspólnoty wierzących i jego odrodzenie w Chrystusie.
Czym jest złamanie przysięgi małżeńskiej? Odpowiada ks. Marek Dziewiecki
W jaki sposób możemy chronić nasze małżeństwo? Co oddalenie się od Boga ma wspólnego z przysięgą małżeńską?
Przez 27 lat był gejem, aż stało się coś niesamowitego
Ten dziś 44-letni mężczyzna wychowywał się w rodzinie chrześcijańskiej. Uczęszczał na nabożeństwa, ale nie oznaczało to dla niego walki z pokusami. Kiedy miał 16 lat po raz pierwszy przespał się z mężczyzną. Wszedł też w konflikt z rodzicami, rozpoczął samodzielne życie na które miał pieniądze po zapisaniu się do marynarki wojennej. Był coraz gorszy, ćpał, uprawiał seks. Stoczył się na dno w którym nie widział już sensu życia. Kiedy utracił wymarzoną pracę chciał nawet popełnić samobójstwo, ale wówczas pomyślał, że „w Bogu zawsze jest nadzieja”. Na szczęście cofnął się przed tym ostatecznym krokiem prowadzącym do przepaści. Szukał szczęścia raz w nielegalnej pracy, innym razem w narkotykach. Nigdy nie miał pokoju w sercu, nie akceptował siebie, niszczyła go depresja.
Patryk Jaki: Gdy patrzę na swoje dziecko, to widzę uśmiech Boga
Co Patryk Jaki dostał od arcybiskupa Henryka Hosera? Czy trudno jest bronić wartości w polityce? Gdzie leżą granice kompromisu? Czy są takie sprawy, które są bezkompromisowe?
Ks. Michał Olszewski: Jak ,,celebryci'' obrażają Pana Boga
Ks. Michał Olszewski: Jak ,,celebryci'' obrażają Pana Boga
Pomoc od Boga. Modlitwy o głębokie uzdrowienie życia
Modlitwa o uzdrowienie relacji w rodzinie:
Oto modlitwa dla tych, którzy potrzebują cudu!
Panie Jezu, staję przed Tobą taki jaki jestem. Przepraszam za moje grzechy, żałuję za nie,proszę przebacz mi.
Modlitwa o UWOLNIENIE od nałogów: papierosów, alkoholu, narkotyków, seksu
Jeżeli doświadczyłeś/aś uzależnienia od papierosów, narkotyków, alkoholu, dopalaczy czy leków wzbudź w swoim wnętrzu szczerą intencję uzdrowienia:
O. Józef Witko: Tej modlitwy Bóg OD RAZU wysłuchuje!!!
Modlitwa jest niezwykłą czynnością, jaką człowiek może wykonywać. Jezus wielokrotnie przypomina człowiekowi o mocy modlitwy, przytacza wiele przypowieści i zachęca: Proście, a otrzymacie. O cokolwiek byście prosili Ojca, ja to spełnię. (por. Mt 7, 7)