Cierpienie jest darem. Piękne świadectwo
Jeśli Bóg obdarza mnie różą, która ma większe kolce, to znaczy, że On mnie bardzo kocha, ponieważ dla mnie cierpienie jest darem. Obdarowujemy zazwyczaj tych, których kochamy.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
Jeśli Bóg obdarza mnie różą, która ma większe kolce, to znaczy, że On mnie bardzo kocha, ponieważ dla mnie cierpienie jest darem. Obdarowujemy zazwyczaj tych, których kochamy.
Czterdzieści dni po Niedzieli Zmartwychwstania Chrystusa Kościół katolicki świętuje uroczystość Wniebowstąpienia Pańskiego. Jest to pamiątka triumfalnego powrotu Pana Jezusa do nieba, skąd przyszedł na ziemię dla naszego zbawienia przyjmując naturę ludzką. Św. Łukasz pozostawił w Dziejach Apostolskich następującą relację o tym wydarzeniu: "Po tych słowach [Pan Jezus] uniósł się w ich obecności w górę i obłok zabrał Go im sprzed oczu. Kiedy uporczywie wpatrywali się w Niego, jak wstępował do nieba, przystąpili do nich dwaj mężowie w białych szatach. I rzekli: ´Mężowie z Galilei, dlaczego stoicie i wpatrujecie się w niebo? Ten Jezus, wzięty od was do nieba, przyjdzie tak samo, jak widzieliście Go wstępującego do nieba´. Wtedy wrócili do Jerozolimy z góry, zwanej Oliwną, która leży blisko Jerozolimy, w odległości drogi szabatowej" (Dz 1, 9-12). Na podstawie tego fragmentu wiemy dokładnie, że miejscem Wniebowstąpienia Chrystusa była Góra Oliwna. Właśnie na tej samej górze rozpoczęła się wc
Odmawianie Nowenny Pompejańskiej to jedna z modlitw,która zawsze przynosi cud! Dziś publikujemy świadectwo Jarka, uwolnionego od grzechu erotomanii. Przeczytaj i jak masz problem rozpocznij duchową kurację
- Nie słyszymy, co Bóg mówi do nas, bo mówi delikatnie. Nie słyszymy tego, jak sumienie powinno się w nas odezwać. Mówimy, że jest zagłuszone. Nie słyszymy też drugiego człowieka (...) Chcemy rozwiązywać wszystkie sprawy i problemy tylko swoimi siłami, a zapominamy, że nasza moc nie jest z nas, ale z Boga- mówił bp Romuald Kamiński w parafii Matki Bożej Królowej Polski na warszawskim Aninie z okazji peregrynacji Obrazu Matki Bożej Czestochowskiej
Ojcowie Pustyni są mistrzami bezkompromisowego wyboru Boga. Wyrażali ten wybór wewnątrz swojego świata, swoim językiem, jasnymi dla siebie czynami i znakami; nasz świat może być inny, nasze codzienne realia są inne, znaki i język mogą być inne, ale wybór Boga musi być jasny i pełny dla nas tak samo, jak był dla nich (Małgorzata Borkowska OSB)
Łaska Boża jest ci dana niezależnie od wiary, ale...
W dzisiejszej audycji biblijnej powrócimy jeszcze do przeczytanego poprzednim razem fragmentu pierwszego rozdziału Księgi Wyjścia, który opowiadał o niewoli egipskiej Izraelitów. Czy tekst ten ma jakiś związek z nami? Na to pytanie daliśmy taką odpowiedź: Tak, związek z nami istnieje, ale odkryjemy go tylko wtedy, gdy na Stary Testament spojrzymy z tej perspektywy, z jakiej patrzyła na niego starożytność i średniowiecze chrześcijańskie, tzn. gdy w opowiadaniach Starego Testamentu zaczniemy widzieć zapowiedź i zarys tej historii zbawienia, którą Bóg dzisiaj z nami pragnie tworzyć. W tym naświetleniu niewola egipska staje się obrazem, figurą o wiele głębszej niewoli, w której znajduje się każdy bez wyjątku człowiek.
W hiszpańskim miasteczku Calanda, oddalonym o 118 km od Saragossy, dokonał się "el milagro de los milagros" - czyli "cud cudów". Dwudziestotrzyletniemu Miguelowi Juanowi Pellicerowi w sposób cudowny przywrócona została amputowana prawa noga. Owoce wieloletnich poszukiwań i badań historycznych dokumentów dotyczących tego miezwykłego wydarzenia zostały opublikowane w książce zatytułowanej II Miracolo (Cud), napisanej przez słynnego pisarza i dziennikarza włoskiego Vittoria Messoriego.
"CO WIĘC BÓG ZŁĄCZYŁ, CZŁOWIEK NIECH NIE ROZDZIELA" (Mt 19, 7)
Walka duchowa jest trudna i wymaga od nas ogromnego nakładu pracy i uporu. O tym, czym ona jest w rzeczywistości, opowiada Micahel Voris w filmie udostępnionym na kanale Polonia Christiana w serwisie Youtube.
Kazanie na Piątą Niedzielę Wielkanocną (Rok B).
Ateiści twierdzą czasem, że nie muszą udowadniać wierzącym, że Bóg nie istnieje gdyż nie dowodzi się nieistnienia. Jak się jednak okazuje, można dowodzić nieistnienia i czyni się tak w całej licznej gamie przypadków.
Na co dzień spotykają się z ogromnym cierpieniem, odrzuceniem i samotnością. Siłę czerpią z sakramentów. Pomagają Polakom, którzy pozostali na Wschodzie.