Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

O.Knotz: Seks się Bogu podoba

Pytania o to, czy seks jest dla katolików czymś moralnym, czy nie, padają tak często, że warto co jakiś czas przypominać, jak to naprawdę wygląda. Wbrew obiegowej opinii seksu ani Bóg, ani Kościół nigdy nie zakazał. Przeciwnie! Seks jest czymś pięknym, jest darem Boga. Pod pewnymi warunkami jednak, bo aby cieszyć się czymś, należy korzystać z tego tak, jak chciał tego Pan Bóg. W tym temacie często wypowiada się o. Ksawery Knotz, z którym wywiad przeprowadziła przed dwoma laty Polska The Times.

Ksiądz oficjalnie współautorem prawa Hubble'a

Kościół

Ksiądz oficjalnie współautorem prawa Hubble'a

Członkowie międzynarodowej organizacji astronomicznej opowiedzieli się za zmianą nazwy prawa Hubble’a, stanowiącego podstawę współczesnej kosmologii. Zaproponowali, aby dodać nazwisko belgijskiego księdza i astronoma Georges’a Lemaître'a.

Jednocz się z Bogiem-Miłością, aby twoja dusza rozkwitła

Kościół

Jednocz się z Bogiem-Miłością, aby twoja dusza rozkwitła

Wszystko, co w tobie dobre i twórcze, rodzi się ze Mnie: z obcowania ze Mną w modlitwie, z jedności ze Mną w życiu twoim. Nie z wiedzy o Mnie, nie z zasad moralnych i zakazów dekalogu. Nie z twoich postanowień i uczestnictwa w obrzędach religijnych. Wszystko powstaje z Miłości, bo tylko Miłość jest twórcza. Jednocz się z Bogiem - Miłością, aby rozkwitła dusza twoja wszystkimi barwami miłości. Nic nie zastąpi ci Mnie żywego i prawdziwego, który jestem w duszy twojej i rodzę dobro w twych myślach, słowach i czynach. O tyle rodzę, o ile jednoczysz się ze Mną i oddajesz Mi siebie.

Fot. Pixabay, CC 0

Zagrożenia

Matka Boża do św. Brygidy Szwedzkiej: Wróżbici i czarownice oraz ci, którzy im pomagają lub szukają ich rady, są przeklęci i znienawidzeni przez Boga

„Drugim rodzajem grzechów jest to, że wiele mężczyzn i wiele kobiet trzyma u siebie przewrotnych wróżbitów, fałszywych proroków i występne czarownice, radząc się ich w różnych niepoważnych sprawach. Niekiedy domagają się od nich, aby wykonywali jakieś przewrotne praktyki i zaklęcia w tym celu, by mogli począć i zrodzić potomstwo.

Przez 13 lat żywiła się tylko Bogiem!

Wiara

Przez 13 lat żywiła się tylko Bogiem!

Droga ku niebu Alexandriny Marii da Costy wiodła podobnie jak jej rówieśniczek - we Francji Marty Robin oraz w Polsce św. Faustyny - poprzez dobrowolne przyjęcie na siebie cierpienia z miłości dla Chrystusa Eucharystycznego. Portugalska mistyczka przez okres 13 lat nie przyjmowała żadnych napojów ani pokarmów z wyjątkiem Komunii św.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Co z dziećmi, które zmarły bez chrztu? O. Salij OP

Znajomym umarło dwumiesięczne dziecko. Nastąpiło to niespodzianie, kiedy nie było jeszcze ochrzczone, co spowodowało u nich duże poczucie winy. Pod wpływem ich nieszczęścia, chodzą mi po głowie myśli następujące: czy to możliwe, żeby zbawienie dziecka zależało od czegoś, na co ono nie ma wpływu? Przecież małe dziecko nie ma tu nic do powiedzenia. To od jego rodziców zależy, czy zechcą je zanieść do chrztu.

Franciszek: Jedynie spalając się, świecimy

Kościół

Franciszek: Jedynie spalając się, świecimy

„Wpatrując się w przykład tak wielu świadków, nie zadawalajmy się krótkowzrocznym spojrzeniem na to, co dzisiaj, ale pragnijmy spojrzeć dalej, na weselne gody, które nas oczekują”. Taką zachętę skierował Papież Franciszek podczas Mszy w Bazylice Watykańskiej w intencji zmarłych w ostatnim roku kardynałów i biskupów.