Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Wizja Boga, nieba i piekła u mistyków

Często myślę o tym dniu widzenia,który pełen będzie zdziwienianad tą Prostotą,z której świat jest ujęty,w której przebywa nietkniętyaż dotąd- i dalej niż dotąd(K. Wojtyła, Pieśń o Bogu ukrytym)

Fot. Pixabay, CC 0

Tylko u nas

Porzucił islam i zawierzył Chrystusowi. Oto jego wyznanie

Był 12 stycznia 2009 roku. Siedziałem w Mediolanie w biurze redaktora naczelnego „Corriere della Sera”. Przybyłem do Paolo Mielego na czas, o pół do pierwszej. Taką punktualność mogą we Włoszech zapewnić jedynie karabinierzy, którym państwo włoskie powierzyło moje bezpieczeństwo zagrożone przez islamskich terrorystów. To oni wydali na mnie wyrok śmierci i ustawicznie mi grozili. W tamtych właśnie dniach aparatura podsłuchowa wyłowiła rozmowy samozwańczych imamów algierskich i marokańskich, obsadzających meczety północnego zachodu Włoch. Rozmawiali o zamachu na moją osobę. To skłoniło generała Gianfrancesca Siazzu, komendanta głównego karabinierów, do przyjęcia propozycji sformułowanej przez generała Vittoria Tomasoniego, komendanta prowincji rzymskiej i mojego bezpośredniego opiekuna, w porozumieniu z generałem Saveriem Cotticellim, komendantem regionu Lacjum, i generałem Corradem Borruso, komendantem ponadregionalnym dla Włoch Środkowych, żeby wzmocnić jeszcze bardziej moją ochronę do

domena publiczna, Wikimedia Commons, CC0, edytowane, pixabay, CC0, edytowane

Wiara

Przez 13 lat żywiła się tylko... Ciałem Chrystusa!

Droga ku niebu Alexandriny Marii da Costy wiodła podobnie jak jej rówieśniczek - we Francji Marty Robin oraz w Polsce św. Faustyny - poprzez dobrowolne przyjęcie na siebie cierpienia z miłości dla Chrystusa Eucharystycznego. Portugalska mistyczka przez okres 13 lat nie przyjmowała żadnych napojów ani pokarmów z wyjątkiem Komunii św.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Modlitwa o uniknięcie Czyśćca - odmawiajcie z wiarą!!!

Ojcze Przedwieczny, ofiaruję Ci Najświętsze Serce Boskiego Syna Twojego, Jezusa Chrystusa i Niepokalane Serce Jego Matki, Najświętszej Maryi Panny, z całą Ich Miłością i nieskończonymi cierpieniami, i zasługami, na zadośćuczynienie za grzechy moje dzisiaj popełnione i w ciągu całego mojego życia.

Tak uzdrawia Bóg u Jasnogórskiej Pani!

Wiara

Tak uzdrawia Bóg u Jasnogórskiej Pani!

Słynąca od ponad sześciu wieków z niezwykłych wydarzeń Kaplica cudownego Obrazu Matki Bożej na Jasnej Górze, znów stała się miejscem złożenia szczególnego świadectwa wiary. W niedzielę, 28 stycznia na dziękczynną modlitwę przybywa do sanktuarium Janina Lach, kobieta cudownie uzdrowiona w jasnogórskiej kaplicy. Przed 28 laty, dnia 28 stycznia 1979 r. młoda kobieta Janina Lach, która ma wówczas 29 lat, nagle odzyskuje tu władzę w nogach. Według orzeczenia lekarzy była ona chora na stwardnienie rozsiane i postępujący paraliż nóg (dokumentacja lekarska oraz zaświadczenie ZUS stwierdzały z bezwzględną pewnością jej kalectwo). Również stan faktyczny zdrowia Janiny Lach nie pozostawiał żadnych wątpliwości - przez 5 lat posługiwała się ona kulami oraz aparatem ortopedycznym na prawej nodze. Jednak po wizycie Janiny Lach na Jasnej Górze nieobecność tej choroby u pacjentki potwierdzili sami lekarze. Janina Lach chorowała na stwardnienie rozsiane. Miała całkowity bezwład obydwu nóg. Podczas modli

Bodakowski: Kim byli prorocy? Zdradzamy ich tajemnice

Tylko u nas

Bodakowski: Kim byli prorocy? Zdradzamy ich tajemnice

W czasach Starego Testamentu Bóg powoływał konkretnego człowieka do bycia prorokiem (urząd ten nie był dziedziczony). Za pośrednictwem proroka Bóg ogłaszał swoja wole, kierował swoimi wyznawcami, napominał ich, i ostrzegał przed niebezpieczeństwami. Zadaniem proroka było nie przewidywanie przyszłości ale oznajmianie woli Boga. Prorocy w Starym Testamencie byli autorytetami w interpretacji Pisma, zwalczali herezje, uczestniczyli w liturgii, budowali wspólnotę Wiary, głosili słowo Boże.

Grzegorz Górny: Skandal Bożego Narodzenia

Kościół

Grzegorz Górny: Skandal Bożego Narodzenia

Za widokiem bezbronnego noworodka płaczącego w stajni kryje się tajemnica Wcielenia. Wpisuje się ona w tę samą logikę historio-zbawczą, która po latach doprowadzi to niemowlę na krzyż Golgoty. Nie ma dla tego zachowania Boga żadnego innego wytłumaczenia, jak tylko szaleństwo miłości - pisał w 2012 roku Grzegorz Górny w "Gazecie Polskiej Codziennie".