Czy da się żyć bez nadziei? Ks. dr Marek Dziewiecki
Dlaczego potrzebujemy nadziei? Co ona daje? Czy da się żyć bez nadziei? Wyjaśnia ks. dr Marek Dziewiecki
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
Dlaczego potrzebujemy nadziei? Co ona daje? Czy da się żyć bez nadziei? Wyjaśnia ks. dr Marek Dziewiecki
Ksiądz Piotr Pawlukiewicz przestrzega wszystkich, którzy "chcą wiedzieć": "Szatan wie i rozumie wszystko - i jest głupi jak but. Najważniejsze rzeczy są ukryte". Posłuchaj kazania!
Przepraszam Cię za każdy mój najmniejszy grzech i wyrzekam się każdego z nich w Imię Jezusa! Uwolnij mnie Jezu od każdej złej mocy, zniszcz ją, abym był zdrowy i mógł dobrze pracować!
W krakowskiej Bazylice Trójcy Świętej odbyła się kolejna edycja „Dialogów” z arcybiskupem Markiem Jędraszewskim. Tematem grudniowego spotkania było zagadnienie modlitwy charyzmatycznej w Kościele.
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Prosiłeś Boga o cud i... nic z tego?
Nie mam nic przeciwko temu, że prawo wojenne starożytnego Izraela było równie okrutne jak u narodów ościennych. Ale w Księdze Jozuego bezpardonowe zabijanie pokonanych wrogów jest przedstawione jako nakazane przez Boga. Przeciw temu się buntuję. Bóg jest przecież Stwórcą wszystkich ludzi i zależy Mu na dobru wszystkich Iudzi, nie tylko jednego narodu. Co najwyżej starożytnym Izraelitom mogło się wydawać, że Bóg ich kocha przeciwko innym narodom.
Odczuwasz lęk, depresję, rozpacz aż do samobójstwa! Jeśli cię coś dręczy,męczy, jesteś niespokojny lub wyczuwasz czyjąś obecność.Odmów tę modlitwę i zacznij nowe życie dzięki Łasce !!!
Czy obraz Boga zagniewanego da się pogodzić z Jego wszechdoskonałością? Czy Pan Bóg w ogóle może podlegać jakimś namiętnościom? To tylko my, ludzie, tak Go opisujemy! Co wobec tego znaczą wypowiedzi Pisma Świętego na temat gniewu Bożego?
Dlaczego zawierzenie Maryi jest prostym i skutecznym środkiem? Wyjaśnia o. Mirosław Kopczewski OFMConv., inicjator Wielkiego Zawierzenia Niepokalanemu Sercu Maryi w Niepokalanowie
Człowiek wierzący, znalazłszy się w takiej sytuacji, w naturalny niejako sposób pragnie zwrócić się do Boga. Jednakże tego rodzaju okoliczności mogą rodzić w sercu pewną rozterkę, wątpliwość, pytanie: jak się modlić w takiej sytuacji, gdy tradycyjna modlitwa o zdrowie nabiera charakteru błagania o cud. Czy wolno prosić o cud? Czy może mam jedynie prosić o siły do pogodzenia się z wolą Bożą? Czy moja wiara przetrzyma próbę ewentualnego niewysłuchania mojej modlitwy? Czy moja wiara jest w ogóle na tyle mocna, by prosić o uzdrowienie? Wszak Jezus mówił do człowieka, który prosił go o cud uzdrowienia: „Według twojej wiary niech ci się stanie...”.
Czym jest nawrócenie? Kiedy zaczynamy wchodzić w kryzys wiary? Czym są wątpliwości w wierze i dlaczego je odczuwamy? Jak sobie z nimi radzić?
Czym jest zawierzenie Bogu? Czym przejawia się zaufanie Bogu? Wyjaśnia ks. dr Marek Dziewiecki
W jaki sposób Bóg upewnia nas o swoim istnieniu? Co to znaczy, że wiara jest racjonalna? Co o mnie wie Bóg? Wyjaśnia ks. dr Marek Dziewiecki
Małżeństwo katolickie jest związkiem sakramentalnym. Sakrament małżeństwa małżonkowie dają sobie nawzajem, a Bóg jako twórca małżeństwa błogosławi ten związek. Sakrament ten daje małżonkom moc i niejako ich konsekruje, by wiernie wykonywali swoje obowiązki, b swoje powołanie do wspólnego życia oraz zadań rodzicielskich doprowadzali do doskonałości oraz aby dawali chrześcijańskie świadectwo wobec świata.