Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Fot. Joanna Adamik (Archidiecezja Krakowska) via Flickr, CC 0

Wiara

Abp Marek Jędraszewski: Krzyża trzeba bronić za wszelką cenę!

- Trzeba bronić za wszelką cenę krzyża na Giewoncie, krzyża w Waszych sercach oraz wszędzie gdzie go spotkacie. Bo to znak miłości Boga do człowieka, przebaczenia, zwycięstwa, nadziei dla wszystkich - mówił metropolita krakowski abp Marek Jędraszewski podczas bierzmowania w parafii pw. św. Kazimierza w Kościelisku.

Fot. Oficina de Información de la Prelatura del Opus Dei en España via Wikipedia, CC BY-SA 2.0

Kościół

Niezwykły święty naszych czasów. Josemaría Escrivá

Josemaría Escrivá urodził się w Barbastro (w Hiszpanii) 9 stycznia 1902 roku. Rodzice - pobożni i przykładni katolicy - ochrzcili go cztery dni po narodzinach. Był drugim z sześciorga rodzeństwa, radosnym, żywym i szczerym dzieckiem oraz dobrym, bystrym i inteligentnym uczniem. Bóg bardzo szybko zaczął hartować duszę Josemaríi w kuźni bólu: w latach 1910-1913 umierają trzy jego młodsze siostry, w 1914 r. rodzina zostaje zrujnowana ekonomicznie.

Fot. Peter Nguyen Minh Trung via Flickr, CC BY 2.0

Wiara

Benedykt XVI: Po co nam w ogóle wiara?

Do tej pory mówiliśmy o wierze i nadziei w Nowym Testamencie i początkach chrześcijaństwa. Wciąż było jednak jasne, że nie mówimy tylko o przeszłości; cała refleksja dotyczy życia i umierania człowieka w ogóle, a zatem interesuje również nas – tu i teraz.

screenshot Youtube - blogpressportal

O. Tadeusz Rydzyk mocno o ,,diabelskiej rewolucji kulturowej''!

Toruński redemptorysta, założyciel Radia Maryja oraz TV Trwam, o. Tadeusz Rydzyk, w bardzo ostrych słowach skomentował kwestię ataków na Kościół oraz profanacji wizerunku Matki Boskiej Częstochowskiej. „To jest nienawiść. Szatan nienawidzi Matki Najświętszej i tych, którzy ją kochają” - wskazywał o. Rydzyk.

O. Albert Marie de Monleon: Owoce adoracji eucharystycznej

Kościół

O. Albert Marie de Monleon: Owoce adoracji eucharystycznej

Uwielbiam Cię Stwórco i Panie, utajony w Najświętszym Sakramencie. Uwielbiam Cię za wszystkie dzieła rąk Twoich, w których mi się ukazuje tyle mądrości, dobroci i miłosierdzia, o Panie, rozsiałeś tyle piękna na ziemi, a ono mi mówi o piękności Twojej, choć są tylko słabym odbiciem Ciebie, Niepojęta Piękności. Choć ukryłeś i utaiłeś piękność Swoją, oko moje oświecone wiarą dosięga Ciebie i dusza moja poznaje Stwórcę swego, najwyższe swe dobro i serce moje całe tonie w modlitwie uwielbienia. Stwórco mój i Panie, Twoja dobroć ośmieliła mnie mówić z Tobą - miłosierdzie Twoje sprawia to, że znika pomiędzy nami przepaść, która dzieli Stwórcę od stworzenia. Rozmawiać z Tobą o Panie, to rozkosz dla mojego serca, w Tobie znajduję wszystko, czego serce moje zapragnąć może. Tu światło Twoje oświeca mój umysł i czyni go zdolnym do coraz głębszego poznawania Ciebie. Tu na serce moje spływają łask strumienie, tu dusza moja czerpie życie wiekuiste. Amen. (z "Dzienniczka" św. Faustyny)

Fot. Pixabay, CC 0

Kościół

Biskupi: W niedzielę w całej Polsce modlitwa wynagradzająca za profanacje

W niedzielę 23 czerwca, we wszystkich kościołach i kaplicach w Polsce, po każdej Mszy Świętej zostanie odśpiewana suplikacja „Święty Boże, Święty Mocny…”. Decyzją biskupów, będzie to ekspiacja za świętokradztwa i profanacje – poinformował o tym abp Stanisław Gądecki, przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski w oświadczeniu z 17 czerwca br.

Zapomniana encyklika o ewolucji

Kościół

Zapomniana encyklika o ewolucji

Większość katolickich naukowców pragnących dokonać przeglądu orzeczeń Kościoła na temat pierwszych rozdziałów Księgi Rodzaju, nauki, stworzenia, ewolucji itp. prawdopodobnie będzie miało wrażenie, że temat jest już dość dobrze znany i dobrze opisany.