Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

fot. Anselm Grün, lic. CC BY-SA 3.0 via Flickr/Christliches Medienmagazin, zdj. edyt.

Polska

Aby móc spotkać Boga musisz odkryć siebie samego

Aby móc spotkać Boga, muszę najpierw spotkać siebie samego. Muszę najpierw być u siebie. Normalnie nie jestem. Gdy się obserwuję, odkrywam, że moje myśli wędrują tu i tam, że moimi myślami jestem gdzieś, ale nie u siebie. Nie mam kontaktu ze sobą, myśli wyrywają mnie ze mnie i prowadzą gdzieś indziej. Nie ja myślę, lecz we mnie „się myśli”, myśli usamodzielniają się i zasłaniają moje właściwe ja. Pierwszym aktem modlitwy jest zetknięcie się ze sobą samym. Uczą nas tego Ojcowie Kościoła i pierwsi mnisi. Św. Cyprian z Kartaginy mówi:

(fot. Archidiecezja Krakowska/ Joanna Adamik)

Kościół

Abp Marek Jędraszewski: Odrzucenie Boga to nieszczęście współczesnego świata

- „Błogosławiony jesteś, Panie Boże wszechświata, bo dzięki Twojej hojności otrzymaliśmy chleb, który jest owocem ziemi i pracy rąk ludzkich; Tobie go przynosimy, aby stał się dla nas chlebem życia.” - mówił arcybiskup Marek Jędraszewski w parafii Matki Bożej Królowej Polski w Ryczowie podczas Mszy św. z okazji XXI Dożynek Województwa Małopolskiego.

(fot. pixabay)

Kościół

Nie ma wakacji od Boga

1. „Trudną mowę” o świadectwie życia chrześcijan słyszeliśmy w czytaniach poprzedniej niedzieli roku C; podobny ton brzmi też dzisiaj. Dziwna jest pedagogia matczyna Kościoła: w sezonie, gdy wielu ludzi przebywa na wakacjach, a więc na zrozumiałym „luzie”, przypomina im on o przeciskaniu się przez ciasne drzwi. Nie ma, jak widać, wakacji od wysiłków w dążeniu do Boga. Ciało zmęczone wymaga należnego mu wypoczynku, dusza zaś – nie. Obecne życie winno być nieprzerwanym pasmem naszych odpowiedzi na Boży program zbawienia. Dziś nam jawi się ono jako powszechne powołanie do wspólnoty czcicieli Boga, łaska dana wszystkim, prowadząca ku wieczności razem z Nim. Ten Boży plan ukazuje się dziś w trzech czasowo odległych od siebie etapach dziejów ludu Bożego. Trzy odmienne sytuacje, a więc kolejno: koniec niewoli babilońskiej jako kary, poważne ostrzeżenie Jezusa przed zmar­nowaniem łaski wezwania oraz Boża taktyka wychowywania nas jak dzieci przez nieuniknione próby, uczą nas ufnie podejmować so

(fot. pixabay)

Wiara

Modlitwa jest potężniejsza... niż bomba atomowa!

Hiroszima. Ta nazwa na zawsze będzie kojarzyła się z całkowitym zniszczeniem i cierpieniem nie do opisania, które nastąpiły po eksplozji pierwszej bomby atomowej w czasie II wojny światowej. Jednakże jest też inne, dla wielu nieznane, niosące pociechę i nadzieję, przesłanie z Hiroszimy.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

,,Nie możecie pić z kielicha Pana i kielicha demonów''

Katolicy muszą mieć świadomość, że nie da się pogodzić alternatywnych form duchowości z chrześcijaństwem. Nie można być czcicielem Boga w Trójcy Świętej Jedynego i równocześnie oddawać cześć pogańskim bożkom. Nie da się pogodzić obecności Krzyża świętego w chrześcijańskim domu obecności z eksponowaniem figur czy obrazów pogańskich bóstw lub postaci, typu Budda.

Fot. Pixabay, CC 0

Świadectwo

,,Byłam w niewoli grzechu i szatana''. Mocne świadectwo

Ks. Sławomir Kostrzewa prezentuje świadectwo pewnej młodej kobiety, która jako nastolatka, bezmyślnie zaprosiła kiedyś szatana do swojego życia. Wydawało się jej, że dzięki temu zapewni sobie powodzenie i sukces. Niestety, w krótkim czasie przekonała się, że szatan, dając, zabiera potem wszystko - wiarę, duszę, bliskich, wszystko, co człowiek kocha, zostawiając pustkę i cierpienie.

fot. Nguyen Minh Trung, Flickr, CC BY-SA 2.0

Kościół

Benedykt XVI: Skąd bierze się siła potrzebna do męczeństwa?

Skąd bierze się siła, by stawić czoło męczeństwu? Z głębokiego i ścisłego zjednoczenia z Chrystusem, ponieważ męczeństwo i powołanie do męczeństwa nie są rezultatem wysiłku człowieka, ale są odpowiedzią na inicjatywę i na powołanie Boga, są darem Jego łaski – mówił papież Benedykt XVI podczas audiencji generalnej w Castel Gandolfo 11 sierpnia 2010 roku.

Fot. aw58 via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Kościół

Jasna Góra: Paulini przypominają o godnym ubiorze

Na Jasnej Górze przed największym pielgrzymkowym szczytem pojawiły się kolejne znaki przypominające o odpowiednim stroju obowiązującym w miejscach świętych. „Wchodząc w progi Boże pamiętaj o godnym ubiorze” - mówią plakaty i tzw. potykacze, umieszczone przed głównymi jasnogórskimi bramami.