Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

W naszym domu było piekło...

Świadectwo

W naszym domu było piekło...

"Pan Bóg prowadzi nas codziennie jak po wodzie" - mówi Karolina, szczęśliwa żona i mama 5 dzieci. Choć w rodzinnym domu przeszła piekło, nie załamała się. Jej historia przywraca nadzieję, wzrusza i zostaje w człowieku. Zobacz piękne świadectwo nawrócenia i wiary.

Czy Bóg chciał zabić Mojżesza?

Czy Bóg chciał zabić Mojżesza?

W Biblii znajdziemy wiele dziwnych fragmentów, które wprawiają w zakłopotanie. Nadzwyczaj tajemniczo brzmi na przykład opowieść o Mojżeszu, którego próbował zabić Bóg: "W czasie podróży w miejscu noclegu spotkał Jahwe Mojżesza i chciał go zabić. Sefora wzięła ostry kamień i odcięła napletek syna swego i dotknęła nim nóg Mojżesza, mówiąc: «Oblubieńcem krwi jesteś ty dla mnie». I odstąpił od niego [Jahwe]." (Wj 4, 24-26).

(fot. screen)

Polska

Leszek Miller wierzy w Boga? Ciekawa deklaracja polityka SLD

Leszek Miller, europoseł z Koalicji Europejskiej, polityk Sojuszu Lewicy Demokratycznej, były premier i członek Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej, w wywiadzie dla portalu onet, wypowiedział dość nietypowe zdanie na temat przyszłości i swoich planów.

Kardynał Robert Sarah: Prawdziwe ubóstwo to brak Pana Boga

Kościół

Kardynał Robert Sarah: Prawdziwe ubóstwo to brak Pana Boga

Człowiekiem prawdziwie ubogim nie jest ten, kto nie ma dóbr materialnych, pożywienia i odzienia, lecz człowiek, któremu brakuje Boga. Bez Boga człowiek popada w tak wielką nędzę, że całe jego życie zmierza ku przepaści rozpaczy – powiedział kard. Robert Sarah. Prefekt Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów przewodniczył uroczystościom ku czci św. Augustyna, które miały miejsce przy jego grobie w Pawii, w północnych Włoszech.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Św. Grzegorz Wielki: Nadzieja tylko w miłosierdziu Pana

,,Wiadomo nam dobrze, jak wielkie trapią was kłopoty tego świata. Ponieważ jednak dla tych, którzy są w największym ucisku, jedyną pociechą jest miłosierdzie Stwórcy, w Nim dajcie swą nadzieję, do Niego zwracajcie się całą duszą. Na kogo chce, sprawiedliwie dopuszcza utrapienie i uwolni tego, kto Mu ufa; Jemu więc dzięki czyńcie i cierpliwie znoście, cokolwiek zostało na was zesłane. Jest bowiem prawego umysłu nie tylko w pomyślności błogosławić Boga, ale także chwalić Go w przeciwnościach.

fot. Maskacjusz tv

Kościół

Abp Marek Jędraszewski: Obrońmy dzieci przed ideologiami!!!

- Macie ogromne i wspaniałe narzędzia by nie ulegać i stanąć na straży dobra duchowego naszych dzieci. Chodzi o ich dobro, ale także o dobro naszej ojczyzny, którą oni będą odpowiedzialnie tworzyć i rozwijać. Tego obowiązku nie można zlekceważyć - mówił metropolita krakowski abp Marek Jędraszewski podczas Mszy św. na rozpoczęcie roku szkolnego, odprawionej w Sławkowicach.

O. Albert Marie de Monleon: Owoce adoracji eucharystycznej

Kościół

O. Albert Marie de Monleon: Owoce adoracji eucharystycznej

Uwielbiam Cię Stwórco i Panie, utajony w Najświętszym Sakramencie. Uwielbiam Cię za wszystkie dzieła rąk Twoich, w których mi się ukazuje tyle mądrości, dobroci i miłosierdzia, o Panie, rozsiałeś tyle piękna na ziemi, a ono mi mówi o piękności Twojej, choć są tylko słabym odbiciem Ciebie, Niepojęta Piękności. Choć ukryłeś i utaiłeś piękność Swoją, oko moje oświecone wiarą dosięga Ciebie i dusza moja poznaje Stwórcę swego, najwyższe swe dobro i serce moje całe tonie w modlitwie uwielbienia. Stwórco mój i Panie, Twoja dobroć ośmieliła mnie mówić z Tobą - miłosierdzie Twoje sprawia to, że znika pomiędzy nami przepaść, która dzieli Stwórcę od stworzenia. Rozmawiać z Tobą o Panie, to rozkosz dla mojego serca, w Tobie znajduję wszystko, czego serce moje zapragnąć może. Tu światło Twoje oświeca mój umysł i czyni go zdolnym do coraz głębszego poznawania Ciebie. Tu na serce moje spływają łask strumienie, tu dusza moja czerpie życie wiekuiste. Amen. (z "Dzienniczka" św. Faustyny)

fot. Monika Jaracz, fot. Archidiecezja Krakowska

Kościół

Abp Jędraszewski: Czyste serce - fundament naszej godności

- Za przyczyną Dziewicy Przeczystej módlcie się o łaskę czystego serca, która jest fundamentem godności osobistej i wspaniałej więzi z panem Bogiem - mówił metropolita krakowski abp Marek Jędraszewski podczas Mszy św. odprawionej w ramach 47. Pielgrzymki do Sanktuarium w Kalwarii Zebrzydowskiej „Rekodziękczynienie”. W koncelebrze wzięli udział biskupi Jan Zając i Janusz Mastalski oraz liczni kapłani związani z duszpatsrerstwem młodzieży i rodzin.

fot. Echiner1, lic. CC BY-SA 2.0 via Flickr, zdj. edytowane

Kościół

Pokora – cnota niemodna, a konieczna

1. Przysłowie: „pokora jest jak stara panna, którą wszyscy chwalą, ale nikt z nią nie chce się żenić”, zawiera wprawdzie spostrzeżenie trafne, ale stwierdza zarazem w nas poważny brak czegoś Chrystusowego. Szkoda, że dla wielu pokora stała się niemodna… Dlatego Kościół wdraża nas dzisiaj do niej stopniowo, ukazując coraz głębszą motywację za jej zdobywaniem. Czytania mszalne prostują błędne oceny w tej sprawie, a zarazem podają zachęcające racje i praktyczne wskazania, jak zdobywać tę postawę moralną niełatwą, a dla chrześcijan idących za Chrystusem konieczną. Jest to rzeczywiście „cnota dla wszystkich” (tytuł mało znanej w Polsce książki holenderskiego jezuity), w tym znaczeniu, że zarówno jest niezbędna, jak i dostępna. Jest ona bowiem szczególnie chrześcijańska. W starożytnym Rzymie słowo humilitas (a humus znaczy „ziemia”) było jeszcze synonimem przyziemności, niemal podłości. Dopiero Jezus Chrystus, cichy i pokornego serca (Mt 11,29), nauczaniem i przykładem do naśladowania wyniós