Czy liturgia godzin jest dla każdego? Jezuita wyjaśnia
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
"Nie zazdrośćmy świętym prywatnych objawień. Nie tędy droga, To, co najważniejsze nie odbywa się w ekstazach, tylko w tym, co proste. U świętych rzeczy nadzwyczajne zawsze prowadziły do zwyczajności, aby w tym, co prozaiczne, odnaleźć Pana Boga"- mówi ks. Piotr Śliżewski w nowym filmie z cyklu "Jedna myśl".
Modlitwa jest niezwykłą czynnością, jaką człowiek może wykonywać. Jezus wielokrotnie przypomina człowiekowi o mocy modlitwy, przytacza wiele przypowieści i zachęca: Proście, a otrzymacie. O cokolwiek byście prosili Ojca, ja to spełnię. (por. Mt 7, 7)
Słyszę czasem, że osoby zajmujące się wróżeniem z kart, astrologią, wywoływaniem duchów, wyrobem i sprzedażą przedmiotów magicznych, nie są dopuszczone do sakramentów, dopóki tych grzechów nie porzucą. Ja się tym nie zajmuję, ale nieraz już słyszałam od ludzi uczciwych i wykształconych, że jednak coś prawdziwego w tym jest, a nikt mi jeszcze nie próbował wytłumaczyć, dlaczego to jest grzechem.
Ponieważ coraz bardziej nie radziłem sobie ze swoimi emocjami, stresem i obowiązkami, szukałem substytutów szczęścia. Wtedy właśnie po raz pierwszy zaciekawiłem się sferą seksualną.
Niektórych niepokoją słowa z pieśni "Serdeczna Matko": "Lecz kiedy Ojciec rozgniewany siecze, szczęśliwy, kto się do Matki uciecze". Czy to nie naiwność (i obraza boska) - pytają - sądzić, że Maryja, która jest tylko Bożyr stworzeniem, jest bardziej miłosierna niż Bóg?
Cieszę się, że mogę dzielić się tym, co uczynił dla mnie Jezus. Nigdy wcześniej nie znałem Jezusa i nie miałem pojęcia, kim On tak naprawdę jest, mimo, że przez kilka lat byłem ministrantem. Bardzo rzadko modliłem się do Niego, a jeśli już się modliłem, to tylko wargami. Sercem byłem gdzieś zupełnie daleko.
Swoim pobożnym życiem, które w pełni zawierzył Bogu zasłużył na wyjątkowo cenny dar - moc czynienia cudów. O.Pio dawał zawsze trafne rady, znał przeszłość swoich penitentów, przyjmował na siebie choroby i cierpienia umęczonych ludzi, uzdrawiał ich a nawet posiadał moc wskrzeszania umarłych.Dziękujcie za wszystko Bogu - mówił tym, którzy składali mu podziękowania - ponieważ od Boga te dary pochodzą.Poniżej przedstawiamy kilkanaście cudownych zdarzeń, które miały miejsce dzięki wstawiennictwu o.Pio.Pierwszy zanotowany cud Ojca Pio wydarzył się w roku 1908. Ojciec Pio mieszkał wtedy w klasztorze Montefusco. Pewnego dnia nazbierał w pobliskim lesie kasztanów, włożył je do torby i wysłał w prezencie do Pietrelciny, do swojej cioci Darii. Kobieta otrzymała kasztany, zjadła je, a torbę zatrzymała na pamiątkę.Kilka dni później szukała czegoś w szufladzie, gdzie jej mąż zwykle trzymał proch do pistoletu. Był wieczór, więc oświetlała sobie pokój świeczką. Nagle szuflada z prochem zapaliła się od
"Każdy z nas odchodząc z tego świata jest raz i tylko raz osądzany z tego co było mu bliższe na ziemi – za dobro – dobro (niebo lub czyściec, gdy trzeba odpokutować winy za grzechy), a za zło – zło, jakim jest piekło..."- czy decyzje Boga na Sądzie Ostatecznym mogą podlegać zmianie?
- Nie ma prawdziwego życia ślubami bez zmagania, bez cierpienia, bez codziennie ponawianego ofiarowania siebie, by się spalać i w ten sposób coraz głębiej wchodzić w tajemnicę Paschy Jezusa Chrystusa czyli Jego śmierci i zmartwychwstania – mówił metropolita krakowski w Bazylice Mariackiej podczas obchodów Dnia Życia Konsekrowanego.
Pierwsze w tym roku kalendarzowym dialogi z arcybiskupem odbyły się w Kolegiacie św. Anny w Krakowie i dotyczyły modlitwy. Metropolita tłumaczył jak to jest z wysłuchiwaniem naszych modlitw przez Pana Boga i ze wstawiennictwem świętych. Wspominał także doświadczenie wspólnotowej modlitwy w Panamie.
Wszyscy przeżywamy momenty trudne i chwile rozpaczy, kiedy wydaje się, że wszystko straciło swój sens. Ale w takich momentach chrześcijanie muszą być wytrwali, aby dostąpić spełnienia obietnicy – to główna myśl homilii, którą Papież wygłosił na Mszy w Domu św. Marty.
Jak wygląda życie w łasce uświęcającej? Czym się różni od życia bez łaski? Czym jest łaska?
Kto z nas nie doświadczył totalnej ciemności życia. Ileż razy czuliśmy. że została nam już tylko bardzo smutna, rozpaczliwa egzystencja. Jak to wszystko pojąć i zrozumieć? Posłuchaj koniecznie.