Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

(fot. youtube.pl)

Wiara

Terlikowski: Ascetyka dla dusz słabych

Tradycyjna ascetyka była taka normalna, taka skierowana do zwyczajnych grzeszników, ludzi, którzy wciąż upadają i nie radzą sobie ze sobą, ze swoim grzechem. Nie wymagała od nich nie wiadomo czego, ale czerpała z głębokiej wiedzy o nas samych. Ot choćby takie wezwanie do codziennej, radykalnej świętości, która ma być prostsza, jeśli ma się świadomość, że jesteśmy do niej wezwani tylko dzisiaj.

zdj. screen Youtube/Superstacja

Odlot

Wałęsa o Bogu z 'komputera najnowszej generacji'

„Mój Pan Bóg jest z komputera najnowszej generacji. Nie zabobon, nie średniowiecze”-oświadczył były prezydent w wywiadzie dla francuskiej telewizji "France TV3". Było nie tylko o demokracji i Unii Europejskiej. Wałęsie udało się przebić nawet swój wcześniejszy wywód o ataku kosmitów. A wydawało się to niemożliwe...

(fot. youtube)

Świadectwo

Niezwykłe świadectwo Michała Koterskiego

– Przyszedł w moim życiu taki dzień, że poprosiłem Boga z całego serca: zabierz mi obsesję picia i brania, a zrobię wszystko, żebym już nigdy nie sięgnął po żadne środki zmieniające świadomość. Minęły od tamtej pory już ponad cztery lata w trzeźwości – opowiada aktor Michał "Misiek" Koterski w wywiadzie dla "Wprost".

Ks. dr hab. Robert Skrzypczak: Bóg mówi do nas przez wydarzenia. Pożar Notre Dame jest takim wydarzeniem!

Kościół

Ks. dr hab. Robert Skrzypczak: Bóg mówi do nas przez wydarzenia. Pożar Notre Dame jest takim wydarzeniem!

Eryk Łażewski, Fronda.pl: W ostatni poniedziałek doszło do pożaru Katedry Notre Dame w Paryżu. Pożar wybuchł około 18.50, ugaszony został przed 4 rano we wtorek. Spłonął dach katedry, oraz zawaliła się jej iglica. Jest też wiele innych strat. Liczni komentatorzy traktują wspomniane wydarzenie jako symbol sytuacji katolicyzmu w Europie. Czy taka interpretacja owego smutnego wydarzenia jest – zdaniem księdza – słuszna?

Papież: Wielkanoc to święto ,,usuwania kamieni''

Kościół

Papież: Wielkanoc to święto ,,usuwania kamieni''

Wielkanoc to święto usuwania kamieni. Bóg usuwa najtwardsze kamienie, o które rozbijają się nadzieje i oczekiwania: śmierć, grzech, lęk, światowość. Ludzkie dzieje nie kończą się na kamieniu nagrobnym, ponieważ dzisiaj odkrywają „żywy kamień” - Jezusa zmartwychwstałego. Papież Franciszek przypomniał o tym podczas Liturgii Wigilii Paschalnej. W homilii mówił o kamieniach, które przeszkadzają w zobaczeniu Zmartwychwstałego.

(fot. youtube)

Wiara

Żyję dzięki wierze. Wzruszające życzenia prof. Szeremietiewa

- Wiara jest rzeczą ważną. Współczuję ludziom, którzy są pozbawieni łaski wiary. Mówię to jako człowiek, który stara się stąpać twardo po ziemi, który zajmuje się sprawami, które z modlitwą mają niewiele wspólnego, bo zajmuję się sprawami wojska i obroną narodową. Jednocześnie wiem, że bez wiary, bez tego ,co przeżywamy w święta Wielkanocne naprawdę trudno funkcjonować w życiu, postępować i osiągać cele - mówił prof. Szeremietiew