Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

zdj. screen Youtube/FilmWeb

Zobacz

'Michał Koterski się nawrócił?' Nie do końca...

W ostatnim czasie internet podbija wyznanie Michała Koterskiego, syna reżysera m.in. "Ajlawju", "Nic śmiesznego" i chyba najpopularniejszego "Dnia Świra". W "Dniu Świra" oraz niektórych innych części "sagi" Adasia Miałczyńskiego Koterski jr zagrał zresztą syna głównego bohatera.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Jak rozpoznać Bożą wolę? Włodzimierz Zatorski OSB

Jest to jedno z najbardziej podstawowych pytań człowieka wierzącego. Nie ma na nie prostej odpowiedzi, którą by można sprowadzić do jakichś norm lub zasad pisanych. Trzeba się jej uczyć samemu w życiu. Warto się dlatego przyjrzeć konkretnym sytuacjom życiowym. Bardzo wymowna w tym względzie i dramatyczna jest historia Abrahama i jego ofiary z Izaaka. W niej wola Boga i człowieka stają w ostrym konflikcie naprzeciw siebie. Polecenie Boga skierowane do Abrahama, by ofiarował swojego syna Izaaka, bardzo wielu bulwersuje: Jak Bóg mógł czegoś takiego żądać od człowieka? Przecież to nieludzkie!

Fot. Republic of Korea via Flickr, CC 2.0

Kościół

Papież Franciszek dziękuje Polakom: Niech Bóg wam błogosławi!

„W przyszłą niedzielę Kościół w Polsce będzie obchodził X Dzień Solidarności z Kościołem Prześladowanym, organizowany przez Stowarzyszenie Pomoc Kościołowi w Potrzebie i Konferencję Episkopatu Polski. Pomoc materialna zostanie w tym roku przekazana chrześcijanom w Pakistanie. Dziękuję za te inicjatywy pokoju i solidarności. Niech Bóg wam błogosławi!” – powiedział Ojciec Święty Franciszek do Polaków podczas dzisiejszej audiencji ogólnej.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

PRZEPIĘKNA modlitwa małżonków za siebie nawzajem!!!

Zrób swojemu mężowi, swojej żonie najlepszy prezent - pomódl się za niego. Albo jeszcze lepiej - pomódlcie się osobje za siebie nawzajem. Efekt gwarantowany - gdy zrobicie to z wiarą, miłością, otwartością na miłosierdzie i przebaczenie - wasze małżeństwo po prostu będzie lepsze - dzięki Bożej łasce. A zatem - małżonkowie, do modlitwy!!!

'Grzech tak obrzydliwy dla Mnie...'- oto, co Bóg powiedział św. Katarzynie o homoseksualizmie!

Wiara

'Grzech tak obrzydliwy dla Mnie...'- oto, co Bóg powiedział św. Katarzynie o homoseksualizmie!

Grzech ten jest tak obrzydliwy dla Mnie, który jestem najwyższą i wieczną czystością, że przez ten jeden grzech zniszczyłem pięć miast z wyroku mej boskiej sprawiedliwości (por. Mdr 10,6; Rdz 19,24-25; Iz 13,19; Rz 9,29), która nie mogła go ścierpieć. Tak wstrętny był Mi ten grzech. I nie tylko Mnie, lecz i samym diabłom (których ci nieszczęśni obrali sobie za swych panów). Nie aby czuli odrazę do złego: nie lubią oni dobra, lecz z powodu swej natury, która była naturą anielską, odpycha ich widok tego potwornego grzechu, popełnianego obecnie. Wprawdzie rzucają oni zatrutą strzałę pożądliwości, lecz, gdy dochodzi do samego grzechu, uciekają z powodu, który ci podałem

70 lat temu zmarł Prymas Hlond. Przypominamy jego proroctwo

Kościół

70 lat temu zmarł Prymas Hlond. Przypominamy jego proroctwo

Umierający kard. August Hlond pozostawił swoim rodakom testament o zwycięstwie odniesionym przez Maryję. Mówił: "Nil desperandum! Nihil desperandum! Sed victoria, si erit - erit victoria Beatae Mariae Virginis. In hoc certamine, quod certatur inter satanicos conventus et Christum, aliquis eorum, qui se credebant vocatos esse, revocatur in altum et erit sicut Deus ipse disponet". Dziś możemy tak przetłumaczyć jego słowa: "Nie traćcie nadziei. Nie traćcie nadziei. Lecz zwycięstwo, jeśli przyjdzie - będzie to zwycięstwo Najświętszej Maryi Panny. W tej walce, która się toczy między gromadą szatanów a Chrystusem, tych, którzy wierzą, że są wezwani, [Bóg] wezwie na głębię i będzie tak, jak chce sam Bóg".

screenshot Youtube

Kościół

Czy dziecko może płakać w kościele? Papież odpowiada!

Ojciec Święty Franciszek odwiedził swego czasu parafię San Giuseppe all’Aurelio pod Rzymem. W wygłoszonym wówczas kazaniu mówił o radości chrześcijanina – oraz o dzieciach, które płaczą i ciągle ruszają się w kościele. Rzecz omówił portal "Catholic Culture".

Fot. Pixabay, CC 0

Kościół

Spowiadasz się podczas Mszy Świętej? Przeczytaj!

Zastanawialiście się kiedyś, czy spowiadając się w czasie mszy świętej zachowujecie się aby na pewno w porządku? W końcu z jednej strony uczestniczycie w świętym misterium, a z drugiej... zdenerwowani stoicie w kolejce do konfesjonału! Kościół święty rozwiązał jednak tę trudność. Oficjalne dokumenty mówią jasno: Tak, można spowiadać się w czasie Mszy świętej. Nie oznacza to jednak, by tak było dobrze! Najlepiej jest spowiadać się przed mszą świętą! Jeżeli jednak nie masz innego wyjścia i naprawdę potrzebujesz spowiedzi właśnie w czasie mszy, to taka możliwość istnieje!