Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Marcin Charliński - poznał Boga na spowiedzi... w więzieniu

Marcin Charliński - poznał Boga na spowiedzi... w więzieniu

Jako dwunastolatek sięgnął po narkotyki. Potem zaczął okradać swoich rodziców i innych ludzi, aż w końcu doszło do napadów z bronią i handel narkotykami. To w więziennej celi poznał Boga. Marcin Charliński, ojciec czwórki dzieci, pacjent Stowarzyszenia KARAN, członek wspólnoty Przymierze Miłosierdzia podzielił się swoim świadectwem. - Chłopaki rozpisywali wyjścia do kaplicy i zapytali mnie, czy idę. Powiedziałem, że tak, zobaczę co słychać "na kryminale". Usiadłem w ławeczce w kaplicy. Chłopaków nie ma. Rozglądam się, a oni w kolejce do konfesjonału. Pytam, co robicie, gdzie idziecie. Wyspowiadać się - odpowiedzieli. Jak to się wyspowiadać, do tego kapelana, który siedzi codziennie u wychowawcy na herbatce i ciasteczkach? Jak ja mu powiem, to do końca życia nie wyjdę z tego więzienia - opowiadał

Screenshot Youtube - Franciszkanie TV

Wiara

Dlaczego chcemy widzieć znaki?

Zaufanie czy zadufanie? Dlaczego chcemy widzieć znaki? Czy na niebie jest parzysta czy nieparzysta ilość gwiazd? I dlaczego inny znak nie będzie dany, niż znak Jonasza.

Fot. Giuseppe Ruggirello via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Wiara

Benedykt XVI: Bójcie się Boga, nie bójcie się ludzi

Drodzy bracia i siostry!Ewangelia dzisiejszej niedzieli zawiera dwa wezwania Jezusa: z jednej strony «nie bójcie się» ludzi, a z drugiej «bójcie się» Boga (por. Mt 10, 26. 28). Pobudza nas to do refleksji nad tym, jaka jest różnica między ludzkimi lękami i bojaźnią Bożą. Strach jest naturalnym wymiarem życia.Od dzieciństwa boimy się różnych rzeczy, ale potem okazuje się, że są one wyimaginowane i strach mija; później rodzą się inne lęki, które mają konkretne podstawy w rzeczywistości: trzeba im stawić czoło i je przezwyciężyć ludzkimi siłami, pokładając ufność w Bogu. Istnieje także, zwłaszcza dzisiaj, rodzaj jeszcze głębszego strachu, natury egzystencjalnej, który graniczy niekiedy z trwogą: bierze się on z poczucia pustki, związanego z pewnym typem kultury, przesyconej szerzącym się teoretycznym i praktycznym nihilizmem.W obliczu licznych i zróżnicowanych ludzkich lęków słowo Boże jest jasne: ten, kto «boi się» Boga, «nie lęka się». Bojaźń Boża, którą Pismo Święte nazywa «początkiem

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

List Boga Ojca do… Ciebie. PRZECZYTAJ!

Słowa, które zaraz przeczytasz są prawdziwe. Ponieważ wypływają z serca Boga, mogą zmienić twoje życie - jeśli tylko na to pozwolisz. Bóg ciebie kocha - On jest tym Ojcem, którego szukasz przez całe życie. Oto list miłosny od Niego dla Ciebie..

Fot. via Flickr, CC 0

Wiara

Papież Franciszek: Żadnych gróźb w konfesjonale!

Bóg ma serce otwarte i czeka na nas, jak dobry ojciec: przyjdź, nie obawiaj się, przebaczę ci – tłumaczył Papież w czasie Mszy, odprawionej w Domu św. Marty. W homilii zaznaczył, że Wielki Post jest czasem, który pomaga w nawróceniu, aby zbliżyć się do Boga, zmienić życie i o to powinniśmy się modlić.

Fizyka kwantowa i istnienie Boga. Jest dowód?

Wiara

Fizyka kwantowa i istnienie Boga. Jest dowód?

Podstawowym założeniem metody badawczej stosowanej w naukach przyrodniczych jest przyjęcie, że wszystko można wyjaśnić w sposób naturalistyczny, bez odwoływania się do czynników ponadnaturalnych. Inaczej mówiąc, nauki te prowadzą badania tak, jakby Bóg nie istniał. Odnalazły one swoją tożsamość, gdy zrezygnowały ze stawiania pytań, na które nie są w stanie udzielić odpowiedzi.

Screenshot TVP Info

Wiara

Piękne słowa! Kamil Stoch: Swoje skoki dedykuję Panu Bogu

Przepiękne słowa trzykrotnego olimpijskiego mistrza w skokach narciarskich Kamila Stocha. Zwycięzca z dużej skoczni w Pjognczangu pytany w wywiadzie dla miesięcznika „WpiS – Wiara, Patriotyzm i Sztuka” o czynienie znaku krzyża przed skokiem, odpowiedział:

Zdj. Pixabay, domena publiczna, CC0

Wiara

Jak odróżnić modlitwę szczerą od nieszczerej?

Proszę Ojca mam takie pytanie: co dzień modlę się do Różańca o zdrowie swego syna. Ale nie mam pojęcia jak rozróżnić szczerą modlitwę. W mojej sytuacji biorę Różaniec i się modlę. Bardzo proszę o dokładne wyjaśnienie ponieważ bardzo mi na tym zależy aby być pewnym jak rozróżnić modlitwę szczerą od nieszczerej.