Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Screenshot YouTube

Kościół

Abp Ryś: Zaproś Jezusa do żłóbka swojego grzechu

Jesteśmy ciągle oszukiwani przy żłobie naszego grzechu i niczego się w tej kwestii nie uczymy. Jezus nie chce leżeć w kościółku, tylko właśnie w samym środku naszego grzechu. Połóżcie go tam! - mówił 25 grudnia 2017 r. abp Grzegorz Ryś podczas Pasterki w łódzkiej katedrze.

Pan już przyszedł

Kościół

Pan już przyszedł

Ziemia nie była przygotowana na przyjście Jezusa. Tylko Aniołowie nie wytrzymali i obudzili pasterzy, by ich napełnić radością, której nic nie może odebrać.

zdj. domena publiczna, CC0, Pixabay

O. Salij: Módlmy się o nawrócenie masonów. To konieczne!!!

Pytanie: Mówi się różne rzeczy o masonach, że są to zaprzysięgli wrogowie Kościoła i dążą do władzy nad światem, że mają swoje wtyczki w hierarchii Kościoła, nawet wśród kardynałów. Dlaczego w pismach katolickich panuje wokół tego tematu konsekwentne milczenie, mimo że ciągle się o tym gdzieś słyszy?

Zdj. Jean Luc CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Kiedy szatan udaje Boga... Przypadek Swedenborga

„Pewnej nocy, po przejedzeniu, nagle ujrzał na podłodze czerń i pełzające gady, a potem człowieka siedzącego w kącie pokoju, który powiedział jedynie "nie jedz tak dużo" i zniknął w ciemności. Chociaż go to przestraszyło, zaufał temu objawieniu jako czemuś "dobremu" - dawało bowiem "moralną" radę. Potem, według jego słów - "tejże nocy ten sam człowiek znów się pojawił, lecz tym razem już się nie bałem. Powiedział, że jest Panem Bogiem”

Czy Boga wolno prosić o cud? PRZECZYTAJ

Czy Boga wolno prosić o cud? PRZECZYTAJ

Człowiek wierzący, znalazłszy się w takiej sytuacji, w naturalny niejako sposób pragnie zwrócić się do Boga. Jednakże tego rodzaju okoliczności mogą rodzić w sercu pewną rozterkę, wątpliwość, pytanie: jak się modlić w takiej sytuacji, gdy tradycyjna modlitwa o zdrowie nabiera charakteru błagania o cud. Czy wolno prosić o cud? Czy może mam jedynie prosić o siły do pogodzenia się z wolą Bożą? Czy moja wiara przetrzyma próbę ewentualnego niewysłuchania mojej modlitwy? Czy moja wiara jest w ogóle na tyle mocna, by prosić o uzdrowienie? Wszak Jezus mówił do człowieka, który prosił go o cud uzdrowienia: „Według twojej wiary niech ci się stanie...”.

Ekumeniczny dżihad. Gdy nie ma Boga, wszystko wolno

Tylko u nas

Ekumeniczny dżihad. Gdy nie ma Boga, wszystko wolno

Nasza obecna próba czysto racjonalnej, świeckiej moralno­ści jest pozostałością Oświecenia (które jest Orwellowską nazwą na określenie Ociemnienia). Ogromna większość lu­dzi zgadza się z Dostojewskim: „Jeśli nie ma Boga, wszyst­ko jest dozwolone". Nikt nigdy nie dał zadowalającej odpowiedzi na proste pytanie: „Dlaczego nie?". Dlaczego nie czynić zła, które namiętnie i szczerze, i „autentycznie" chcę czynić, jeśli nie istnieje żaden nadludzki prawodaw­ca i żadne nadludzkie prawo? Tylko dlatego, że mógłbym zostać złapany, ponieważ „zbrodnia nie popłaca"? Ale zbrodnia często właśnie popłaca: grubo ponad połowa wszystkich przestępstw nigdy nie zostaje ukarana.

Dlaczego przestałem kroczyć za Buddą i wybrałem Jezusa

Dlaczego przestałem kroczyć za Buddą i wybrałem Jezusa

Osoba dająca świadectwo na portalu christiananswers.net wspomina swoje motywacje pozostania buddystą. Pisze, w zasadzie logicznie: „Myślałem - Buddyści nie rozpoczynają wojen. Nigdy też nie było Buddyjskiej inkwizycji. Za to podkreślają oni mądrość, współczucie, miłosierdzie i osobistą przemianę. I na pewno nigdy nie grozili mi wiecznością w jeziorze ognia.”