Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Scnreenshot Youtube - Salve TV

Wiara

Były homoseksualista spotkał Boga

Czy Bóg może uzdrowić homoseksualistę? Czy pochyli się do kibola uzależnionego od narkotyków? Leszek Kondej i Rafał Gala to członkowie wspólnoty Przymierze Miłosierdzia. Goście Tematu Dnia podzielili się swoim świadectwem, dając kolejny argument na to, że Miłosierdzie Boga dotyka wszystkich, bez względu na grzech, w którym człowiek się uwikła.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

''Świat potrzebował i potrzebuje ojca Pio''

To był człowiek, który do szaleństwa kochał ludzi – mówili uczestnicy spotkania w Sekretariacie Konferencji Episkopatu Polski, podczas którego zainaugurowano polskie obchody 50. rocznicy śmierci o. Pio i 100. rocznicy otrzymania przez niego stygmatów. Głównym organizatorem jubileuszowych obchodów w Polsce pod hasłem „Do nieba z Ojcem Pio” jest krakowska prowincja Zakonu Braci Mniejszych Kapucynów. Patronat nad wydarzeniem objęli m.in. przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki, a także konferencje wyższych przełożonych żeńskich i męskich zgromadzeń zakonnych.

Screenshot YouTube - Franciszkanie TV

Wiara

Czy można wpłynąć na Pana Boga?

Czy można wpłynąć na Pana Boga? Oczywiście, że nie. Oczywiście, że tak. Obydwie odpowiedzi są poprawne. W tym rozważaniu jeszcze o mocnym słowie "postįvorȳ" pochodzącym z języka ochmińmańskiego, o żonach, relacjach i o widzeniu więcej.

Fot. Adam Bujak / Archidiecezja Krakowska via Flickr

Kościół

Abp Jędraszewski: Dzieje Kościoła naznaczone są historią miłosierdzia

- Przełammy się opłatkiem - znakiem miłości, dobroci i życzliwości, po to, aby ugruntowała się nasza miłość, wzajemny szacunek i zatroskanie o dzieje Arcybractwa, by mogło ono spełniać jak najlepiej swoje szlachetne i piękne cele - mówił arcybiskup Marek Jędraszewski na spotkaniu opłatkowym z Arcybractwem Miłosierdzia, które odbyło się w siedzibie organizacji przy ulicy Siennej 5 oraz z wolontariuszami Góry Dobra.

fot. Monika Jaracz - Archidiecezja Krakowska via Flickr

Kościół

Czy Boga trzeba ''czuć''? Abp Jędraszewski wyjaśnia

W Kolegiacie św. Anny odbyły się pierwsze z ośmiu zaplanowanych na ten rok Dialogów. Tym razem rozpoczęły się od prezentacji sondy ulicznej, w której przechodnie odpowiadali na pytanie: co znaczy mieć relację z Bogiem? Wśród odpowiedzi, najczęściej pojawiało się praktykowanie modlitwy oraz wiara w Jego obecność. Po obejrzeniu materiału arcybiskup zapytał, czy wypowiadające się osoby były przypadkowe. Zwrócił bowiem uwagę, że nie pojawiła się żadna negatywna czy obojętna odpowiedź, a przecież takich ludzi jest wśród nas wielu.

Fot. Dustin Graffke via Flickr, CC BY 2.0

Wiara

''Bóg uchronił mnie przed bagnem black metalu''

Bóg uchronił mnie przed bagnem satanistycznego black i death metalu. Chcę wszystkich przestrzec przed słuchaniem takiej muzy. Metal - w wykonaniu zespołów satanistycznych - niszczy od środka, zabiera chęć do życia, zabija!

zdj. domena publiczna, Wikimedia Commons

Co Bóg powiedział św. Katarzynie o grzechu homoseksualizmu?

Grzech ten jest tak obrzydliwy dla Mnie, który jestem najwyższą i wieczną czystością, że przez ten jeden grzech zniszczyłem pięć miast z wyroku mej boskiej sprawiedliwości (por. Mdr 10,6; Rdz 19,24-25; Iz 13,19; Rz 9,29), która nie mogła go ścierpieć. Tak wstrętny był Mi ten grzech. I nie tylko Mnie, lecz i samym diabłom (których ci nieszczęśni obrali sobie za swych panów). Nie aby czuli odrazę do złego: nie lubią oni dobra, lecz z powodu swej natury, która była naturą anielską, odpycha ich widok tego potwornego grzechu, popełnianego obecnie. Wprawdzie rzucają oni zatrutą strzałę pożądliwości, lecz, gdy dochodzi do samego grzechu, uciekają z powodu, który ci podałem

Zdj. Pixabay, domena publiczna, CC0

Bóg w dramacie ludzkiego życia

Dzisiaj, gdy coraz więcej osób odchodzi od instytucji Kościoła i od praktykowania tradycyjnej religii, warto pamiętać, że Bóg nie przestaje działać w ludziach, przyciągać ich do siebie, a życie duchowe i religijne nie ginie. On potrafi dokonywać swoich dzieł w środowiskach, które często jako katolicy i chrześcijanie określamy mianem „bezbożne”, „zeświecczone”, i odmawiamy obecności jakichkolwiek wartości czy ideałów. Tymczasem, jak ukazuje to Ewangelia i mocno podkreśla papież Franciszek, pośród takich i podobnych grup ludzi Bóg lubi przebywać. On chce, by grzesznik doświadczył miłosierdzia, nawrócił się i żył. Potrafi wejść w życie osoby oddalonej od instytucji czy tradycji religijnej, zafascynować ją głębią i wartościami duchowymi, i to do tego stopnia, że osoba widzi w tej propozycji spełnienie swojego życia.