Tag
Tag: bóg
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
Były homoseksualista spotkał Boga
Czy Bóg może uzdrowić homoseksualistę? Czy pochyli się do kibola uzależnionego od narkotyków? Leszek Kondej i Rafał Gala to członkowie wspólnoty Przymierze Miłosierdzia. Goście Tematu Dnia podzielili się swoim świadectwem, dając kolejny argument na to, że Miłosierdzie Boga dotyka wszystkich, bez względu na grzech, w którym człowiek się uwikła.
Był gangsterem. Teraz głosi Chrystusa -MOCNE świadectwo Mariusza
Był gangsterem. Teraz głosi Chrystusa -MOCNE świadectwo Mariusza
''Przestań mnie ratować z piekła...'', ks. Piotr Pawlukiewicz
''Przestań mnie ratować z piekła...'', ks. Piotr Pawlukiewicz
''Świat potrzebował i potrzebuje ojca Pio''
To był człowiek, który do szaleństwa kochał ludzi – mówili uczestnicy spotkania w Sekretariacie Konferencji Episkopatu Polski, podczas którego zainaugurowano polskie obchody 50. rocznicy śmierci o. Pio i 100. rocznicy otrzymania przez niego stygmatów. Głównym organizatorem jubileuszowych obchodów w Polsce pod hasłem „Do nieba z Ojcem Pio” jest krakowska prowincja Zakonu Braci Mniejszych Kapucynów. Patronat nad wydarzeniem objęli m.in. przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki, a także konferencje wyższych przełożonych żeńskich i męskich zgromadzeń zakonnych.
Czy można wpłynąć na Pana Boga?
Czy można wpłynąć na Pana Boga? Oczywiście, że nie. Oczywiście, że tak. Obydwie odpowiedzi są poprawne. W tym rozważaniu jeszcze o mocnym słowie "postįvorȳ" pochodzącym z języka ochmińmańskiego, o żonach, relacjach i o widzeniu więcej.
Abp Jędraszewski: Dzieje Kościoła naznaczone są historią miłosierdzia
- Przełammy się opłatkiem - znakiem miłości, dobroci i życzliwości, po to, aby ugruntowała się nasza miłość, wzajemny szacunek i zatroskanie o dzieje Arcybractwa, by mogło ono spełniać jak najlepiej swoje szlachetne i piękne cele - mówił arcybiskup Marek Jędraszewski na spotkaniu opłatkowym z Arcybractwem Miłosierdzia, które odbyło się w siedzibie organizacji przy ulicy Siennej 5 oraz z wolontariuszami Góry Dobra.
Czy Boga trzeba ''czuć''? Abp Jędraszewski wyjaśnia
W Kolegiacie św. Anny odbyły się pierwsze z ośmiu zaplanowanych na ten rok Dialogów. Tym razem rozpoczęły się od prezentacji sondy ulicznej, w której przechodnie odpowiadali na pytanie: co znaczy mieć relację z Bogiem? Wśród odpowiedzi, najczęściej pojawiało się praktykowanie modlitwy oraz wiara w Jego obecność. Po obejrzeniu materiału arcybiskup zapytał, czy wypowiadające się osoby były przypadkowe. Zwrócił bowiem uwagę, że nie pojawiła się żadna negatywna czy obojętna odpowiedź, a przecież takich ludzi jest wśród nas wielu.
Czy powodzie, wichry i pioruny są karą Bożą?
Czy można z Boga czynić tyrana, piętnującego zło za pomocą zła? A jednak słyszy się niekiedy ludzi, którzy z jakąś nonszalancją i tryumfalizmem widzą w każdym nieszczęściu rękę karzącego Boga.
Pan Bóg tak, ale Kościół nie? Posłuchaj ks. Pawlukiewicza
Pan Bóg tak, ale Kościół nie? Posłuchaj ks. Pawlukiewicza
''Bóg uchronił mnie przed bagnem black metalu''
Bóg uchronił mnie przed bagnem satanistycznego black i death metalu. Chcę wszystkich przestrzec przed słuchaniem takiej muzy. Metal - w wykonaniu zespołów satanistycznych - niszczy od środka, zabiera chęć do życia, zabija!
Co Bóg powiedział św. Katarzynie o grzechu homoseksualizmu?
Grzech ten jest tak obrzydliwy dla Mnie, który jestem najwyższą i wieczną czystością, że przez ten jeden grzech zniszczyłem pięć miast z wyroku mej boskiej sprawiedliwości (por. Mdr 10,6; Rdz 19,24-25; Iz 13,19; Rz 9,29), która nie mogła go ścierpieć. Tak wstrętny był Mi ten grzech. I nie tylko Mnie, lecz i samym diabłom (których ci nieszczęśni obrali sobie za swych panów). Nie aby czuli odrazę do złego: nie lubią oni dobra, lecz z powodu swej natury, która była naturą anielską, odpycha ich widok tego potwornego grzechu, popełnianego obecnie. Wprawdzie rzucają oni zatrutą strzałę pożądliwości, lecz, gdy dochodzi do samego grzechu, uciekają z powodu, który ci podałem
Bóg w dramacie ludzkiego życia
Dzisiaj, gdy coraz więcej osób odchodzi od instytucji Kościoła i od praktykowania tradycyjnej religii, warto pamiętać, że Bóg nie przestaje działać w ludziach, przyciągać ich do siebie, a życie duchowe i religijne nie ginie. On potrafi dokonywać swoich dzieł w środowiskach, które często jako katolicy i chrześcijanie określamy mianem „bezbożne”, „zeświecczone”, i odmawiamy obecności jakichkolwiek wartości czy ideałów. Tymczasem, jak ukazuje to Ewangelia i mocno podkreśla papież Franciszek, pośród takich i podobnych grup ludzi Bóg lubi przebywać. On chce, by grzesznik doświadczył miłosierdzia, nawrócił się i żył. Potrafi wejść w życie osoby oddalonej od instytucji czy tradycji religijnej, zafascynować ją głębią i wartościami duchowymi, i to do tego stopnia, że osoba widzi w tej propozycji spełnienie swojego życia.