Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Biskup z Arabii Saudyjskiej: Bóg ma plan i wysyła katolików do serca islamu

Biskup z Arabii Saudyjskiej: Bóg ma plan i wysyła katolików do serca islamu

Dla arabskich muzułmanów Zachód to świat pozbawiony wartości. Są przekonani, że to oni muszą teraz zapełnić tę duchową próżnię islamem – uważa bp Camillo Ballin, wikariusz apostolski dla Arabii Północnej. Ten włoski kombonianin od 47 lat jest misjonarzem w krajach muzułmańskich. Jego posługa duszpasterska niewiele ma jednak wspólnego z misją. Jak sam wyznaje, w ciągu 47 lat nie nawrócił ani jednego muzułmanina. Przez wszystkie te lata tylko 4 czy 5 razy zgłosili się do niego muzułmanie, którzy chcieli przyjąć chrześcijaństwa. Dwaj z nich byli szpiegami, którzy mieli sprawdzić, czy włoski misjonarz liczy się z koranicznym prawem. Odstępstwo od islamu jest tam bowiem karane śmiercią.

Fot. Wikipedia

Kościół

Kardynał Stanisław Dziwisz jasno o akcji promującej LGBT!

Kilkakrotnie poruszyliśmy już na stronie problem akcji "Przekażmy sobie znak pokoju", w którą włączyli się m.in. duchowni katoliccy i "Tygodnik Powszechny". Wiele osób czekało z niecierpliwością, aż hierarchowie polskiego Kościoła odniosą się do ww. akcji. Tak też się stało - kardynał Stanisław Dziwisz zabrał głos i postawił sprawę jasno, przypominając o stanowisku Kościoła Katolickiego wobec homoseksualizmu.

Fot. Vimeo

Kościół

Ojciec Święty do biskupów krajów misyjnych: Pieniądze i podziały to oręż diabła

„Wszyscy jesteśmy pielgrzymami miłosierdzia i potrzebujemy łaski Chrystusa, by być miłosierni jak Ojciec”. Tak mówił Papież, spotykając się z uczestnikami kursu, zorganizowanego przez Kongregację ds. Ewangelizacji Narodów dla biskupów niedawno mianowanych na terenach misyjnych. Ojciec Święty nawiązał do Jubileuszowego Roku Miłosierdzia. Podkreślił powołanie każdego biskupa do tego, by życiem i posługą ukazywać ojcostwo Boga oraz dobroć, miłosierdzie i równocześnie autorytet Chrystusa. Przyszedł On dać życie i stworzyć ze wszystkich ludzi jedną rodzinę pojednaną miłością Ojca. Franciszek zwrócił uwagę, że przyjęci przez niego hierarchowie pochodzą z terenów misyjnych.

Fot. Wikipedia

Świadectwo

Budzyński: Zacząłem świadomie pragnąć Jezusa

Moi rodzice ochrzcili mnie i zaprowadzili do pierwszej Komunii św., później do bierzmowania. Kiedy byłem nastolatkiem, przyszedł taki moment, że zbuntowałem się i wszystko to odrzuciłem. W szkole średniej przestałem chodzić do kościoła i na religię. Wydawało mi się, że jest to mi niepotrzebne, bo w życiu sam sobie poradzę.

Fot. Wikipedia

Świadectwo

Nawrócony muzułmanin. Wybrał Chrystusa pomimo wszystko

Historia życia Tymoteusza Aytaca jest tak niezwykła, że może wydawać się nieprawdopodobna. Aytac to młody muzułmanin turecki, który nawrócił się i chce zostać księdzem katolickim. Obecnie studiuje teologię w seminarium w Augsburgu. Aytac G. ma 24 lata, urodził się w Antakya (Antiochia) na południu Turcji, pochodzi z prostej rodziny. Ojciec jest szoferem i jeździ na dalekich trasach, matka prowadzi gospodarstwo domowe i ma jeszcze sześcioro rodzeństwa. Cała rodzina to głęboko wierzący muzułmanie. W roku 1994 Aytac, młody mechanik samochodowy, spotkał w swoim rodzinnym mieście Antakya grupę młodych chrześcijan i muzułmanów, którzy w domu jednej z sióstr zakonnych z Niemiec zbierali się na modlitwę, dyskusje religijne i śpiewy kanonów z Taizé.

Novelty UFO in Moonbeam, Ontario, Canada, Wikipedia

UFOlogia jako "naukowa" religia

Chociaż niewielu staje się poważnymi wyznawcami związków religijnych tworzonych na bazie tej ideologii, to sondaże pokazują, że wiara w UFO jest powszechna u przeciętnego 'Joe' którego spotkać można na amerykańskiej ulicy. Na przykład sondaż CNN/Time Magazine z 1997 roku, badając społeczeństwo amerykańskie, stwierdził między innymi że: 80% wierzy, że rząd ukrywa istnienie pozaziemskich form życia, 64% uważa, że ​​kosmici kontaktowali się z ludźmi, 50% uważa, że ​​kosmici uprowadzili ludzi, 75% uważa, że ​​UFO rozbiło się w pobliżu miejscowości Roswell. Tak więc, w pewnym sensie, większość społeczeństwa amerykańskiego (ciekawe jak się takie statystyki zarysowują w Polsce?) uważa, że UFO realnie fizycznie istnieje jako istoty lub mechanizmy z innych planet. Celem niniejszego artykułu jest połączenie pewnych faktów i wykazania jak bardzo ludzie narażeni są na oszustwa i ewentualne zbliżanie się do stricte religijnej „wiary w UFO”.

Fot. osv.com

Kościół

Jan Paweł II: Nauka a istnienie Boga

Przeprowadzony przed pięćdziesięciu laty sondaż, który objął 398 najwybitniejszych uczonych, ujawnił, że tylko 16 spośród nich uważa się za niewierzących, 15 za agnostyków, a aż 367 za wierzących. 1. Istnieje dość rozpowszechniona opinia, że ludzie nauki są zazwyczaj agnostykami i że nauka oddala od Boga. W jakim stopniu jest to zgodne z prawdą?