Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Fot. publicdomainpictures.net

Kościół

Postawa kontemplacyjna. Skąd w nas tyle negacji?

Z biegiem lat coraz intensywniej zadaję sobie pytanie: „Co sprawia, że ludzie są dla siebie tak bardzo niemili?” Skąd tyle niechęci, która popycha do ranienia siebie nawzajem, nawet jeśli robione jest to w sposób subtelny i wyrafinowany? Czasem im więcej małostkowości i jakby od niechcenia, tym bardziej zadziwia. Skąd się to bierze? Dlaczego ludzie znacznie łatwiej skłaniają się ku problemom, negacji i oskarżaniu niż radości? To zdumiewające. Nawet św. Piotr, symbol Kościoła, wchodzi wielkanocnego poranka do grobu, widzi i milczy (J 20,6-10). Jego lęk był znacznie większy niż możliwość radowania się czy choćby nadziei. Narracja kończy się prostym stwierdzeniem, że uczniowie powrócili do domu i, jak można przypuszczać, do swojej ponurości.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ! Grzechy i przekleństwa a ludzki los

Kościół

KONIECZNIE PRZECZYTAJ! Grzechy i przekleństwa a ludzki los

„Dlaczego ciągle spotykają mnie nieszczęścia? Za jakie grzechy tak cierpię? Choroby, przeciwności, niezrozumienie, poniżenia, udręki, niekończące się nieszczęścia… W moim życiu, w mojej rodzinie ciągłe piekło…” Znamy te pytania. Znamy takie historie. I to nie są głupie pytania i nie są zmyślone historie. „A może nie za swoje, a za grzechy przodków, poprzednich pokoleń, tak cierpię?” Wie coś o tym Słowo Boże.

Skuteczna modlitwa o uzdrowienie wewnętrzne o. Roberta de Grandis

Kościół

Skuteczna modlitwa o uzdrowienie wewnętrzne o. Roberta de Grandis

Jezu i Maryjo, proszę Was o dar wyobrażenia sobie, jak kroczę razem z Wami po kolejnych stopniach mojego życia. Uzdrówcie cierpienia i rany poszczególnych lat, wypełnijcie przepaść między miłością, której potrzebowałem, a miłością, którą otrzymałem.Widzę siebie, nowonarodzonego, małe dziecko spoczywające w Twoich dłoniach. Weź mnie, Jezu, i nieś mnie przez pierwszy rok mego życia. Pouczaj mnie, uzdrawiaj, scalaj wewnętrznie.

fot. Robert Krawczyk

Kościół

O. Leon Knabit: „Były zauroczenia, potańcówki…” czyli jak będąc młodym, nie zostać starym ramolem

Jak zachować świeżość w starzejącym się społeczeństwie? Czy możliwy jest dialog stary–młody? I komu to potrzebne? Jak nie zostać starym ramolem, wiecznie narzekającym tetrykiem? O używaniu komputera, ŚDM, depresji młodego pokolenia… – Jednym zdaniem: „Młodość to nie tylko wiek. Młodość to stan ducha”. Z Ojcem Leonem Knabitem OSB rozmawia Jacek Zelek

Fot. Wikipedia commons

Kościół

Co znaczą słowa "i nie wódź nas na pokuszenie"?

Czy odmawiając modlitwę "Ojcze nasz" zastanawiasz się czasem, jaki sens mają słowa "nie wódź nas na pokuszenie"? Nie ty jeden - to wezwanie jest często niewłaściwie rozumiane, a próby przełożenia greckiego terminu "peirasmos" (próba, doświadczenie, pokusa) na inne języki zawsze sprawiały problemy.