Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Fot. Pixabay

Kościół

Postęp po Szwedzku, czyli do czego prowadzi życie bez Boga!

Brak więzi emocjonalnych i uczuciowych w rodzinach, zanik życia rodzinnego, rodziny patologiczne – składające się z kilku mężów, żon i dzieci z różnych związków, powszechna rozwiązłość, biseksualizm i homoseksualizm, doprowadziły do tego, że pod względem moralnym Szwecja już dziś stała się krajem trzeciego świata.

Fot. Flickr, Pixabay

Kościół

Watykan jasno: ZAKAZ wyświęcania gejów

„Dar powołania do kapłaństwa” to tytuł ogłoszonego dziś dokumentu Kongregacji ds. Duchowieństwa. Jest on nową wersją podstawowych zasad formacji kapłańskiej („Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis”), która zastąpi poprzednią, wydaną w roku 1970, czyli krótko po zakończeniu Soboru, a uzupełnioną w roku 1985.

Dziś wigilia uroczystości Niepokalanego Poczęcia NMP

Kościół

Dziś wigilia uroczystości Niepokalanego Poczęcia NMP

Módlmy się. Boże, Ty przez Niepokalane Poczęcie Najświętszej Dziewicy przygotowałeś swojemu Synowi godne mieszkanie i na mocy zasług przewidzianej śmierci Chrystusa zachowałeś Ją od wszelkiej zmazy, daj nam za Jej przyczyną dojść do Ciebie bez grzechu. Przez naszego Pana Jezusa Chrystusa, Twojego Syna, który z Tobą żyje i króluje w jedności Ducha Świętego, Bóg, przez wszystkie wieki wieków. Amen.

Jak-z Jezusem-poradzić sobie z myślami samobójczymi?

Świadectwo

Jak-z Jezusem-poradzić sobie z myślami samobójczymi?

"Dziecko moje, tak bardzo pragnę, byś był blisko Mojej miłości. Gdybyś poznał choć odrobinę mojego pragnienia, twoje serce nieustannie by się radowało. Nigdy nie jesteś sam, chociaż przez wiele prób musisz jeszcze przejść. Dzięki tym próbom będziesz coraz czystszą miłością pałał do Mnie, nie dla siebie, ale dla Mnie samego. Wracajcie do Mnie, jedynej Miłości, która wypełnia obficie i nigdy nie ustaje. Przychodźcie do źródła niewysychającego! Dlaczego karmicie się tym, co nie jest pożywieniem i dążycie za tym, co szybko gaśnie? Kto trwa we Mnie ma nieustannie życie, wewnętrzny pokój i pewność prawdy. Posiadać Mnie to posiadać radość wieczną. Przyjdźcie do Mnie wszyscy, którzy upadacie i wątpicie, ja was umocnię i poprowadzę. Przyjdźcie do Mnie grzesznicy, czujący się niegodni, Ja obdarzę was na nowo godnością niezniszczalną. Przyjdźcie do Mnie płaczący i smutni, Ja was pocieszę wskazując drogę, którą trzeba iść. Wróćcie do źródeł Mojego Miłosierdzia."

Fot. YouTube

Papież jasno do tych, którzy opierają się Bogu!

Wszyscy nosimy w sercu pewien opór na dar łaski Boga. Dlatego też musimy ją dostrzec, a później prosić Pana o pomoc, uznając się za grzeszników. To jedna z zachęt, jakie Papież skierował na porannej Mszy w czwartek do wiernych modlących się z nim w kaplicy Domu św. Marty. Franciszek skupił się głównie na opieraniu się łasce, które ukryte jest w pustych słowach, usprawiedliwianiu się czy oskarżaniu innych.

Fot. Wikipedia

Kościół

Papież: Miłosierdzie niech będzie stylem życia!

„Jeśli chcesz doznać miłosierdzia, sam musisz być miłosierny”. Tymi słowami św. Augustyna posłużył się Franciszek, aby opisać doświadczenie tych wszystkich, którzy włączyli się w organizację Roku Świętego. Papież przyjął ich dzisiaj na audiencji, w sumie 400 osób. Byli wśród nich przedstawiciele włoskich władz, a także policji, wojska i innych służb, które zapewniały bezpieczeństwo podczas jubileuszowych wydarzeń.

Fot. Wikipedia

Kościół

Papież Franciszek ostro: To bluźnierstwo!

Korupcja jest formą bluźnierstwa, językiem babilońskim, w którym miejsce Boga zajmują takie bożki, jak pieniądz, bogactwo czy wykorzystywanie. Mówił o tym Papież podczas czwartkowej Mszy w kaplicy Domu św. Marty. Wskazał przy tym, że czytania ostatnich dni roku liturgicznego zachęcają nas do refleksji o końcu świata i końcu naszego życia.

fot. wikipedia

Kościół

Egzorcyzmy Emmy Schmidt

Historia egzorcyzmu Emmy Schmidt, nazywane też „egzorcyzmami z Iowa” została pierwotnie opublikowana w 1935, w książce pod tytułem „Begon Satan!” autorstwa Celestine Kapsner OSB, Nihil obstat: ks Aleksy Hoffmann, OSB Imprimatur: Joseph F. Busch biskup St Cloud, Minnesota 23 lipca 1935. Na podstawie tejże publikacji pisany jest ten artykuł. Tekst on-line TUTAJ.