Polska - duchowa twierdza wśród zamętu w Europie
Zawierzenie Opatrzności Bożej w dziejach Narodu Polskiego
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
Zawierzenie Opatrzności Bożej w dziejach Narodu Polskiego
Grzech ten jest tak obrzydliwy dla Mnie, który jestem najwyższą i wieczną czystością, że przez ten jeden grzech zniszczyłem pięć miast z wyroku mej boskiej sprawiedliwości (por. Mdr 10,6; Rdz 19,24-25; Iz 13,19; Rz 9,29), która nie mogła go ścierpieć. Tak wstrętny był Mi ten grzech. I nie tylko Mnie, lecz i samym diabłom (których ci nieszczęśni obrali sobie za swych panów). Nie aby czuli odrazę do złego: nie lubią oni dobra, lecz z powodu swej natury, która była naturą anielską, odpycha ich widok tego potwornego grzechu, popełnianego obecnie. Wprawdzie rzucają oni zatrutą strzałę pożądliwości, lecz, gdy dochodzi do samego grzechu, uciekają z powodu, który ci podałem
Od razu zaznaczmy, że pominiemy zupełnie tematykę kinowych horrorów i opowieści ludzi nadwrażliwych, którzy wpadają w paniczny strach z powodu trzasku rozsychających się mebli... Postaramy się zastanowić nad rodzajem wezwania, jakie kierują do nas nasi zmarli za pośrednictwem ludzi, którzy otrzymali dar obcowania z duszami czyśćcowymi. W historii Kościoła było ich wielu, wymieńmy jedynie najbardziej znanych: Katarzynę z Genui, św. Weronikę Giuliani, św. Teresę z Avila czy bł. s. Faustynę Kowalską. Także dzisiaj istnieją osoby, które tym szczególnym powołaniem ubogacają całą wspólnotę chrześcijańską.
Święty Paweł Apostoł w Pierwszym Liście do Koryntian pisze:
- Jakie było ojca pierwsze spotkanie ze Stygmatykiem z San Giovanni Rotondo?
Sierpień 1945 r. zapisał się w dziejach świata jako dzień zrzucenia przez Amerykanów bomby atomowej na Hiroszimę. Nie mam jednak zamiaru przypominać ofiar, które szacuje się na kilkadziesiąt tysięcy, nie licząc wielu tysięcy osób, które umarły w kolejnych latach w wyniku choroby popromiennej. Chcę wspomnieć ośmiu jezuitów, którzy przeżyli wybuch bomby atomowej, pomimo przebywania w okolicy epicentrum wybuchu.
Dziś przypada setna rocznica ostatniego objawienia maryjnego w Fatimie w 1917 r. Z tej okazji w ubiegłą środę Ojciec Święty zachęcił do odmawiania różańca w intencji pokoju. Specjalne uroczystości na zakończenie fatimskiego jubileuszu mają też miejsce w Watykanie.
Za nieco ponad 2 tygodnie również w Polsce spotykać się będziemy na ulicach z upiorami, kościotrupami i demonami. Także i nasz kraj w dużej mierze przyjął modę na Halloween. Warto więc już teraz przypomnieć, dlaczego katolik powinien omijać je szerokim łukiem. Szczególnie, że już zaczynają się pojawiać plakaty oraz reklamy dotyczące tego festiwalu demonów. Polecamy zapoznać się z poniższym filmem, zrealizowany przez ks. Sławomira Kostrzewę.
Codzienny komentarz do czytań mszalnych prowadzony przez o. Wojciecha Jędrzejewskiego OP i o. Adama Szustaka OP.
W sobotę 7 października abp Marek Jędraszewski spotkał się z mieszkańcami Zakopanego w ramach akcji modlitewnej "Różaniec do granic". W kościele św. Krzyża przewodniczył Mszy św.
Codzienny komentarz do czytań mszalnych prowadzony przez o. Wojciecha Jędrzejewskiego OP i o. Adama Szustaka OP.