Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Poznawajcie Boga przez św. Łukasza

Kościół

Poznawajcie Boga przez św. Łukasza

Wielu już starało się ułożyć opowiadanie o zdarzeniach, które się dokonały pośród nas, tak jak nam je przekazali ci, którzy od początku byli naocznymi świadkami i sługami słowa. Postanowiłem więc i ja zbadać dokładnie wszystko od pierwszych chwil i opisać ci po kolei, dostojny Teofilu, abyś się mógł przekonać o całkowitej pewności nauk, których ci udzielono...

Dlaczego Bóg pozwala zmarłym odwiedzać swoich bliskich?

Kościół

Dlaczego Bóg pozwala zmarłym odwiedzać swoich bliskich?

W tomie z serii Chrześcijanie pod redakcją bp. B. Bejze opublikowane są listy Marii Kolbe, matki św. Maksymiliana. Jeden z tych listów napisany w okresie okupacji zawiera opis nadzwyczajnego spotkania. Maria Kolbe pisze, że w 1941 r., wkrótce po męczeńskiej śmierci swojego syna, o której wtedy jeszcze nie wiedziała, po przebudzeniu rozpoczęła poranną modlitwę. W pewnej chwili usłyszała delikatne pukanie do drzwi, odwróciła się i zdumiona zobaczyła swego syna Maksymiliana ubranego w franciszkański habit. Był radosny, uśmiechnięty, nadzwyczajnie piękny i promieniujący przedziwną jasnością. Pani Kolbe zaniemówiła z radości i zapytała po chwili milczenia: Synu, czy Niemcy ciebie wypuścili? Maksymilian przeszedł przez pokój, zbliżył się do okna i powiedział: Nie martw się o mnie, mamo. Tam, gdzie jestem, jest pełnia szczęścia. Po wypowiedzeniu tych słów nagle znikł. Maria Kolbe natychmiast zrozumiała, że jej syn umarł i przyszedł, aby ją o tym poinformować. Dopiero później przyszła pocztą o

Św. Teresa z Avila - jak się modlić o doskonałą miłość

Kościół

Św. Teresa z Avila - jak się modlić o doskonałą miłość

Boże mój w Trójcy Świętej Jedyny,przedwieczna i nieskończona Miłości!Użycz mi łaski doskonałej miłości Twojej,aby ogniem swoim wyniszczyła we mniewszelkie męty miłości własnej.Daj, bym miłowała Ciebie,jedyny Skarbie mój i wszystka szczęśliwości moja,ponad wszystko stworzeniei siebie samą w Tobie, dla Ciebie i przez Ciebie.I bliźniego mego podobnież,znosząc brzemiona jego, jak pragnę,by inni znosili moje.Wszystko zaś, cokolwiek jest, oprócz Ciebie,daj, bym tylko o tyle miłowała,o ile to może być mi pomocą w dojściu do Ciebie.Daj, bym się wiecznie radowała,tak jak dziś się raduję z tego,że Ty sam jesteś miłością i godzien jesteś miłości,i że Cię miłują miłością nieustającąApostołowie i wybrani Twoi w chwale wieczneji twarzą w twarz, bez zasłony, oglądają Ciebie.Sprawiedliwi zaś Twoi w tym życiu poznają Ciebiew światłości wiary i czczą i pragną Ciebiejako jedyne i najwyższe Dobro swojei kres, i ognisko wszystkiego pragnienia swegoi wszystkiej miłości swojej.Oby zarówno z nimi tak Ciebie m

S. Małgorzata Borkowska: Ryk oślicy. Bóg: osoba czy temat?

Kościół

S. Małgorzata Borkowska: Ryk oślicy. Bóg: osoba czy temat?

Pisze do mnie starsza pani, wieloletnia nauczycielka i członek komisji kwalifikacyjnej miejscowego kuratorium, zaangażowana w spotkania z młodymi księżmi, zdającymi egzaminy nauczycielskie. Twierdzi, że coraz częściej się zdarza spotykać kandydatów, którzy w ogóle nie uczą religii: rozmawiają tylko z uczniami na tematy przez uczniów podawane. Nawet się tym chwalą. – Ja zawsze mówię z nimi o tym, o czym oni chcą rozmawiać! – Ale kiedy ksiądz znajduje czas na mówienie im o prawdach wiary? – Jakich? – pyta zdziwiony kandydat. – O Bogu, o Trójcy Świętej, o zbawieniu przyniesionym przez Chrystusa… – To są teorie; ich to nie obchodzi; ich obchodzą kwestie egzystencjalne, życie…

Ks. prof. Mariusz Rosik: Bóg miłosierny - czy Bóg sprawiedliwy?

Kościół

Ks. prof. Mariusz Rosik: Bóg miłosierny - czy Bóg sprawiedliwy?

Izraelici bardzo szybko zdali sobie sprawę, że żaden człowiek nie może uważać się przed Bogiem za sprawiedliwego [...] Taka jest kondycja każdego człowieka. Człowieka naznaczonego piętnem grzechu i cierpienia, a ostatecznie zmierzającego ku śmierci – pisze ks. prof. Mariusz Rosik w „Teologii Politycznej Co Tydzień”: „Sprawiedliwość. Osnowa miłosierdzia”.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Szatan jest osobą. Co chce nam zrobić?

Dlaczego boimy się mówić o złych duchach, opętaniu i piekle? Zwykle bierze się to z lęku spowodowanego brakiem podstawowej wiedzy o działaniu Złego. Kościół katolicki wyraźnie mówi, że demon jest stworzeniem i nic nie czyni bez przyzwolenia Boga.

Jak rozwijać kult Bożego miłosierdzia w świetle wizji św. Faustyny

Kościół

Jak rozwijać kult Bożego miłosierdzia w świetle wizji św. Faustyny

W rozmowie z biurem prasowym archidiecezji krakowskiej ks. prał. Józef Bart, rektor kościoła Ducha Świętego w Rzymie podkreślił, że kult Bożego miłosierdzia, który rozwija się w tym kościele musi być rozumiany w świetle wielkiej wizji św. Siostry Faustyny Kowalskiej, którą zapisała w Dzienniczku – widziała ona wielkie święto miłosierdzia odprawione przez Ojca św. i widziała, że to wszystko odbywa się w bliskości św. Piotra.

Ze świętą Teresą poznawać co jest wolą Bożą

Kościół

Ze świętą Teresą poznawać co jest wolą Bożą

"Chcę wam objaśnić, co to jest wola Boża. Nie bójcie się, by wolą Bożą było dać wam bogactwa, rozkosze, honory i wszelkie inne rzeczy ziemskie. Nie taka jest skąpa dla was Jego miłość, nie taka mała w Jego oczach waga waszej ofiary; chce wam hojnie za nią zapłacić, chce wam dać za nią w posiadanie swoje królestwo, abyście już tu na ziemi je posiadły. Patrzcie na Syna Bożego, który zanosił do Ojca niebieskiego tę prośbę w Ogrójcu, a zobaczycie, co dał On Temu, którego nad wszystko miłował. Łatwo zatem możecie się dorozumieć, jaka jest Jego wola". (św. Teresa od Jezusa)