Tokarczuk: Bóg, fatum, demon, natura. Coś nas testuje
Olga Tokarczuk udzieliła wywiadu dla "Gazety Wyborczej". Mówi w nim między innymi o tym, że okres pandemii jest testem człowieczeństwa.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
Olga Tokarczuk udzieliła wywiadu dla "Gazety Wyborczej". Mówi w nim między innymi o tym, że okres pandemii jest testem człowieczeństwa.
Chrystus zmartwychwstał. A my powtórzymy Jego los
Modlitwa i męstwo. Zrozumieliśmy, co jest wartością [...] Dzisiaj widzimy wielką tęsknotę za Eucharystią, za sakramentem pokuty, za byciem we wspólnocie Kościoła [...] To może być naprawdę cenny, zbawczy czas [...] Trzeba sięgnąć do aktu skruchy doskonałej i aktu komunii duchowej- ks. prof. dr hab. Paweł Bortkiewicz TChR dla portalu Fronda.pl
O święta Uczto, na której przyjmujemy Chrystusa, odnawiamy pamięć Jego Męki, duszę napełniamy łaską i otrzymujemy zadatek przyszłej chwały- tą modlitwą Mszał Rzymski wychwala tajemnicę Eucharystii.
Wilno „Piątek 13 września 1935 r. Wieczorem, kiedy byłam w swojej celi, ujrzałam anioła, wykonawcę gniewu Bożego. Był w szacie jasnej, z promiennym obliczem, obłok pod jego stopami, z obłoku wychodziły pioruny i błyskawice do rąk jego, a z ręki jego wychodziły i dopiero dotykały ziemi. Kiedy ujrzałam ten znak gniewu Bożego, który miał dotknąć ziemię, a szczególnie pewne miejsce, którego wymienić nie mogę dla słusznych przyczyn, zaczęłam prosić anioła, aby się wstrzymał chwil kilka, a świat będzie czynił pokutę. Jednak niczym prośba moja była wobec gniewu Bożego.(...) W tej samej chwili uczułam w duszy swojej moc łaski Jezusa, która mieszka w duszy mojej; kiedy mi przyszła świadomość tej łaski, w tej samej chwili zostałam porwana przed stolicę Bożą.(...) Zaczęłam błagać Boga za światem słowami wewnętrznie słyszanymi. Kiedy się tak modliłam, ujrzałam bezsilność anioła, i nie mógł wypełnić sprawiedliwej kary, która słusznie się należała za grzechy. Z taką mocą wewnętrzną jeszcze się nigdy
Modląc się razem, chcemy prosić o łaski Ducha Świętego, by móc lepiej rozeznać stojące przed nami zadania i wspólnie zaangażować się w ich realizację. Z naszej strony pragniemy uczynić wszystko, co potrzebne, aby wspomóc Was, parafie i wspólnoty w tym trudnym okresie – czytamy w liście Prezydium Episkopatu do kapłanów na Wielki Czwartek. Biskupi podziękowali duchownym za troskę o chorych, cierpiących i samotnych oraz za modlitwę i podejmowane w czasie epidemii inicjatywy.
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Kończy się Wielki Post. Czy przejrzałeś na oczy?
Emiliano Jimenez Hernandez „Historia zbawienia” - fragment książki
PIERWSZE CZYTANIE Ocalenie trzech młodzieńców
„Proszę, Panie Bogu, wygoń tego koronawirusa” - mówi mała dziewczynka w modlitwie, która podbija obecnie polski internet.
O. Aleksander Posacki: Bóg wysłał nas na pustynię byśmy zrozumieli to, co Najważniejsze
Czym jest katolicyzm otwarty i kto go głosi? Andrzej Pilipiuk odpowiada
Józef. Dziewiąty odcinek rekolekcji ,,Męska modlitwa''
Epidemia koronawirusa w Wielkiej Brytanii może paradoksalnie ocalić wiele ludzkich istnień. Działalność ograniczają bowiem między innymi placówki dokonujące aborcji z powodu niewystarczającej liczby personelu – informuje „The Sunday Times”.
Księga Jeremiasza (Jr 11, 18-20)Pan mnie pouczył i zrozumiałem; wtedy przejrzałem ich postępki.