Tag
Tag: bóg
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
Kim ja jestem? Do czego powołuje mnie Bóg? Ks. Piotr Pawlukiewicz
Kim ja jestem? Do czego powołuje mnie Bóg? Ks. Piotr Pawlukiewicz
Bł. Mikołaj Gross. Naziści bali się jego wiary w Boga. Także po śmierci
Mikołaj Gross urodził się 30 września 1898 roku w Niederwenigern, małej miejscowości w Zagłębiu Ruhry, w Niemczech. Wychowywał się w rodzinie ubogiej i pobożnej. Po ukończeniu szkoły podstawowej w 1912 roku, pracował najpierw przez trzy lata w walcowni, a potem przez pięć lat jako górnik w kopalni. Jednocześnie uczęszczał w Essen na kursy wieczorowe, by zdobyć lepsze wykształcenie. W 1917 roku zapisał się do Związku Górników Chrześcijańskich, a w 1919 roku został członkiem Stowarzyszenia Górników i Robotników św. Antoniego Padewskiego.
Bóg nas nie zbawi, jeżeli Go odrzucimy
Bóg ma swój plan zbawienia człowieka i stopniowo go realizuje, ale nie bez naszego udziału w nim / 2. Niedziela Zwykła, rok A
Istotą Kościoła jest sam Jezus
Ze wszystkich stron spadają dziś na Kościół słowa krytyki. Wydaje się, że krytyczna postawa wobec Kościoła jest jednym z najgłębiej zakorzenionych uprzedzeń współczesnego człowieka i społeczeństwa, które znajduje się w stanie szybkich przemian. Dla wielu zainteresowanie chrześcijaństwem zredukowało się do krytyki pod adresem Kościoła.
Dowiedz się, jak ojciec Pio współpracował z... aniołem! NA FAKTACH!
O pasjonującym świecie aniołów z ks. Piotrem Prusakiewiczem, michalitą, redaktorem naczelnym dwumiesięcznika o aniołach i życiu duchowym „Któż jak Bóg” i kwartalnika „The Angels messengers from a loving God”, rekolekcjonistą, moderatorem Rycerstwa św. Michała Archanioła, rozmawiali Joanna Piestrak i Andrzej Iwański z "Głos ojca Pio"
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Nowoczesne metody działania szatana
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Nowoczesne metody działania szatana
Ks.prof. Paweł Bortkiewicz o przestrodze Benedykta XVI. ,,Takie praktyki prowadzą do unicestwienia Kościoła''
Papież - senior Benedykt XVI i kardynał Roberta Sarah napisali wspólną książkę pt: „Z głębi naszych serc”, w której odnoszą się do znaczenia celibatu kapłańskiego. Sprawę skomentował na antenie Radia Maryja ks. prof. Paweł Bortkiewicz.
Co zrobić, aby otworzyć się na Jezusa? Ks. Piotr Pawlukiewicz
Co zrobić, aby otworzyć się na Jezusa? Ks. Piotr Pawlukiewicz
Podziękujmy dzisiaj Bogu za naszych rodziców i za chrzest
Dzisiejsza niedziela, niedziela Chrztu Pańskiego, jest okazją do tego, byśmy przypomnieli sobie własny chrzest. To okazja, aby podziękować Bogu za własny chrzest, za kapłanów, naszych rodziców i chrzestnych, ale też okazja do tego, abyśmy bardzo poważnie pomyśleli o tym sakramencie, o jego przeżywaniu we wspólnocie parafialnej i rodzinie – powiedział przewodniczący Rady ds. Rodziny Episkopatu Polski, bp Wiesław Śmigiel. W niedzielę, w którą Kościół wspomina chrzest Jezusa w Jordanie biskup Wiesław Śmigiel zachęcił wiernych do wspomnienia własnego chrztu. „Podziękujmy dziś rodzicom, że ofiarowali nas Panu Bogu, że w naszym imieniu z całą wspólnotą Kościoła, z rodzicami chrzestnymi wyznali wiarę. Podziękujmy im za to, że Chrzest Święty potraktowali poważnie i w ciągu życia zrobili wszystko, co w ich mocy, abyśmy łaskę Chrztu Świętego rozwijali w sobie, abyśmy otwierali się na jej działanie” – zachęcił biskup toruński.
Postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd
Śmierć jest najważniejszym, kulminacyjnym momentem w życiu każdego człowieka. Sam Pan Bóg uświadamia nam, że na ziemi żyjemy tylko jeden raz: Nie zapominaj, że nie ma powrotu (Syr 38, 21); Postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd (Hbr 9, 27). Nasze życie na ziemi jest jedyne i niepowtarzalne, po śmierci nie ma już powrotu. Umierając człowiek spotyka się z Chrystusem i dokonuje się sąd, w czasie którego zostaje podjęta nieodwołalna decyzja zbawienia albo wiecznego potępienia.
''Bóg uchronił mnie przed bagnem black metalu''
Bóg uchronił mnie przed bagnem satanistycznego black i death metalu. Chcę wszystkich przestrzec przed słuchaniem takiej muzy. Metal - w wykonaniu zespołów satanistycznych - niszczy od środka, zabiera chęć do życia, zabija!
Miłujemy Boga, ponieważ Bóg sam pierwszy nas umiłował
PIERWSZE CZYTANIE Kto miłuje Boga, niech miłuje brata