Bądźcie doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski
PIERWSZE CZYTANIE Świętość ludu Bożego
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
PIERWSZE CZYTANIE Świętość ludu Bożego
Dlaczego chodzimy do kościoła? O. Leon Knabit OSB
Coronawirus wywołuje nie tylko obawy i panikę, ale budzi różne kontrowersje i spory w samym Kościele katolickim. Oburzenie wielu katolików wywołało np. zamknięcie kościołów w Środę Popielcową we Włoszech. Teraz kolejne polemiki budzi wypowiedź włoskiego kardynała Agnelo Scoli, byłego arcybiskupa Mediolanu, który w wywiadzie dla gazety „La Repubblica” zakwestionował możliwość kary Bożej w związku z epidemią coronawirusa.
„Dla wielu katolików i wielu pozostałych chrześcijan Środa Popielcowa oznacza początek okresu wielkopostnego, który kończy się radosnym świętowaniem Niedzieli Wielkanocnej. Dzisiaj miliony chrześcijan dostąpią naznaczenia na czołach znakiem krzyża. Nałożenie popiołu jest zaproszeniem do tego, by w czasie Wielkiego Postu pościć, modlić się i poświęcić uczynkom miłosierdzia” – powiedział prezydent Donald Trump w swoim przesłaniu do katolików i chrześcijan z okazji Środy Popielcowej.
Biskup Joseph Strickland z diecezji Tyler w Teksasie zaleca wiernym na okres Wielkiego Postu lekturę encykliki Vertitatis splendor Jana Pawła II. Teksański duchowny jest znany ze swoich wypowiedzi i działań w obronie ortodoksji katolickiej oraz aktywności w mediach społecznościowych.
Luiza Dołęgowska, Fronda.pl: Dziś, środą popielcową rozpoczyna się 40-dniowy, Wielki Post w Kościele katolickim. Czy Wielki Post to specjalny czas dla katolików?
Od ateizmu do relacji z Bogiem. Ks. Mieczysław Piotrowski
Jaki mamy wpływ na zbawienie siebie i innych? Ks. dr Jacek Kacprzak
Nawróceni. 26 sławnych osób dotkniętych przez Boga
– Od chwili chrztu każdy z nas stał się świątynią Boga – mówił metropolita krakowski abp Marek Jędraszewski w krakowskiej Bazylice św. Franciszka z Asyżu.
Do roku 1969 Kościół łaciński obchodził dwa święta związane ze Stolicą Piotrową: Katedry św. Piotra w Rzymie (18 I) i Katedry św. Piotra w Antiochii (22 II). Po reformie liturgii oba te święta zostały połączone w jedno pod wspólną nazwą: Katedry św. Piotra.
O młodości Flawiana historia przekazała nam skąpe wiadomości. Nestoriusz przekazał nam jedynie informację, że od bardzo wczesnych lat Flawian oddał się na służbę Panu Bogu. Teodor Lektor (wiek VI) pisze, że Flawian był kustoszem, czyli proboszczem, kościoła katedralnego Hagia Sofia w Konstantynopolu. W lipcu 446 roku został wybrany na patriarchę Konstantynopola po św. Proklusie.
Jezusowe wołanie z krzyża o opuszczeniu przez Boga w ciągu wieków fascynowało mędrców, mistyków i zwykłych wiernych. Treść okrzyku stanowią słowa psalmu: „Boże mój, Boże mój, czemuś mnie opuścił?” (22,2). Teologowie zastanawiali się, czy Bóg może czuć się samotny. Najbardziej sceptyczni pytali nawet, czy Bóg w ogóle może odczuwać. A może wołanie Jezusa na krzyżu to tylko wołanie człowieka, a Jego boska natura w ogóle nie ma z nim nic wspólnego? Co odczuwał Jezus jako człowiek? - pytają psychologowie.
Może się mylę i obym się mylił, ale mam takie wrażenie, że dzisiaj za mało i zbyt rzadko modlimy się wzajemnie za siebie. Zdecydowanie powinniśmy przywrócić znaczenie modlitwy wstawienniczej.
Piszę to świadectwo ku pokrzepieniu serc, które ciągle jeszcze modlą się o miłość i nie zostają wysłuchane. Sama codziennie, podczas trwania Nowenny, szukałam tutaj świadectw na ten temat, ale prawie nigdy ich nie było, co mnie bardzo smuciło...