Ks. Pawlukiewicz: Musimy być drudzy. Pierwszy jest Bóg
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
PIERWSZE CZYTANIE Jeżeli miłujemy się wzajemnie, Bóg trwa w nas
Ks. Dominik Chmielewski: Najskuteczniejsza sztuka walki duchowej
- Jestem typem wątpiącym, nie powiedziałbym nigdy, że jestem praktykującym katolikiem, a o Kościele polskim mam zdanie krytyczne, bo zostało niewiele albo nic na obronę tej instytucji – stwierdził w wywiadzie dla „Gazety Wyborczej” Donald Tusk.
PIERWSZE CZYTANIEMądrość Boża mieszka w Jego ludzie
Jeżeli zatem Bóg tak bardzo nas umiłował, że Syna swego Jednorodzonego dał, abyśmy żyli, czy miałby nas potępić i oddać Złemu? / 2. Niedziela po Narodzeniu Pańskim, rok A
Tomasz Terlikowski we wpisie udostępnionym na Facebooku analizuje przyczynę rozłamu w chrześcijaństwie. Jak podkreśla, "Kościół katolicki stanie wobec pytania o to, co zrobić z realnym podziałem wśród katolików".
Pycha jest największą przeszkodą w relacjach człowieka z Bogiem. Pycha, to skłonność, by mówić Bogu „nie”, by stawiać siebie na miejscu Boga, a swoje zdanie przedkładać nad Jego wolę i przykazania. Pycha zniszczy każdą więź, jaka może zaistnieć między człowiekiem a Bogiem. Rodzice nie mogą lekceważyć przejawów pychy w życiu duchowym własnych dzieci. Często niestety nie potrafią odczytać właściwie tego, co dzieje się w duszy ich dzieci i lekceważą pychę, prowadząc do jej ugruntowania. Potrzeba uświadomić sobie i dziecku, co to jest pycha, co jest mocnym punktem dziecka i co należy rozwijać, a co jest słabością i jak to zwalczać. Zapis homilii wygłoszonej w kościele pw. św. Franciszka Borgia w Chicago, 9 października 2019 r.
– Bóg stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo. Chcąc zrozumieć, kim jesteśmy, musimy sięgać do tej prawdy – mówił arcybiskup Marek Jędraszewski do sióstr nazaretanek w Krakowie.
Czy Bóg by mnie potrzebował? Z moją gębą? Nie sądzę! Ale powiedział do mnie: "Bogdan, jesteś dla mnie ważny, ja cię chcę." Takiego, jakim jestem. Pan Bóg dał mi polubienie samego siebie w tym wszystkim, co we mnie jest, ale i ze świadomością tego, co we mnie jest syfem. Nadzieja jest w moim sercu - powiedział w swoim świadectwie Bogdan.
„Kiedy polskiej wolności nie będzie można złamać? Tylko wtedy, kiedy Polska będzie wolna wolnością Boga. Tak jak Niepokalana, nasza Królowa Polski” - podkreślał ks. prof. Tadeusz Guz.
PIERWSZE CZYTANIE Jezus jest Mesjaszem
W minionych sześciu latach przeżyliśmy głęboką tajemnicę Opatrzności. W niezliczonych mogiłach, w gruzach miast i kościołów, w bolesnych wyrwach w szeregach naszych, w bólach i cierpieniach bez granic tkwi jakaś myśl, myśl boża, myśl zbawcza. To, cośmy przeżywali, nie było przypadkiem i przypadkiem skończyć się nie może.
Potocznie myślimy o Apokalipsie św. Jana, że to utwór trudny i tajemniczy, że dotyczy czasów ostatecznych, a więc ma małe znaczenie dla życia chrześcijańskiego, oraz że jego wizje przyszłości są katastroficzne. Opinie te okazują się niezbyt trafne.