Tę historię o św. Janie Pawle II zawsze opowiadam ateistom
Ilekroć mam do czynienia z zatwardziałymi ateistami, opowiadam im tę historię z 2 czerwca 2005 roku. Mówię o chwili, kiedy krew zastygła mi w żyłach.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
Ilekroć mam do czynienia z zatwardziałymi ateistami, opowiadam im tę historię z 2 czerwca 2005 roku. Mówię o chwili, kiedy krew zastygła mi w żyłach.
Przebaczenie rozstrzyga o naszym zbawieniu. Pan Jezus na końcu Modlitwy Pańskiej jeszcze raz wraca do tego, mówiąc:
„W obliczu przemocy, niesprawiedliwości i ucisku, Kościół nie może zamykać się w sobie, ani ukrywać się w bezpieczeństwie własnego kręgu” – te słowa Papież wypowiedział w rozważaniu przed modlitwą Anioł Pański. Oparł je na fragmencie Ewangelii św. Mateusza (5, 13-16), który obrazowym językiem przedstawia kryteria owocnej obecności chrześcijan w świecie.
"Wydaje się, że miłość to coś więcej niż samochód i dlatego warto się o nią bić" - żartował ks. Marek Chrzanowski FDP podczas spotkania autorskiego, które miało miejsce 6 lutego w Domu Pielgrzyma Amicus na warszawskim Żoliborzu. Fragment najnowszej powieści ks. Chrzanowskiego pt. "Śniła mi się miłość" przeczytała Dominika Chorosińska, a jego wybrane wiersze - Małgorzata Kożuchowska.
Czy wiara to tylko sprawa prywatna? Ks. Piotr Pawlukiewicz
Anna przyszła na świat w dniu 8 września 1774 roku w Flamschen, w Westfalii. Pochodziła z ubogiej wiejskiej rodziny. Jako dziecko razem z rodzeństwem (było ich dziewięcioro) wiele pracowała w domu i na gospodarstwie. Do szkoły chodziła tylko przez 4 miesiące. Nauczyła się jednak szyć i zarabiała na utrzymanie jako krawcowa. W dzieciństwie wyróżniała ją wielka i szczera pobożność. Już wtedy miała pierwsze wizje. Nie uważała ich za coś nadzwyczajnego. Była przekonana, że podobne wizje mają również inne dzieci. Wielokrotnie chciała wstąpić do klasztoru, ale było to trudne, bo nie miała posagu. Była zbyt uboga.
PIERWSZE CZYTANIE Światło dobrych uczynków
PIERWSZE CZYTANIE Bóg wysłuchuje prośby Salomona
Od fascynacji satanizmem do miłości Jezusa. Poruszające świadectwo
Przyjmujesz Komunię tylko raz w roku? To jest dramat...
Dobra modlitwa, czyli jaka? Ks. Piotr Pawlukiewicz
Ml 3,1-4 Czytanie z Księgi proroka Malachiasza
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Dlaczego przebaczanie jest tak trudne?