Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Polska potrzebuje reformatorów

Polska potrzebuje reformatorów

Przez ostatni tydzień dołączyłem do strajków. Żądałem, aby państwo skupowało interwencyjnie moje teksty po cenach trzykrotnie wyższych niż rynkowe. Chciałem też, aby budżet dopłacał mi połowę moich rocznych dochodów, płacił dwie dodatkowe pensje w roku i za cztery lata pozwolił mi pójść na emeryturę w wysokości co najmniej średniej krajowej.

Polacy mają za mało dzieci. Chcą więcej, ale... (fot. archiwum)

Polacy mają za mało dzieci. Chcą więcej, ale...

Zewsząd słyszymy ostrzeżenia, że Polskę czeka głęboki kryzys demograficzny. Nic dziwnego – zajmujemy jedną z ostatnich pozycji na liście krajów europejskich jeśli chodzi o przyrost naturalny. Kilka dni temu prezes Najwyższej Izby Kontroli Krzysztof Kwiatkowski stwierdził: „Dzisiaj możemy powiedzieć, że nie grozi nam kryzys demograficzny, on już się rozpoczął”.

Rosyjskie "strachy na lachy"

Rosyjskie "strachy na lachy"

Od Moskwy do polskiej stolicy jest zaledwie 1,3 tys. km. Czołg T-90 wjedzie na przedmieścia w mniej niż dobę od rozpoczęcia marszu - słyszymy w "reportażu". - Warszawa? To zbyt proste. Z Moskwy do polskiej stolicy jest zaledwie 1300 km. Czołg T-90, nawet bez konieczności korzystania z lotnictwa transportowego, wjedzie na przedmieścia w ciągu mniej niż 24 godzin - tłumaczy lektor w materiale. Z kolei desant powietrzny może znaleźć się nad Warszawą w ciągu dwóch godzin.

Szariat w Polsce brzmi jak fikcja? To się zmieni (fot. Facebook/Twitter)

Czy zespół Mazowsze będzie tańczył w burkach?

Portal Fronda.pl: Chaldejski arcybiskup Baszar Warda prosił Wielką Brytanię o wysłanie do Iraku wojsk lądowych, by przeciwstawić się Państwu Islamskiemu. Naloty, które organizuje międzynarodowa koalicja od dłuższego czasu, nie przynoszą bowiem pożądanych efektów w walce z dżihadystami. Dlaczego Zachód jest tak powściągliwy w tej walce?

Rząd Ewy Kopacz (fot. Kprm.gov.pl/archiwum)

Ks. Wiesław Kądziela: Wmawiają nam, że Polska to nienormalność

O przełamanie obojętności wśród społeczeństwa apelował podczas kolejnej miesięcznicy katastrofy smoleńskiej ks. Wiesław Kądziela. Podczas mszy w Archikatedrze św. Jana Chrzciciela na Starym Mieście obecny był także ks. Bogdan Bartłołd, który serdecznie powitał wiernych już od blisko pięciu lat modlących się w intencji ofiar katastrofy.

Litewski parlament (fot. Wikipedia)

Wielka Litwa i mała Polska

Przeczytajcie (cytuje za portalem wpolityce.pl), co o sytuacji na Ukrainie mówi prezydent wielkiej Litwy: „...Ukraina musi być w stanie się bronić, jeżeli zostaje otwarcie zaatakowana. Dlatego Litwa dostarcza Kijowi także broń - mówi prezydent Litwy Dalia Grybauskaite w rozmowie z „Deutsche Welle”.

Imam Choudary (fot. "Fakty" TVN)

Imam Choudary: Wprowadzimy szariat w Polsce. Będziecie szczęśliwi

"Jednego dnia prawo szariatu zostanie wprowadzone także w Polsce, bo wierzymy, że należy usunąć wszystkie opresyjne reżimy. Jeśli rządzi wami ktoś inny niż Allah, to jest to forma ucisku. Dzięki naszej polityce i ten wasz reżim zostanie usunięty, a ludzie będą szczęśliwsi" - przekonuje imam Anjem Choudary w rozmowie z "Faktami".

Fot. Jan Lorek

To nie było po amerykańsku, to było po POLSKU!

To nie było w amerykańskim, ale w polskim stylu! 7 lutego 2015 roku, Warszawa. Konwencja wyborcza Andrzeja Dudy, kandydata Prawa i Sprawiedliwości na urząd prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Sala wypełniona po brzegi, ale ludzie z całej Polski wciąz napływali. Podjeżdżały kolejne autokary i tym, którzy nie weszli już na salę główną, udostępniono inną, gdzie na telebimie mogli śledzić wydarzenia tego przedpołudnia. Wszystko, co poprzedziło spotkanie z Andrzejem Dudą, a więc występ Natalii Niemen, Jerzego Zelnika, Janusza Rewińskiego, wystąpienie Agnieszki Romaszewskiej, Lucjusza Nadbereżnego – młodziutkiego prezydenta Stalowej Woli, Beaty Szydło – wiceprezes PiS i szefowej kampanii – budowało atmosferę i klimat do spotkania z przyszłym pierwszym obywatelem Rzeczypospolite., Bo tylko takie słowa skandowano,sala rozbrzmiewała wołaniem:”Andrzej Duda – prezydentem!”.Dawno nie widziałam tylu radosnych twarzy, takiego uniesienia, serdecznych spojrzeń, uścisków dłoni… Takiego radosnego ocze

Natalia Niemen, fot. Facebook

Natalia Niemen: Zależy mi na zdrowej przyszłości Polski

Natalia Niemen, wokalistka, córka Czesława Niemena w rozmowie z portalem niezalezna.pl tłumaczy dlaczego zaśpiewała na konwencji wyborczej Andrzeja Dudy: "Po głębszym przemyśleniu sprawy, rozmyślając o „rewelacjach”, na które rządzący się godzą czy przymykają oko, postanowiłam, że będzie to dobry sposób, by zająć głos w sprawie „Polska”". I dodaje: "Jako obywatel, żona i matka mam pomału dość rozmiękczania tkanki polskiej w kontekście patriotyzmu oraz ponadczasowych, w moim przekonaniu wartości takich jak, Bóg i rodzina".

fot. Twitter

Dudabus wyruszył w Polskę. "Przyszłość ma na imię Polska"

Andrzej Duda wraz ze swoim sztabem wyborczym i sympatykami wyruszył Dudabusem – autobusem marki Autosan do Ostrowi Mazowieckiej i Węgrowa (mazowieckie). – Mam nadzieję na dobre spotkania z mieszkańcami, na rozmowę na tematy krajowe, na tematy lokalne, ale i o tym, co trapi mieszkańców i o tym, jak chcieliby, aby zmieniała się Polska – powiedział.

Jest praca dla Polaków, którzy uciekli z Donbasu (fot. archiwum)

Jest praca dla Polaków, którzy uciekli z Donbasu

Oferty pracy i mieszkań dla osób polskiego pochodzenia ewakuowanych ze wschodu Ukrainy zbiera MSW. Jak informuje biuro prasowe resortu, w banku ofert znajduje się około 100 propozycji dotyczących zatrudnienia i zamieszkania. Pracę oferują między innymi firmy transportowe oraz przedsiębiorstwa z branży spożywczej.