Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Norweski socjal nie dla Polaków! (fot. archiwum)

Norweski socjal nie dla Polaków!

Na takie rozwiązanie wpadł Erland Wiborg z partii FrP. Niby chodzi o uczciwą wypłatę świadczeń i ograniczenie eksportu pieniędzy z Norwegii (na przykład na dzieci imigrantów, które jednak pozostały w ojczystych krajach), ale tak naprawdę norwescy politycy zamierzają uderzyć wyłącznie w... Polaków!

Polański: Ścigany i chroniony

Polański: Ścigany i chroniony

Wczorajsza, trwająca aż 9 godzin rozprawa nie przyniosła rozstrzygnięcia. Była też zamknięta dla mediów. Relacjonujący wydarzenie dziennikarze przypominają, że w sprawie chodzi o laureata Oskara, osobę światową, która przyjeżdża do kraju, w którym przeżyła Holocaust. Na dalszy plan schodzi sedno sprawy.

Okładka kontrowersyjnego numeru "Wysokich Obcasów Extra" (fot. media)

Polskie feministki jak święte krowy, czyli wszelka krytyka zabroniona

Kilka dni temu pisałam na Fronda.pl o dość intrygującym artykule, jaki ukazał się w najnowszym numerze miesięcznika „Wysokie Obcasy Extra” (czytaj TUTAJ). Już wtedy przeczuwałam, że krytyka feminizmu (i to naprawdę, całkiem rzetelna!) nie rozejdzie się ot tak, po kościach. I miałam rację – pełne oburzenia i rozgoryczenia głosy zdążyły już zabrać działaczki Feminoteki, zaś „Wyborcza” publikuje pełen rozżalenia list Magdaleny Środy i Agnieszki Graff. Warto przyjrzeć się tym protestom, choćby dlatego, że wiele mówią na temat polskiego środowiska feministek (może nawet więcej, niż wspomniany artykuł z „WOE”?).

Bractwo Muzułmańskie podbiło Teatr Polski w Poznaniu

Bractwo Muzułmańskie podbiło Teatr Polski w Poznaniu

Jego uczestniczką była m.in. kuratorka sztuki Dorota Grobelna. To w rozmowie z Grobelną Joanna Rajkowska atakowała Stowarzyszenie Europa Przyszłości. Teraz poznańska artystka nadal walczy z tzw. islamofobią. Tak się jednak składa, że to do ludzi reprezentujących te same, co my, wolnościowe idee, dziś się strzela. Najlepszym przykładem ostatni zamach w Kopenhadze.

Parlament Europejski uderza w polską gospodarkę (fot. sxc hu)

Parlament Europejski uderza w polską gospodarkę

Eurodeputowani chcą, by rezerwa powstała już do 2018 roku, a nie, jak proponowała Komisja Europejska, do 2021 roku. Polska, oczywiście, sprzeciwia się temu rozwiązaniu. Utworzenie rezerwy stabilizacyjnej ma bowiem, poprzez podniesienie cen pozwoleń na emisję CO2, „zmobilizować” przemysł do realizacji założeń unijnej polityki klimatycznej i energetycznej. Ma też „zachęcić” do inwestowania w zielone technologie.

Szeremietiew: Jeśli nic nie zrobimy, możemy skończyć w łagrze (fot. Wikipedia)

Szeremietiew: Jeśli nic nie zrobimy, możemy skończyć w łagrze

„Ja jedynie ostrzegam, a ostrzegając, mówię, co należy zrobić, by ta realna groźba się nie spełniła” – stwierdził następnie Szeremietiew. „Chodzi o to, byśmy nie dyskutowali w łagrze, kto miał rację. Nie straszę, ale proszę, by pracowano nad polskim systemem obronnym” – powiedział.

Europa niedługo uwierzy, że to Polska napadła na Ukrainę

Europa niedługo uwierzy, że to Polska napadła na Ukrainę

Europa dała się przekonać, że droga do rozwiązania konfliktu na Donbasie wiedzie przez ustępstwa wobec Rosji i że to Ukraina ponosi ciężar odpowiedzialności za wojnę. Wydaje się, że państwa Zachodu niedługo będą skłonne uwierzyć nawet w najbardziej absurdalną narrację.

Kolejna kandydatka na prezydenta Polski. Tym razem muzułmanka!

Kolejna kandydatka na prezydenta Polski. Tym razem muzułmanka!

Muzułmanka rządząca jako Prezydent w Polsce to fikcja. No może we Francji jak przewiduje Michel Houellebecq taka sytuacja mogłaby się wydarzyć. Ale w Polsce. A jednak, pani Balli Marzec, która pochodzi z Kazachstanu chce zostać prezydentem Polski. Mówi: "Kocham Polskę i Polaków. Mam nadzieję, że ta miłość jest wzajemna. Uważam, że nadaję się na prezydenta Polski nie mniej, niż inni kandydaci. Od lat działam na rzecz przestrzegania praw człowieka, przemian demokratycznych w krajach postsowieckich, jestem działaczką społeczną, upominam się o prawa pokrzywdzonych. Uważam, że to doświadczenie przydałoby się Polsce. Te wolności, które Polska wywalczyła w 1989 roku, nie są przecież dane raz na zawsze. O swobody obywatelskie trzeba walczyć każdego dnia, bo nadużyć jest cała masa".

Maciążek: Polska bez prądu? "W 2016 r. awaria może oznaczać blackout"

Maciążek: Polska bez prądu? "W 2016 r. awaria może oznaczać blackout"

Mimo środków zaradczych ze strony operatora sieci przesyłowej, spółki PSE, już w 2016 r. jakakolwiek poważniejsza awaria mocy wytwórczych może być równoznaczna z długotrwałym zanikiem zasilania na dużym obszarze kraju. Z jeszcze gorszą sytuacją będziemy mieć miejsce jeżeli budowane elektrownie nie zostaną oddane na czas.

Krzysztof Pieczyński i Jerzy Zelnik w TVN24 (fot. screen/TVN24)

Plucie na Kościół. Nowa rola życia Krzysztofa Pieczyńskiego?

Czyżby Krzysztofowi Pieczyńskiemu skończyły się intratne propozycje filmowe albo teatralne? A może od dawna nie zagrał żadnej absorbującej roli, więc ma wiele czasu na refleksję? Albo marzy mu się już nie tylko aktorstwo, ale wejście w buty wieszcza, autorytetu, którego z uznaniem będą słuchali Polacy?