Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Polacy chcą się zbroić!

Polacy chcą się zbroić!

Ukraińsko-rosyjski konflikt nie pozostał bez wpływu na Polaków, którzy zaczęli coraz częściej rozglądać się za możliwościami zwiększenia własnego bezpieczeństwa. Stowarzyszenie Ruch Obywatelski Miłośników Broni zaproponowało liberalizację przepisów dotyczących dostępu do broni, a duża część przedsiębiorców jest gotowa współfinansować tworzenie zbrojnych grup samoobrony.

Polska to gwarant bezpieczeństwa Litwy (fot. media)

Polska to gwarant bezpieczeństwa Litwy

„Litwa bez Polski nie byłaby w stanie obronić się przed Rosją” – powiedział w rozmowie dla polskojęzycznego portalu litewskiego „Delfi”. Dodaje, że, na przykład Szwecja, nie może w tym względzie Polski zastąpić. „Mogłyby nam przyjść z pomocą brygady amerykańskie, ale one również stacjonują w Polsce” – wyjaśnia Bacziulis. I stwierdza, że w tej sytuacji po prostu „głupio jest” nie ufać Polsce i artykułować wobec niej obawy.

fot. Flickr

„Sojusz” wybije zęby wrogom!

Dowódca amerykańskich wojsk lądowych w Europie, gen. broni Frederick "Ben" Hodges przebywa z wizytą w Polsce. Uczestniczy we wspólnych ćwiczeniach sojuszników NATO. Podczas konferencji z dziennikarzami, generał powiedział bardzo ważne zdania, stanowiące swoistą deklarację: „Najlepszym środkiem odstraszania zawsze są wyszkolone siły gotowe do działania oraz sojusz, który jest zjednoczony”. I dodał, że prawdopodobnie w przyszłym roku zostanie wypracowane, tymczasowe rozwiązanie dotyczące tzw. „szpicy”, czyli sił natychmiastowego reagowania na atak państw sojuszniczych.

Krzysztof Skowroński (fot.media)

Skowroński: Zagrożony jest system demokratyczny w Polsce

- Aresztowanie dziennikarzy, którzy wypełniali swoje obowiązki, to zastraszanie środowiska dziennikarskiego. Zagrożony jest system demokratyczny w Polsce. Oby sąd zachował się tak, jak należy, uniewinnił dziennikarzy i ich przeprosił – powiedział w Telewizji Republika prezes Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich Krzysztof Skowroński, odnosząc się do zatrzymania przez policję dziennikarzy, który relacjonowali przebieg protestu w PKW.

Bogusław Linda (fot. Wikipedia)

Bogusław Linda: Patriotyzm i katolicyzm Polaków mnie przeraża

W programie „Kobiecym okiem” Bogusław Linda został zapytany, czy przeraża go to, co się dzieje pod płaszczykiem patriotyzmu podczas Marsz Niepodległości. Trzeba przyznać, że na tak sformułowane pytanie trudno odpowiedzieć inaczej, jak tylko twierdząco. Ale legendarny aktor rozszerzył swoją wypowiedź, przedstawiając bardzo gorzki osąd na temat Polaków.

Cezary Gmyz (fot.Jakub Szymczuk)

Gmyz: Pol­ska to raj dla ro­syj­skich szpie­gów

Na łamach tygodnika „Do Rzeczy” Gmyz opisuje przypadek jednego z administratorów sieci komputerowej w Centralnym Ośrodku Szkolenia ABW. Miał on dostęp do ważniejszych dokumentów niż osoby, które niedawno oskarżono o szpiegostwo na rzecz Rosji. Mężczyzna przez sześć lat miał drukować niejawne dokumenty, natomiast Agencja, zdaniem Gmyza, bagatelizuje całą sprawę.

Ukraińcy dziękują Polakom! Przeczytaj piękny list

Ukraińcy dziękują Polakom! Przeczytaj piękny list

Ukraińcy, którzy mieszkają w Polsce, dziękują Polakom za trwające już rok wsparcie! Z okazji rocznicy rozpoczęcia protestów na Majdanie w Warszawie rozdawano list, w którym Ukraińcy wyrażają swoją wdzięczność za poparcie ich walki o wolność. Przedstawiamy treść listu: Drogi Polaku, Drogi Przyjacielu, Już od roku na Ukrainie trwa ciężka walka. Najpierw: EuroMajdan i całodobowy protest na mrozie dziesiątek i setek tysięcy ludzi w ciągu długich zimowych miesięcy. Polacy byli razem z nami w namiotach i na barykadach, spali razem z nami na podłodze w Domu Związków Zawodowych, częstowali nas gorącym polskim bigosem. Później: strzelanie do manifestujących na Majdanie. Polacy podali nam swoją rękę i gościnnie przyjęli dziesiątki rannych u siebie w kraju. Czasami bez wiz i dokumentów, bez żadnych formalności – jak brat ratuje brata, tak i Polak ofiarował swą pomoc Ukraińcowi. Dalej: aneksja Krymu i wojna na wschodzie Ukrainy, gdzie liczba ofiar przekroczyła już 4000 osób, a rannych jest już pon

Agnieszka Romaszewska-Guzy (fot. Sdp.pl)

Agnieszka Romaszewska-Guzy: Pomarańczowy alert

Obok tego co stało się z ostatnimi wyborami w Polsce nie sposób przejść obojętnie. A zwłaszcza nie może obok tego przejść obojętnie nikt, kto zajmował się przez lata promowaniem demokracji na wschodzie, wspomaganiem opozycji i wolnego słowa na Białorusi, Ukrainie, w Rosji. O ile oczywiście chce mieć jeszcze trochę szacunku dla samego siebie.

gen. Janusz Brochwicz-Lewiński "Gryf" (fot. Mariusz Kubik/Wikimedia Commons)

Mocny apel generała "Gryfa": Widzę Polskę sponiewieraną, ośmieszoną, jak jakąś ulicznicę

Gen. "Gryf" tuż po wyborach samorządowych napisał na Facebooku: "Myślę o tym, czy to jest ten sam mój kraj, w którym się urodziłem? Myślę o moich kolegach poległych i wstyd mi, gdy myślę o tym, jak bardzo pragnęliśmy Wolnej Polski. Każdy był gotów dać głowę za Nią i wielu dało. Dzisiaj widzę Ją sponiewieraną, ośmieszoną, jak jakąś ulicznicę, którą każdy może znieważać! Gdzie są Polacy? Panie Boże!”. I dodał na koniec anonimowy wiersz: