Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

MODLITWA ANIOŁA Z FATIMY

Kościół

MODLITWA ANIOŁA Z FATIMY

O mój Boże, wierzę w Ciebie, uwielbiam Cię, mam nadzieję w Tobie i kocham Cię. Proszę Cię o przebaczenie dla tych, którzy w Ciebie nie wierzą, nie uwielbiają Ciebie, nie mają w Tobie nadziei i nie kochają Cię. O Przenajświętsza Trójco, Ojcze, Synu i Duchu Święty, w najgłębszej pokorze uwielbiam Cię i ofiaruję Ci Przenajdroższe Ciało, Krew, Duszę i Bóstwo Jezusa Chrystusa, obecne na wszystkich Ołtarzach świata, jako wynagrodzenie za zniewagi, świętokradztwa i obojętności, jakimi On Sam jest obrażany. Przez nieskończone zasługi Jego Najświętszego Serca i przez Niepokalane Serce Maryi błagam Cię o nawrócenie biednych grzeszników. Amen.

(fot. wikipedia)

Kościół

Modlitwa o Ducha Świętego na kolejny dzień życia, pracy, szkoły

Przyjdź Duchu Świętyzintegruj wszystkie elementy mego istnienia,pomóż mi, bym kochał siebie samegoi doceniał moją godność ludzką i chrześcijańską.Przyjdź Duchu Świętyzniszcz mój egoizm ogniem Twego światła.Przyjdź Duchu Świętyi spraw bym umarł dla człowieka starego który mnie pociąga do grzechu.Przyjdź Duchu Świętyi odnów mnie, abym był nowym stworzeniem.Przyjdź Duchu Świętyi rozpal we mnie ogień Twojej miłości,abym kochał wszystkich ludzi,szczególnie biednych i najbardziej potrzebujących.Przyjdź Duchu Świętyuczyń mnie pokornym, bym wszelką chwałę oddawał Bogu.Przyjdź Duchu Świętydoprowadź mnie do całej prawdy,odrzucając wszelki fałsz i podstępPrzyjdź Duchu Świętyoświeć mnie, aby odkryć kłamstwoszczególnie kiedy szatanprzebiera się za anioła światłościPrzyjdź Duchu Świętyotwieram się całkowicie na twoje natchnienia i poruszenia.Uczyń ze mną, co zechcesz,poddaję moje plany Twoim,chcę tylko, by moje życie było takie, jakim Ty chcesz je widzieć.Przyjdź Duchu Świętyi daj mi miłość i zrozum

Bł. Maria Teresa Ledóchowska

Kościół

Modlitwa do bł. Marii Teresy Ledóchowskiej

Kyrie elejson, Chryste elejson, Kyrie elejson.Chryste, usłysz nas. Chryste, wysłuchaj nas.Ojcze z nieba, Boże, zmiłuj się nad nami.Synu, Odkupicielu świata, Boże,Duchu Święty, Boże,Święta Trójco, Jedyny Boże,Święta Maryjo, módl się za nami.Święta Maryjo, Matko Dobrej Rady, Patronko nasza,Bł. Mario Tereso Ledóchowska, dziewicoBł. Mario Tereso, miłująca niepodzielnym sercem Boga,Bł. Mario Tereso, naśladująca Chrystusa ukrzyżowanego,Bł. Mario Tereso, posłuszna natchnieniom Ducha Świętego,Bł. Mario Tereso, gorliwa czcicielko Serca Bożego,Bł. Mario Tereso, rozmiłowana w Eucharystii,Bł. Mario Tereso, wsłuchana w głos Maryi. Matki Dobrej Rady,Bł. Mario Tereso, wierna córko Kościoła,Bł. Mario Tereso, żyjąca wiarą, nadzieją i miłością,Bł. Mario Tereso, wzorze czystości, ubóstwa i posłuszeństwa,Bł. Mario Tereso, miłośniczko ewangelicznej pokory,Bł. Mario Tereso, czerpiąca z Ewangelii inspirację do działania,Bł. Mario Tereso, otwarta na znaki czasu,Bł. Mario Tereso, wielka czcicielko św. Piotra K

NAWRÓĆ, BOŻE, SERCA GRZESZNIKÓW, KTÓRZY W CIEBIE NIE WIERZĄ...

Kościół

NAWRÓĆ, BOŻE, SERCA GRZESZNIKÓW, KTÓRZY W CIEBIE NIE WIERZĄ...

Pokornie proszę Cię, Panie, abyś ze względu na Twoją dobroć i miłosierdzie powstrzymał gromy Twego gniewu na nieszczęsnych grzeszników i udzielił im łaski nawrócenia i pokuty. Ty, Panie, przez Autora "Pieśni nad Pieśniami" powiedziałeś, że "jak śmierć potężna jest miłość" (Pnp 8, 6), dlatego z całym żarem proszę Cię: spojrzyj okiem niewypowiedzianej dobroci na tych braci i siostry, pociągnij ich ku sobie i złącz nierozerwalnymi więzami miłości.

fot. Facebook

Kościół

Nie chce ci się modlić? Przeczytaj!

Takie postepowanie argumentują przekonaniem, że modlitwa ma sens, ponieważ zmienia modlącego. Nie ma jednak wpływu na otaczający nas świat oraz na innych ludzi. Dodają ponadto, że skoro Bóg jest miłosierny, to na pewno chce największego dobra dla człowieka. Nie ma więc co „zawracać głowy” Wszechmogącemu, który i tak wiele musi się natrudzić, by utrzymać ten świat w porządku…

(fot. sxc hu)

Kościół

Co to znaczy modlić się nieustannie?

Można by napisać historię chrześcijaństwa jako historię pragnienia modlitwy nieustannej. Pisał o niej św. Paweł do Tesaloniczan zalecając po prostu: „Módlcie się nieustannie” (1 Tes 5,17). U św. Łukasza czytamy podobną zachętą skierowaną do nas przez samego Jezusa (Łk 18,1). Chrześcijan starożytności bardzo niepokoiły te słowa, przez długi czas próbowali rozmaicie je wyjaśnić, aż w końcu, powoli, mnisi doszli do praktyki, którą nazwali z czasem modlitwą Jezusową. Czy jest to coś dla nas, na progu XXI wieku? Jakieś 1500 lat temu pewien mnich pisał do swego ucznia:

PANIE, UMACNIAJ PAPIEŻA W OBRONIE NASZEJ ŚWIĘTEJ WIARY

Kościół

PANIE, UMACNIAJ PAPIEŻA W OBRONIE NASZEJ ŚWIĘTEJ WIARY

Boże, Ty w swojej opatrzności uczyniłeś świętego Piotra głową Apostołów i na nim zbudowałeś swój Kościół, wejrzyj łaskawie na papieża Franciszka, i spraw, aby ustanowiony przez Ciebie następcą Piotra był dla Twojego ludu widzialnym fundamentem jedności wiary i bratniej miłości.

Jak powinniśmy się modlić?

Kościół

Jak powinniśmy się modlić?

John Chapman OSB (1865–1933) to postać znana w wielu kręgach – urodził się w rodzinie anglikańskiej, studiował w Oksfordzie, w Kościele Anglii przyjął nawet święcenia diakonatu, z czasem jednak zwrócił się ku katolicyzmowi, wstępując ostatecznie do belgijskiego opactwa benedyktyńskiego w Maredsous. O jego życiowej ścieżce można by wiele pisać – był cenionym przełożonym, patrologiem, brał udział w rewizji tekstu Wulgaty; przez lata pełnił funkcję opata Downside, wcześniej jeszcze był kapelanem armii brytyjskiej. Mówił, czytał oraz pisał w wielu językach; był też utalentowanym pianistą. Dla nas jednak najistotniejsza jest inna dziedzina, w której szczególnie się wykazał – kierownictwo duchowe.

ODDAJ SIĘ BOGU - MÓDL SIĘ DO PANA LEŻĄC KRZYŻEM

Kościół

ODDAJ SIĘ BOGU - MÓDL SIĘ DO PANA LEŻĄC KRZYŻEM

Kościół święty wspomina dziś św. Jana Chrzciciela. Jan oddał całe swoje życie Bogu. Wiedział dobrze, kim jest w obliczu Jezusa Chrystusa. Idźmy za jego przykładem i nie bójmy się przyznać do własnej marności. Kontemplujmy dziś chwilę Mękę naszego Pana leżąc krzyżem i błagając Go o łaskę przemienienia naszego życie na takie, jakie Mu się podoba.