Świadectwo Mariana Kasprzyka: „Wygrałem najważniejszą walkę – Jezus narodził się w moim sercu”
Z Marianem Kasprzykiem, mistrzem olimpijskim, o tym, co w życiu jest największym sukcesem rozmawia Natalia Podosek.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.
Z Marianem Kasprzykiem, mistrzem olimpijskim, o tym, co w życiu jest największym sukcesem rozmawia Natalia Podosek.
Kardynał Franciszek Macharski przebywa w miejskim szpitalu specjalistycznym imienia Gabriela Narutowicza w Krakowie, gdzie przeszedł operację po złamaniu kości udowej. Kardynał Dziwisz powiedział, że obecnie nie ma zagrożenia życia, ale choroba jest poważna. Operacja złamanej nogi się udała, jednak lekarze troszczą się o dalsze leczenie.
Przyciągnął ksiądz uwagę mediów swoim wpisem na blogu o ewangelizacji pod klubami go-go. Podejrzewam, że to na zasadzie - jak mowa o seksie i Kościele to ludzie lubią czytać. A ja się cieszę, bo jest szansa, by powiedział Ksiądz o swoim pomyśle docierania do ludzi z Dobrą Nowiną.
Z wielkim przerażeniem obejrzałam dyskusję w poniedziałkowym programie „Tak czy nie” na temat projektu zaostrzenia kar za aborcję. Gośćmi Agnieszki Gozdyry byli Katarzyna Bratkowska i poseł Polski Razem Jacek Żalek. Pomijam fakt, że parlamentarzysta został praktycznie (i z przyzwoleniem prowadzącej) zakrzyczany przez feministkę. Pomijam też żenujące próby manipulacji, jakich dopuszczała się Bratkowska, twierdząc, że płód to nie dziecko a mężczyźni, którzy chcą zaostrzenia kar za aborcję nienawidzą kobiet. To, co feministka mówiła w dalszej części programu wstrząsnęło mną tak mocno, że postanowiłam napisać ten tekst.
O filmie „Tajemnica tajemnic. Prawdziwa historia ocalenia Polski i świata” z reżyserem Pawłem Sobczykiem i producentem Rafałem Porzezińskim rozmawia Natalia Podosek.
Poznańska „Wyborcza” pisze, że ks. Pawłowski płoszy prostytutkom klientów, bo stoi pod klubami go-go w sutannie. Panie pracujące w tych lokalach przyznają, że widują go często, on coś do nich zagadauje, mówi, że to co robią jest złe, ale one nie mogą rozmawiać. Kapłanowi to nie przeszkadza - zapewnia, że nadal będzie przychodził pod poznańskie kluby.
Jaki powinien być wywiad: wnikliwy, zaczepny, ostry? A może wywiad powinien być przede wszystkim dobry. Książka „Bóg jest większy”, będąca zapisem rozmowy Michała Królikowskiego z abp Henrykiem Hoserem z całą pewnością zasługuje na miano, dobrej książki.
Przed kliniką aborcyjną obrońcy życia rozmawiali z kobietą, która twierdziła, że jest zmuszana do aborcji. Weszła jednak do wnętrza budynku.
We wtorek odbędzie się posiedzenie sejmowej komisji kultury i środków przekazu, podczas którego parlamentarzyści zajmą się sprawą Centrum Sztuki Współczesnej, w którym można było oglądać wystawę „British British Polish Polish: sztuka krańców Europy w latach 90. I dziś". Szczególne kontrowersje wywołał film Jacka Markiewicza pt. „Adoracja”.
- Dziś jesteśmy z Ukrainą. Modlę się, a dziś modlę się z całego serca, żeby pokój zstąpił na ważną dla mnie ziemię ukraińską – powiedział patriarchha Cyryl. - Jedność narodu jest wielką wartością, którą trzeba cenić. Modlę się, aby Bóg uspokoił naród, aby uratowana została duchowa jedność Świętej Rusi, jedności jej Cerkwi – dodał patriarcha.
Grupa angielskich katolików przygotowała modlitwę o beatyfikacje Profesora. Modlitwa zostanie niedługo wysłana do biskupa Plymouth z prośbą o akceptację władzy kościelnej, na razie służy wyłącznie do prywatnego odmawiania. Polskiego tłumaczenia dokonał jeden z redaktorów Elendilion - Tolkienowski Serwis Informacyjny.«Błogosławiona Trójco,dziękujemy Ci za tę łaskę dla Kościoła,jaką było życie Johna Ronalda Reuela Tolkiena i za to, że dopuściłaś,żeby poezja Twojego Stworzenia,misterium Pasji Twojego Syna,i symfonia Ducha Świętegozaświeciła blaskiem poprzez niego i przez jego twórczą wyobraźnię.Ufając w pełni w Twoje nieskończone miłosierdziei w matczyne orędownictwo Maryi,dał nam on żywy obraz Jezusa,Mądrości Wcielonego Boga, a także ukazał nam,że świętość jest niezbędną miarą zwykłegochrześcijańskiego życia i jest drogą dla osiągnięciawiecznej komunii z Tobą.Daj nam, przez jego orędownictwo,zgodnie z Twoją wolą,te łaski, o które prosimy ...,z nadzieją, że będzie on wkrótcezaliczony do s
Rekolekcje wraz z Nami przeżywać będą apostołowie. Tak apostołowie - właśnie oni:)
Ojciec Wilfrid Stinissen OCD był szczególnie znany i ceniony jako Autor literatury religijnej i specjalista od teologii duchowości karmelitańskiej.
Czas porządkowania sumień i życia – tym właśnie jest Adwent. Musi on mieć swój rytm i swoje tempo. „I to może stanowić dla nas trudność, ponieważ wielu ludzi – także wielu chrześcijan – nie potrafi czekać” - podkreślają biskupi w liście pasterskim.
Na pocątku swojej drogi zawodowej byłaś bardzo związana z muzyką country i zaczęłaś odnosić w niej liczne wyróżnienia. Co się stało, że porzuciłaś ten typ muzyki i weszłaś „po uszy” w nurt muzyki chrześcijańskiej?