Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

foto: Daniel Jaworski

Zobacz pikietę pro-life przed szpitalem Pro-Familia w Rzeszowie

O dokonywanych tam aborcjach opowiedziała tydzień temu położna Agata Rejman . Młodzi ludzie trzymali transparenty m.in. z napisami „W Pro-Familii zabijają dzieci z zespołem Downa”, „Pro-familia wspiera prawo do aborcji”, „ Klauzula sumienia dla położnych” . Organizator pikiety Jacek Kotula z Fundacji Pro-prawo do życia powiedział: „jestem zaskoczony tym, że szpital o takim prestiżu złamał sobie reputację dokonując aborcji na chorych dzieciach. Zabijanie nie może być nigdy traktowane jako opieka zdrowotna. Lekarze z tego ośrodka czym prędzej powinni zakończyć ten haniebny proceder. Musimy wspólnie doprowadzić do tego, aby zrezygnowano z zabijania dzieci w tym szpitalu.” Z kolei Mariusz Dzierżawski podkreślił, że „ na Zachodzie cywilizacja życia jest w odwrocie, bo ludzie sumienia nie są aktywni. Zwolennicy aborcji mają tuby, pieniądze i polityków, którzy wspierają mordercze działania , ale nas są miliony i my musimy wygrać walkę o życie. Sprzeciwiamy się umyślnemu zabijaniu dzieci, bo a

Ratusz w Warszawie (fot. Szczebrzeszynski/Wikipedia)

Klub go go na Krakowskim Przedmieściu to „wstyd dla władz miasta”

„Ze względu na wielowiekową tradycję i historię Krakowskiego Przedmieścia, przez wzgląd na zabytki naszej kultury i pamięć o niedawnej krwi przelanej na tej ulicy, powinna ona reprezentować to, co w naszej tradycji najgodniejsze i najpiękniejsze. Dołączamy się do krytycznych głosów ze strony polskich kombatantów i organizacji lokalnych” - oświadczają ziobryści.

Św. Joanna d`Arc (fot. Wikipedia)

Kościół

Modlitwa o męstwo i siłę w walce ze złem. Litania do św. Joanny d'Arc

Litania do św. Joanny d'Arc (30 V) Kyrie, elejson. Chryste, elejson. Kyrie, elejson. Chryste, usłysz nas, Chryste, wysłuchaj nas. Ojcze z nieba, Boże, zmiłuj się nad nami. Synu Odkupicielu świata, Boże, Duchu Święty, Boże, Święta Trójco, Jedyny Boże, Święta Maryjo, módl się za nami. Święta Joanno d'Arc, urodzona, by walczyć o wolność Ojczyzny, Święta Joanno d'Arc, Wzorze dziewic, Święta Joanno d'Arc, Świątynio najdoskonalszej pokory, Święta Joanno d'Arc, Wzorze odwagi, Święta Joanno d'Arc, Przykładzie siły i wytrwałości, Święta Joanno d'Arc, niepokonana Miłośniczko czystości, Święta Joanno d'Arc, Zwierciadło cnót wszelakich, Święta Joanno d'Arc, odwiedzana przez aniołów i świętych, Święta Joanno d'Arc, któraś nawoływała rodaków do wiary i lojalności, Święta Joanno d'Arc, trzy razy śmiertelnie ranna, Święta Joanno d'Arc, trzy razy cudownie uzdrowiona, Święta Joanno d'Arc, odważna Obrończyni swojego kraju, Święta Joanno d'Arc, Wzorze doskonałej wierności i miłości, Święta Joanno d'Arc, f

Fot. Sxc.hu

Modlitwa w intencji zgwałconej i spalonej dziewczynki

Straszna śmierć spotkała nastolatkę po tym, jak rodzice zgłosili pierwszy gwałt na policję. Oprawcy się o tym dowiedzieli i w barbarzyński sposób zemścili. Niestety powszechna przemoc wobec kobiet w tym kraju wciąż jest tematem tabu, a policja cicho przyzwala na gwałty, wyznając zasadę, że winę ponoszą kobiety, która sprowokowały mężczyzn swym zachowaniem czy strojem. „Istnieje pilna konieczność zmiany mentalności. Nie możemy pozwolić na to, by takie akty barbarzyństwa dalej miały miejsce” – podkreśla abp Felix Machado. „To jest prawdziwa tragedia. Nie możemy przystać na to, by komukolwiek odbierano w ten sposób życie. To barbarzyństwo, trudno sobie wyobrazić by człowiek mógł się zachowywać jak zwierzę – mówi abp Machado. - Winę za to ponosi w jakiejś mierze nasza kultura: brak odpowiedniej edukacji i szacunku dla kobiet oraz pogłębiająca podziały kastowość. Mimo że takie gwałty i mordy spotykają się z powszechnym potępieniem, to wciąż dochodzi do tych zbrodni. Rząd zaostrzył kary za t

Katarzyna Bratkowska (fot.Mariusz Gaczyński/East News)

Katarzyna Bratkowska: Komunizm to najbardziej proludzki ustrój

Na pytanie Roberta Mazurka, dlaczego walka o wolność aborcji ma dla Bratkowskiej tak wielkie znaczenie, feministka odpowiada: „Gdy kobieta jest w niechcianej ciąży, to wystarczająco trudna jest sama konieczność dokonania wyboru, podjęcia - jakkolwiek na to patrzeć - decyzji ostatecznej. Nie uważam, żeby to było dziecko, ale to jest potencjalny człowiek, jest to już jakieś życie”.

Okładka najnowszego numeru kwartalnika Fronda (fot. Jakub Szymczuk)

Ponad 73 tysiące więźniów czeka na Twoją modlitwę. Włącz się do akcji #DAW

Jedną ze swoich pierwszych Mszy Świętych Papież Franciszek odprawił w więzieniu. Już Benedykt XVI podczas wizyty złożonej dwa lata temu w rzymskim Rebibbi mówił: “Ludzka i boska sprawiedliwość bardzo się od siebie różnią. Ludzie oczywiście nie są w stanie stosować Bożej sprawiedliwości, ale muszą przynajmniej wzorować się na niej, usiłować zrozumieć jej głębokiego ducha, aby oświecił on również ludzką sprawiedliwość, ażeby uniknąć, by więzień stał się osobą wyłączoną ze wspólnoty — a niestety, nierzadko do tego dochodzi”.

fot. Archiwum Frondy

Asia Bibi napisała do Papieża: żyję jedynie dzięki waszym modlitwom

Wyznaje, że i ona mogła w tym roku świętować Boże Narodzenie w swoim więzieniu, w obecności męża i dzieci, którzy mogli ją odwiedzić. Jej wielkim pragnieniem było móc uczestniczyć w pasterce w Bazylice św. Piotra w Watykanie. „Mam jednak zaufanie do planów Boga względem mnie i być może w przyszłym roku zechce spełnić me pragnienie. (...) W tym momencie chcę się zawierzyć miłosierdziu Boga, który może wszystko. Tylko On może mnie uwolnić” – pisze pakistańska katoliczka.Zapewnia ona również o swej modlitwie za wszystkich, którzy się za nią modlą, zabiegają o jej uwolnienie oraz wspierają ją materialnie. Przyznaje, że brakuje jej środków na codzienne potrzeby. Jej cela jest zimna, a drzwi nieszczelne. Krewni żyją za daleko, by móc jej pomóc. „Wiem, że Ojciec Święty modli się za mnie z całego serca. I to daje mi ufność, że pewnego dnia moje uwolnienie będzie możliwe” – czytamy w liście Asii Bibi do Papieża Franciszka. Od czerwca po 27 miesiącach izolacji w celi bez okien Asia Bibi została

Papież (fot. EdgarJimnez/Wikimedia Commons)

Papież i Watykan też są przeciwnikami ideologii gender!

Dziś w niedzielę Świętej Rodziny w czasie Anioł Pański z Papieżem połączą się rodziny zgromadzone w trzech sanktuariach: w Nazarecie, Loreto i Barcelonie (Sagrada Familia). Franciszek przygotował na tę okazję specjalną modlitwę. Jak mówi abp Vincenzo Paglia, odpowiedzialny w Watykanie za ten sektor duszpasterstwa, Kościół chce pokazać, jak upominać się o prawa rodzin. Z wielką mocą czynił to już Jan Paweł II, a potem Benedykt XVI. Dziś w centrum swej posługi postawił rodziny Papież Franciszek. To właśnie ich problemom poświęcił on najbliższy Synod Biskupów – mówi abp Paglia.„Przede wszystkim trzeba się upomnieć o prawa większości, czyli rodzin złożonych z obojga rodziców i dzieci – stwierdził przewodniczący Papieskiej Rady ds. Rodziny. – Niestety nikt o nich nie mówi. Często są wykorzystywane, polityka o nich zapomina, gospodarka na nich żeruje, kultura je zwalcza. A tymczasem to właśnie te rodziny stanowią o bogactwie naszego społeczeństwa. Jednak polityka funkcjonuje tak, jakby rodzi

fot. www.gebetomat.de

Modlitwomat: maszyna do modlitwy

Na pierwszy rzut oka modlitwomat (niem. gebetomat; ang. pray-o-mat)wygląda jak budka z automatem do robienia zdjęć: niespełna jeden metr kwadratowy powierzchni w kabinie, zasłona, mały stołek i ekran dotykowy. Stworzył go Oliver Sturm – wedle jego słów jest to najmniejsze miejsce na świecie przeznaczone do modlitwy.