Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

Ks. Łukasz Kachnowicz (fot. archiwum prywatne ks. Łukasza)

Kościół

Ks. Kachnowicz dla Fronda.pl: Musimy paść na kolana i jeszcze mocniej się modlić o dobrych robotników na żniwie Pana

Ks. Łukasz Kachnowicz, pomysłodawca akcji "Wychowaj księdza - adoptuj kleryka": To, co się ostatnio dzieje, uderza w Kościół i kapłaństwo. Nie wiem na ile są to prawdziwe oskarżenia, a na ile fałszywe albo naciągane, ale zdecydowanie są one raną dla Kościoła. Wczoraj w Ewangelii słyszeliśmy wezwanie Jezusa: "Proście Pana żniwa, żeby wyprawił robotników na swoje żniwo". To jest odpowiedź wiary. Kiedy pojawiają się takie sytuacje, to znaczy, że trzeba nam jeszcze bardziej paść na kolana i jeszcze mocniej się modlić o dobrych robotników na żniwie Pana.

Fragment grafiki z facebookowego profilu akcji "Adoptuj kleryka"

Kościół

"Wychowaj księdza – adoptuj kleryka”

Dotychczas ponad 130 osób włączyło się w dzieło. Każdy z adoptujących dostał maila z imieniem i nazwiskiem jednego z naszych kleryków, i od tej pory, przez najbliższy rok, duchowo będą szli razem. Mamy nadzieję, że duchowa adopcja wpisze się mocno, choć w sposób ukryty, w życie seminarium.

fot. Wikimedia Commons

Kościół

Czemu Jezus nie chciał, aby unieśli Go Aniołowie

Teologia Świętych Aniołów Stróżów jest biblijna. O opiece jaką nad ludźmi sprawują aniołowie wspomina już Stary Testament. W psalmie 91 Bóg wspomina: „Niedola nie przystąpi do ciebie, a cios nie spotka twojego namiotu, bo swoim aniołom dał rozkaz o tobie, aby cię strzegli na wszystkich twych drogach. Na rękach będą cię nosili, abyś nie uraził swej stopy o kamień.”

fot. FreeDigitalPhotos

Kościół

W Różańcu odnajdujemy Boga

W rozmowie z "Naszym Dziennikiem" ks. Szymon Mucha powiedział: - Żyjemy w świecie w różny sposób atakowanym przez zło. Widzimy, że słabnie wiara wielu ludzi. I dlatego powinniśmy iść do Maryi i prosić Ją, by prowadziła nas do Jezusa. W Różańcu odnajdujemy Pana Boga, dlatego trzeba nam go brać do rąk i szeptać zdrowaśki – apeluje duszpasterz. – Różaniec zmienia świat – dodaje z przekonaniem.

Papież Franciszek (fot. Casa Rosada/Wikipedia)

Kościół

Franciszek: Musimy prosić o łaskę, by nie uciekać ze strachem od krzyża

Papież odprawił poranną Mszę w kaplicy Domu św. Marty. W homilii nawiązał do opisanego w Ewangelii zmieszania uczniów Jezusa słyszących, że zostanie On „wydany w ręce ludzi”. Jak zaznaczył, jest to znamienna postawa zabobonnego lęku przed nieznanym niebezpieczeństwem, „o którym lepiej zamilczeć”, albo nawet „lepiej go nie rozumieć, niż zrozumieć prawdę”. A przecież chodzi o prawdę Krzyża, bez którego nie ma zbawienia. Ta prawda przestrasza nas nawet w dziele ewangelizacji - tłumaczył Ojciec Święty. „Każdy z nas może pomyśleć: «A co ze mną będzie? Jaki będzie mój krzyż?». Tego nie wiemy. Nie wiemy, a jednak przyjdzie. Musimy prosić o łaskę, by nie uciekać ze strachem od krzyża, gdy ten nadejdzie. Bo taka jest prawda, że to nas przestrasza. A przecież pójście za Jezusem właśnie tam wiedzie. Przypominają mi się ostatnie słowa, jakie Jezus wypowiedział do Piotra nad Jeziorem Tyberiadzkim po owej pontyfikalnej koronacji: «Czy Mnie miłujesz? Paś baranki Moje!». Te ostatnie słowa brzmiały: «P

Grafika z facebookowego profilu akcji "Adoptuj kleryka"

Kościół

Księża z księżyca? Nie, z seminarium! Adoptuj kleryka, wychowaj księdza

Inicjatorem akcji adoptowania kleryków jest ks. Łukasz Kachnowicz z parafii Matki Bożej Różańcowej w Puławach. Jak narodził się pomysł adopcji kleryków? „Towarzyszę duchowo pewnemu chłopakowi, który idzie w tym roku do naszego seminarium. Modlę się za niego codziennie. I pewnego dnia pomyślałem: Przecież można postarać się zebrać więcej ludzi, którzy towarzyszyliby modlitewnie naszym klerykom!” – mówi w rozmowie z portalem Fronda.pl.

Papiez z pielgrzymami (fot EdgarJimnez/Wikipedia)

Papież: "chrześcijanin nie interesujący się polityką, nie jest dobrym chrześcijaninem"

Papież Franciszek powiedział: - Polityków powinny wyróżniać miłość do narodu i pokora. Rządzący, który nie kocha rządzonych, może ich najwyżej trzymać w ryzach, ale to nie jest rządzenie. Dlatego każdy polityk powinien sobie zadać pytanie, czy rzeczywiście kocha swój naród i i co robić, by lepiej mu służyć. Z kolei obywatelom nie wolno nie interesować się polityką, złorzeczyć na rządzących i życzyć im jak najgorze."

Okładka wrześniowego numeru "Miesięcznika Egzorcysta"

"Dusza nie jest na sprzedaż"

Pakt z diabłem – cóż to za spółka? Chcemy otrzymać coś od kogoś, kto nie jest tego prawowitym właścicielem. Nemo dat qui non habet – nie da ten, kto nie ma. Co można dostać od oszusta? Chwilowe namiastki, ułudę, ale nic naprawdę na własność. A cenę za trefny towar trzeba zapłacić ogromną. Lepiej trzymać się z daleka. – pisze we wstępie do najnowszego numeru Miesięcznika Egzorcysta redaktor naczelny pisma – Artur Winiarczyk.

Bp Józef Zawitkowski (fot. Diecezja.lowicz.pl)

Kościół

Bp Zawitkowski: Bez modlitwy zdziczejesz, potem przyjdzie oziębłość, seks

„Człowieku dożynkowy, ostrzegam Cię. Bez Komunii, bez modlitwy - zdziczejesz, a potem przyjdzie oziębłość, seks i wyznasz: Ale ja jestem niewierzący! Nie mów tak nigdy! Łaskę wiary dał ci Pan Bóg, rodzice tak dużo zainwestowali w ciebie, abyś był szlachetnym i mądrym. Zdeptałeś to wszystko! Więc jesteś kłamcą, oszustem i przekrętem, ochrzczonym draniem!” - mówił w ostrych słowach bp Józef Zawitkowski.