Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

Modlitwa do bł. Ignacego Kłopotowskiego za dziennikarzy

Kościół

Modlitwa do bł. Ignacego Kłopotowskiego za dziennikarzy

Boże, który tchnąłeś w serce błogosławionego księdza Ignacego wielką miłość do Wcielonego Słowa i Jego Dziewiczej Matki, wzbudzając w nim pragnienie budowania Twojego królestwa, przez gorliwe naśladowanie miłości Chrystusa wobec ludzi ubogich i odrzuconych, oraz uczyniłeś go apostołem prasy i wydawnictw katolickich - wejrzyj na nasze pokorne błagania i spraw za jego wstawiennictwem, abyśmy z radością oddawali całych siebie dziełu zbawienia świata.

Św. Augustyn

Kościół

"Wielkie Nawrócenia". Nawrócenie św. Agustyna: Z wrzącego kotła erotyki ku czystości

<<< MUSISZ TO PRZECZYTAĆ! JAK BÓG SZUKA CZŁOWIEKA i PO CO? >>> <<< KONIECZNIE PRZECZYTAJ! O DUSZACH ZMARŁYCH KTÓRE SIĘ Z NAMI SPOTYKAJĄ! PO CO? >>> Jego zmagania znane są głównie dzięki niezwykłym Wyznaniom. Zaczął je pisać w momencie, gdy został biskupem Hippony. Miał wtedy 42 lata i zaledwie 10 lat wcześniej przeżył nawrócenie. Gdy zaczynał kierować diecezją, pragnął przedstawić swoje dotychczasowe życie: wyspowiadać się przed Bogiem i ludźmi, a zarazem wielbić Stwórcę za Jego miłosierdzie. Mówi o tym sam łaciński tytuł dzieła Confessiones, który znaczy „spowiedź” ze swego życia, ale również „wysławianie”, pochwałę dobroci i mądrości Pana. W Wyznaniach też biskup Hippony najlepiej ukazał swe dojrzewanie do bezżeństwa i wstrzemięźliwości.

Znajdź Boga ze św. Teofanem Rekluzem

Kościół

Znajdź Boga ze św. Teofanem Rekluzem

Swego czasu w jednej z serii naszego wydawnictwa – „Duchowość Wschodu i Zachodu” – ukazało się dość obszerne dzieło żyjącego w dziewiętnastowiecznym Imperium Rosyjskim biskupa i mnicha, św. Teofana zwanego Pustelnikiem(„Zatwornikiem”), wydane pod tytułem Droga do zbawienia. Przyjęte z żywym zainteresowaniem, zachęciło nas do wydania kolejnych pism św. Teofana – w 2003 r. ukazały się Słowa o modlitwie, niedawno ponownie opublikowane w nowej szacie serii „Z tradycji mniszej”. Co znajdziemy w tym niewielkim, 60-stronicowym dziełku?

(fot. sxc hu, nickilby)

Kościół

Modlitwa o Boże prowadzenie

Święty Andrzeju Bobolo!Przez całe Twoje życieszukałeś woli Bogai zostałeś doprowadzonydo celu, którym jest On sam,źródło wszelkiego dobra i szczęścia.Teraz Bóg dał nam Ciebiejako naszego Patrona.Dlatego ufamy, że nam pomożesz,w odnajdywaniu Bożego prowadzenia,byśmy nie ustawali w drodze ku dobrui przeszli przez życie dobrze czyniąc.Prosimy Ciebie zwłaszcza o to,byśmy dochowali wierności w modlitwie,która pozwala rozpoznać drogę,przeznaczoną nam przez Ojcaw Jezusie Chrystusie, naszym Panuw jedności Ducha Świętegona wieki wieków.Amen.

champaigne,philippe de - saint augustin - 1645-1650

Kościół

Modlitwa św. Augustyna z Hippony

Wspaniały Doktorze łaski, święty Ojcze Augustynie! Ty, który wyśpiewałeś cuda miłosiernej miłości Boga, zdziałane w Twojej duszy, dopomóż nam ufać zawsze i jedynie w pomoc Bożą.

Wielka jest siła miłości matki! Modlitwa o przemianę i nawrócenie męża i dzieci

Kościół

Wielka jest siła miłości matki! Modlitwa o przemianę i nawrócenie męża i dzieci

Modlitwa żony i matki Boże, Ty, który dostrzegłeś szczere łzy i błagania św. Moniki i odpowiedziałeś na jej modlitwy nawróceniem jej męża i syna, udziel mi łaski, abym i ja potrafiła modlić się do Ciebie z takim samym szczerym zapałem i abym wyprosiła, tak jak ona, zbawienie własnej duszy oraz tych bliskich mi osób, za które jestem odpowiedzialna. Przez Chrystusa, naszego Pana, który z Tobą żyje i króluje w jedności Ducha Świętego. Amen.

Martirio de San Bartolomé, Museo del Prado

Kościół

Święty Bartłomieju, patronie różnych zawodów, módl się za nami!

Kyrie eleison, Chryste eleison, Kyrie eleison.Chryste, usłysz nas, Chryste, wysłuchaj nas.Ojcze z nieba, Boże, zmiłuj się nad nami.Synu, Odkupicielu świata, Boże,Duchu Święty, Boże,Św. Trójco jedyny Boże,Św. Maryjo, módl się za nami.Królowo Apostołów,Królowo Męczenników,Święty Bartłomieju, Apostole,Święty Bartłomieju, otwarty na głos prawdy,Święty Bartłomieju, prawdziwy Izraelito,Święty Bartłomieju, wyznający Bóstwo Syna Bożego,Święty Bartłomieju, powołany na ucznia przez Jezusa,Święty Bartłomieju, wybrany apostołem,Święty Bartłomieju, uczestniku cudownego połowu ryb,Święty Bartłomieju, pełen wiary i pobożności,Święty Bartłomieju, nieustannie zjednoczony z Bogiem,Święty Bartłomieju, przepojony miłością Boga i bliźniego,Święty Bartłomieju, wzorze gorliwości apostolskiej,Święty Bartłomieju, głosicielu Dobrej Nowiny,Święty Bartłomieju, Apostole różnych ludów,Święty Bartłomieju, kolumno Kościoła świętego,Święty Bartłomieju, prześladowany dla Ewangelii,Święty Bartłomieju, męczenniku za wiar

Modlitwa św. Piusa X za kapłanów

Kościół

Modlitwa św. Piusa X za kapłanów

O Boże, Pasterzu i Nauczycielu wiernych, któryś dla zachowania i rozszerzania Swojego Kościoła ustanowił kapłaństwo i rzekł do Swoich apostołów: "Żniwo jest wielkie, ale robotników mało. Proście tedy Pana żniwa, by wysłał robotników na żniwo Swoje".

Jezu cichy i pokorny, uczyń serca nasze według serca Twego!

Kościół

Jezu cichy i pokorny, uczyń serca nasze według serca Twego!

Kyrie elejson, Chryste elejson, Kyrie elejson.Chryste usłysz nas, Chryste wysłuchaj nas.Ojcze z nieba Boże - zmiłuj się nad nami.Synu Odkupicielu świata Boże - zmiłuj się nad nami.Duchu Święty Boże - zmiłuj się nad nami.Święta Trójco, Jedyny Boże - zmiłuj się nad nami.