Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

fot. via pixabay

Kościół

Medytacja, czyli poznanie obecności Bożej

Medytacja jest właśnie takim momentem, w którym jesteśmy nastawieni na Jego obecność. Polega na byciu świadomym chwili. Można ją obserwować, a w niej samego siebie oraz to, co się w niej wydarza. To, co się we mnie wydarza. A mogę też „działać”, pozbywać się myśli, które mnie stale wyciągają z tu i teraz. Zamiast czekać na spotkanie z Bogiem, spotykam się z własnymi myślami i nie ma mnie, świadomego, w chwili obecnej. Walczę wtedy z myślami, które przeszkadzają. Efekt jest taki, że albo się zmęczę walką, albo na jedną – dwie sekundy udaje mi się uzyskać stan spokoju w „mojej głowie”. Gdy nastawię się na bycie w chwili obecnej, na obserwację, nie muszę z niczym walczyć i bywa tak, że pod koniec mojej medytacji On mi się objawia. Jakby czekał, czy będę mu wierny do ostatniej chwili. Czy to będzie 10 minut, czy 20, potrafi objawić się w ostatniej chwili w swojej błogości, pokoju, którym nas obdarza.

Fot. Lech i Wojciech Szymborscy via WIkipedia, CC 3.0

Kościół

Dziś obchodzimy Święto Dziękczynienia

Pod hasłem „Dziękujemy za chleb” w niedzielę 4 czerwca już po raz dziesiąty obchodzimy Święto Dziękczynienia. W trwającym w Kościele w Polsce Roku św. Brata Alberta to okazja do dziękczynienia za życie Świętego oraz za ludzi włączających się w dzieła charytatywne i posługę potrzebującym. Tego dnia do Świątyni Opatrzności Bożej zostaną wprowadzone relikwie św. Brata Alberta.

Fot. lic. CC-0 via Flickr

Kościół

Franciszek: Modlitwa to nasz obowiązek!

Chrześcijanin jest maratończykiem nadziei: łagodnym, ale podążającym stanowczo; ufnym, a jednocześnie aktywnym, twórczym, ale pełnym szacunku; pracowitym i solidarnym – stwierdził Papież w kazaniu wygłoszonym do ponad 70. tys. wiernych zgromadzonych na placu Kennedyego w Genui.

Świadectwo żony przygniecionej grzechami męża

Świadectwo żony przygniecionej grzechami męża

Witam. Swoją nowennę odmawiałam w intencji, aby Matka Boża pomogła nam wyjść z trudnej sytuacji finansowej, w której się znaleźliśmy. Wybrałam taką intencję, bo wtedy myślałam, że to problemy finansowe są głównym powodem kłótni i nieporozumień w naszym małżeństwie.