Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

Screenshot YouTube

Zagrożenia

SZOK! Tak muzułmanie krok po kroku przejmują Francję [ZOBACZ]

To, że Francja już dawno odcięła się od swoich chrześcijańskich korzeni wiemy wszyscy. Coraz częściej jednak widzimy, jak tę duchową pustkę zaczyna zapełniać islam. Oto obrazek, który powinien wielu dać do myślenia - ruch uliczny stoi, bo modlą się muzułmanie. Tymczasem w Polsce lewicowe media jak "Gazeta Wyborcza" są zaskoczone akcją katolików, którzy chcą się pomodlić na granicach swojego kraju. Znamienne, prawda? Więcej o tym TUTAJ.

Fot. rozaniecdogranic.pl

Kościół

'Różaniec do granic' także po ukraińsku

Różaniec Do Granic będzie odmawiany także w języku ukraińskim. W Archidiecezji Warmińskiej wierni obrządku greckokatolickiego włączą się we wspólną modlitwę na granicach Polski. Organizowane jest również nabożeństwo pojednania między Polakami, a Ukraińcami w Sanktuarium w Kalwarii Pacławskiej.

domena publiczna

Kościół

Święty Michale Archaniele wspomagaj nas w walce!

Święty Michale Archaniele! Wspomagaj nas w walce, a przeciw zasadzkom i niegodziwości złego ducha bądź naszą obroną. Oby go Bóg pogromić raczył, pokornie o to prosimy, a Ty, Wodzu niebieskich zastępów, szatana i inne duchy złe, które na zgubę dusz ludzkich po tym świecie krążą, mocą Bożą strąć do piekła. Amen.

Fot. rozaniecdogranic.pl

Kościół

Komu przeszkadza 'Różaniec do granic'? Wyborczej rzecz jasna!

7 października, w dniu święta Matki Bożej Różańcowej, Polacy wzdłuż granic naszego kraju będą modlić się na różańcu, ogarniając swoją modlitwą całą Polskę. W akcję włączyły się znane osobistości jak Cezary Pazura, Wojciech Modest Amaro, Przemysław Babiarz czy Jerzy Zelnik [WIĘCEJ TUTAJ]. Ponadto do akcji dołączyły się porty lotnicze w Warszawie, Poznaniu i Katowicach. Media lewicowe nie mogły pozostawić tego bez komentarza.

Święci Kosmo i Damianie, módlcie się za uzdrowienie naszych dusz

Kościół

Święci Kosmo i Damianie, módlcie się za uzdrowienie naszych dusz

Na temat życia tych dwóch świętych nie wiemy niestety nic pewnego. Historia nie pozostawiła po nich żadnych wiarygodnych dokumentów. Istnieją jedynie różne legendy, w których z całą pewnością jest i ziarno prawdy historycznej. Mówią one m.in. o tym, że byli prawdopodobnie bliźniakami. Rodzina dała im solidne wychowanie chrześcijańskie, dzięki któremu zdolni byli do ofiarnego życia, aż do oddania go za wiarę. Być może pochodzili z Arabii. Stamtąd udali się do Syrii, do Cylicji w Małej Azji, by doskonalić się w sztuce lekarskiej. Zamieszkali w Egei, w portowym mieście Cylicji. Byli lekarzami, cieszyli się więc szeroką sławą; leczyli bowiem wielu chorych - również pogan, przez co wielu z nich doszło do Chrystusa.

Fot. Pixabay, CC0

Kościół

Niezwykła moc modlitwy różańcowej!

W historii narodu polskiego modlitwa różańcowa odegrała wielką rolę. Polacy niejednokrotnie mieli okazję przekonać się o tym, że wytrwałe, pełne ufności odmawianie różańca stanowi niezastąpioną pomoc i pewny ratunek w najtrudniejszym nawet położeniu. Fakt ten podkreślał Ojciec Święty Jan Paweł II w swoim dokumencie Rosarium Virginis Mariae: "Kościół zawsze uznawał szczególną skuteczność tej modlitwy, powierzając jej (...) najtrudniejsze sprawy. W chwilach, gdy samo chrześcijaństwo było zagrożone, mocy tej właśnie modlitwy przypisywano ocalenie przed niebezpieczeństwem, a Matkę Bożą Różańcową czczoną jako Tę, która wyjednywała wybawienie".

Fot. Pixabay, CC0

W niedzielę modlimy się o trzeźwość narodu!

W niedzielę 24 września w polskich kościołach będą sprawowane Msze święte wynagradzające za grzechy pijaństwa, z prośbą o obfite owoce kończącego się Narodowego Kongresu Trzeźwości. Również tego dnia, w łączności z pielgrzymami na Jasną Górę, małżonkowie w wielu polskich świątyniach odnowią ślubne przyrzeczenia.

Fot. rozaniecdogranic.pl

Apel episkopatu: 7 października módlmy się wspólnie!

– Prosimy wszystkich wiernych, aby licznie włączyli się w tę inicjatywę. Módlmy się wspólnie: duchowni, osoby życia konsekrowanego i wierni świeccy, dorośli, młodzież i dzieci – czytamy w komunikacie Sekretariatu Konferencji Episkopatu Polski odnośnie inicjatywy „Różaniec do Granic”.

fot. YouTube

Kościół

Benedykt XVI: Modlitwa jako szkoła nadziei

Pierwszym istotnym miejscem uczenia się nadziei jest modlitwa. Jeśli nikt mnie już więcej nie słucha, Bóg mnie jeszcze słucha. Jeśli już nie mogę z nikim rozmawiać, nikogo wzywać, zawsze mogę mówić do Boga. Jeśli nie ma już nikogo, kto mógłby mi pomóc — tam, gdzie chodzi o potrzebę albo oczekiwanie, które przerastają ludzkie możliwości trwania w nadziei — On może mi pomóc.