Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

Oto człowiek, który.... wskrzeszał zmarłych!

Kościół

Oto człowiek, który.... wskrzeszał zmarłych!

Swoim pobożnym życiem, które w pełni zawierzył Bogu zasłużył na wyjątkowo cenny dar - moc czynienia cudów. O.Pio dawał zawsze trafne rady, znał przeszłość swoich penitentów, przyjmował na siebie choroby i cierpienia umęczonych ludzi, uzdrawiał ich a nawet posiadał moc wskrzeszania umarłych.Dziękujcie za wszystko Bogu - mówił tym, którzy składali mu podziękowania - ponieważ od Boga te dary pochodzą.Poniżej przedstawiamy kilkanaście cudownych zdarzeń, które miały miejsce dzięki wstawiennictwu o.Pio.Pierwszy zanotowany cud Ojca Pio wydarzył się w roku 1908. Ojciec Pio mieszkał wtedy w klasztorze Montefusco. Pewnego dnia nazbierał w pobliskim lesie kasztanów, włożył je do torby i wysłał w prezencie do Pietrelciny, do swojej cioci Darii. Kobieta otrzymała kasztany, zjadła je, a torbę zatrzymała na pamiątkę.Kilka dni później szukała czegoś w szufladzie, gdzie jej mąż zwykle trzymał proch do pistoletu. Był wieczór, więc oświetlała sobie pokój świeczką. Nagle szuflada z prochem zapaliła się od

Święty Janie Chrzcicielu, módl się za nami!

Kościół

Święty Janie Chrzcicielu, módl się za nami!

Król Herod posłyszał o Jezusie, gdyż Jego imię nabrało rozgłosu, i mówił: «Jan Chrzciciel powstał z martwych i dlatego moce cudotwórcze działają w Nim». Inni zaś mówili: «To jest Eliasz»; jeszcze inni utrzymywali, że to prorok, jak jeden z dawnych proroków. Herod, słysząc to, twierdził: «To Jan, którego kazałem ściąć, zmartwychwstał».

Maturzysto! Módl się do św. Gabriel Possenti!

Maturzysto! Módl się do św. Gabriel Possenti!

Każdy kto chciałby pomóc maturzystom dobrze przygotować się do matury może wziąć udział w akcji #100DniModlitwyZaMaturzystów. Przez 100 dni wierni modlą się o pomyślne zdanie przez nich egzaminu dojrzałości. Stworzony jest plan, zgodnie z którym uczestnicy proszą o wsparcie duchowe poszczególnych świętych. W tym tygodniu będzie to patron powstającego Centrum dla Młodych na Białołęce, czyli sam św. Gabriel Possenti.

Boli Cię gardło? Nie martw się, pomódl się do św. Błażeja!

Boli Cię gardło? Nie martw się, pomódl się do św. Błażeja!

Raz w roku podczas Eucharystii ma miejsce jeden z ciekawszych obrzędów. Po końcowej modlitwie kapłan zapala dwie specjalne świece. Następnie przygotowuje wiernych do udziału w specjalnym błogosławieństwie przemawiając: Prośmy Boga, który jest źródłem życia, o zdrowie gardła i o właściwe korzystanie z daru mowy, abyśmy go umieli używać na chwałę Bożą i pożytek ludzi.

(fot. facebook.com)

Kościół

Caritas w MOCNYM APELU: Nie mamy broni, ale mamy wpływ na losy świata! DOŁĄCZ I TY!

"Nie mamy broni, nie mamy złotego środka. Wiemy, że przemoc rodzi przemoc. Mamy wpływ na losy świata.Dlatego dziś prosimy każdą i każdego z Was o modlitwę w intencji pokoju w Syrii." - czytamy na Facebookowym wydarzeniu #Pray for Syria, utworzonym przez Caritas. DOŁĄCZ I TY!"Żyjemy w XXI wieku, za pośrednictwem portali społecznościowych i komunikatorów, oznajmiamy światu, co jedliśmy na obiad, w jakim jesteśmy nastroju albo jaką mamy pogodę za oknem. Organizujemy akcje pomocowe, protestujemy przeciwko temu, co nam się nie podoba. Zmieniamy świat. Na Bliskim Wschodzie, tuż obok nas, dzieją się dramaty, które nigdy nie powinny mieć miejsca. Nasze siostry i bracia giną w męczarniach. Patrzymy albo i nie. Przyzwyczailiśmy się do wojny. "(...) Zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję (...) O cokolwiek prosić mnie będziecie w imię moje, Ja to spełnię." J 14,12-14"Trwająca od 5 lat wojna w Syrii staje się pomału konfliktem zapomnianym.

Abp Dzięga: Polska nie może się wstydzić trwania na kolanach przed Bogiem

Kościół

Abp Dzięga: Polska nie może się wstydzić trwania na kolanach przed Bogiem

- Mamy przede wszystkim świadomość nowej szansy dla naszego państwa, jakim jest zapowiedziany program obecnej większości parlamentarnej oraz rządu Rzeczypospolitej Polskiej. Jest to szansa na autonomiczne, suwerenne programy polityczne i gospodarcze, służące rzeczywistemu rozwojowi polskiej gospodarki, polskich gospodarstw oraz polskich firm – podkreśla abp Andrzej Dzięga w rozmowie z „Naszym Dziennikiem”.

Jak się modlić według św. Jana Kasjana

Kościół

Jak się modlić według św. Jana Kasjana

Święty Jan Kasjan był tajemniczą osobistością. Urodzony prawdopodobnie na terenie dzisiejszej Rumunii w roku 360, wyjechał do Ziemi Świętej, gdzie został mnichem w betlejemskim klasztorze. Wraz ze swym towarzyszem Germanusem wywędrował do Egiptu, gdzie obaj uczyli się ascezy, modlitwy i zasad życia mniszego od Ojców Pustyni.