Tag
Tag: modlitwa
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.
Módlmy się do św. Józefa o pokorę!
Modlitwa świętego papieża Jana XXIII do świętego Józefa o pokorę:
Asia Bibi przed szóstym Bożym Narodzeniem w więzieniu: Módlcie się za mnie i cieszcie się ze świąt w rodzinie
Asia Bibi prosi Papieża i wszystkich chrześcijan, aby pamiętali o niej w modlitwie. „Mocno wierzę, że wasza modlitwa może mi pomóc, bym pewnego dnia znów mogła się cieszyć cennym darem wolności” – powiedziała Bibi w wywiadzie dla włoskiego portalu Vatican Insider. Udzieliła go za pośrednictwem fundacji, która udziela jej pomocy prawnej oraz wspiera jej rodzinę, której również grozi niebezpieczeństwo ze strony islamistów.Asia Bibi ma 44 lata, jest mężatką, matką pięciorga dzieci. Przygotowuje się do szóstego Bożego Narodzenia w więzieniu, piątego w cieli śmierci. W 2009 r. skazano ją na powieszenie za rzekomą obrazę Mahometa. W październiku po raz kolejny odrzucono jej apelację. Teraz wyrok może cofnąć jedynie Sąd Najwyższy.Asia Bibi liczy na cud. W wywiadzie przypomina los św. Piotra, którego Anioł wyprowadził z więzienia w Jerozolimie. „Wierzę, że Jezus Chrystus swą potężną ręką przywróci mi wolność” – mówi pakistańska katoliczka, przyznając, że w tym przedświątecznym okresie bardzo t
Siostry zakonne sprzedają karpie, by mieć na opał
Oto jak nauka św. Benedykta realizowana jest również przez żeńskie zakonny. Ora et labora - módl się i pracuj. Mniszki ze Staniątek w ogóle nie siedzą z założonymi rękami i nie czekają aż ktoś inny zadba o ich klasztor. Same wzięły się mocno do roboty. Pracują od świtu do nocy, by zarobić na swoje utrzymanie. Jak donosi tygodnik "Fakt" siostry benedyktynki trzy lata temu zagospodarowały stawy przy klasztorze. Dziś hodowla karpi pomaga im przeżyć.
Ks. Jan Sikorski dla Fronda.pl: Pan Bóg to nie automat, a modlitwa to nie biznes
Portal Fronda.pl: Czy można się modlić w takich kontrowersyjnych intencjach, jak na przykład zamknięcie domów publicznych? Czy to już jest jednak pewna przesada i taka intencja może być dla kogoś gorszącą?
Bp Ryś o modlitwie za demoralizatorów: Żadna społeczność nie powinna się obawiać Boga
Mszą św. z udziałem bp Grzegorza Rysia i bp Damiana Muskusa zakończył się w czwartek pierwszy etap akcji "Szpital Domowy". Codziennie przez cały listopad inna młodzieżowa wspólnota organizowała w kościele św. Wojciecha na krakowskim Rynku Głównym modlitwę o czystość i moralną odnowę Krakowa.
Wymodlili zamknięcie nocnych klubów. "Bóg odpowiedział na naszą prośbę"
Na czas czynności procesowych lokale przy Rynku Głównym w Krakowie zostały zamknięte. - Prokurator zażądał wydania znajdujących się w klubach komputerów, serwerów, innych nośników elektronicznych, a także dokumentacji budowlanej, ewentualnych ekspertyz i zlecił dokonanie na miejscu szczegółowych oględzin, również pod kątem lokalizacji kamer – mówi Gazecie.pl rzecznik prokuratury okręgowej Bogusława Marcinkowska. Chodzi o dwa kluby nocne należące jeszcze niedawno do sieci "Cocomo".
Ukraina: Wspólna modlitwa katolików upamiętniająca Polaków zamordowanych przez UPA
Wspólna modlitwa miała miejsce na początku tego tygodnia we wsi Irgowica na Tarnopolszczyźnie na zachodniej Ukrainie. „Modlitwa to najprostszy, a zarazem najbardziej potrzebny gest, który możemy wykonać już teraz, bez oglądania się na ustalenia polityków i historyków” – oceniają wierni obydwu Kościołów katolickich.
Angelina Jolie padła na kolana i pomodliła się o cud
Podczas kręcenia filmu Angeliny Jolie "Niezłomny", którzy przedstawia życie Louisa Zamperiniego, weterana II Wojny Światowej, olimpijskiego biegacza i chrześcijanina, sama reżyserka przekonała się, jak wielką moc ma modlitwa.
Modlitwa o uwolnienie od złej mocy i złych duchów
Ojcze, Synu i Duchu Święty, Trójco Przenajświętsza, Dziewico Niepokalana, Archaniołowie, Aniołowie i Święci, zstąpcie na mnie. Przemień mnie Panie, ukształtuj mnie, napełnij mnie sobą, posługuj się mną. Przepraszam Cię za każdy mój najmniejszy grzech i wyrzekam się każdego z nich w Imię Jezusa! Uwolnij mnie Jezu od każdej złej mocy, zniszcz ją, abym był zdrowy i mógł dobrze pracować. Oddal ode mnie czary, czarną magię, czarne msze, przedmioty zaczarowane, przekleństwa, uroki, napady złego ducha, opętanie diabelskie, obsesje diabelską, wszystko, co jest złem, grzechem, zawiścią, zazdrością, przewrotnością, chorobą fizyczną, psychiczną, moralną, duchową, pochodzącą od złego ducha!
Policjant, który znalazł Adasia: „Modliłem się cały czas!”
- Tak, modliłem się cały czas!— wyznaje komendant Michał Godyń w rozmowie z Joanną Bątkiewicz-Brożek. Policjant modlił się do św. Judy Tadeusza.
Papież Franciszek: ""Maryjo, naucz nas iść pod prąd""
Maryjo, naucz nas iść pod prąd, ogałacać się, uniżać, dawać, słuchać i wyciszać się, abyśmy przestali się koncentrować na sobie i zrobili miejsce pięknu Boga, który jest źródłem prawdziwej radości – tak modlił się Ojciec Święty dziś o zmroku przed kolumną Niepokalanej na Placu Hiszpańskim. Co roku 8 grudnia papieże oddają tam hołd Maryi w imieniu Kościoła w Rzymie i na całym świecie. Franciszek złożył przed Niepokalaną kwiaty i odmówił specjalnie przygotowaną na tę okazję modlitwę. Podkreślił w niej, że zachowanie Maryi, naszej Matki, od wszelkiego grzechu jest dla nas wielkim pokrzepieniem.„Świadomość tego, że nad Tobą zło nie ma żadnej władzy, napełnia nas nadzieją i męstwem w codziennej walce, którą musimy toczyć przeciw zagrożeniom ze strony złego – modlił się Franciszek. – Jednak w tej walce nie jesteśmy sami, nie jesteśmy sierotami, bo Jezus, zanim umarł na krzyżu, dał nam Ciebie za Matkę. My zatem, choć grzesznicy, jesteśmy Twoimi dziećmi, dziećmi Niepokalanej, powołanymi to świ
Ks. Robert Skrzypczak dla Fronda.pl: Godzina łaski, czyli czy w niebie robi się dziura na nasze modlitwy?
Portal Fronda.pl: W ostatnim czasie w Polsce coraz więcej osób zaczyna praktykować modlitwę w „Godzinie Łaski”, czyli pomiędzy 12 a 13 w dniu 8 grudnia. „Godzina Łaski” to pewna nowość w Kościele w Polsce, ale przecież takich szczególnych momentów na wyproszenie łask mamy w tradycji chrześcijańskiej więcej, choćby wspominając o Godzinie Miłosierdzia, czyli 15:00. Czy to znaczy, że są dni i godziny, w których robi się jakaś specjalna „dziura” w niebie i nasze modlitwy mają większe szanse na to, żeby trafiły tam, gdzie trzeba?
Mój idol, mój bożek
Półmrok świątyni, blask świec, zapach kadzidła. I głos kapłana, który pyta wiernych: „Co jest twoim bożkiem?". Wymienia: władza, pieniądze, seks, kariera, praca, rodzina... Litania idoli się kończy, a ja nie rozpoznaję swojego bożka. Ksiądz mówi: „A teraz nie będziesz miał bogów cudzych przed Panem. Wyrzeknij się swojego idola". Myślę gorączkowo: „Ale czego właściwie mam się wyrzec?". I nagle poraża mnie z całą oczywistością myśl, że przecież to ja sam jestem dla siebie bożkiem. Moim idolem jest moje „ja". Wszystko inne - władza, seks czy pieniądze - to tylko bogowie mniejsi, służący temu najważniejszemu, karmiący drzemiącego we mnie potwora egoizmu, pychy i próżności nowymi afektami, doznaniami, zdobyczami. I teraz ma m się go wyrzec? Zaprzeć się swojego „ja"?
Tomasz Adamek: Różaniec przed walką
Rózaniec... paciorek za paciorkiem, Zdrowaś i Święta, Maryjo, Mamo...Każdy z nas zna tę modlitwę,. Jednym jest bliższa innym dalsza. Pomino tego czy ją odmawiasz czy nie, Maryja jest zawsze blisko. W końcu to Mama.