Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

Papież Franciszek (fot. YouTube)

Kościół

Papież mówi co robić, by pełnić wolę Boga

Następca Księcia Apostołów wskazał na kontrast między dawnym prawem Starego Przymierza a nowym, związanym z jedyną ofiarą Chrystusa. To ona wskazuje, jaka ofiara najbardziej podoba się Bogu. To poddanie Mu własnej woli.

Pokora Pana Boga (fot. archiwum)

Kościół

Ks. dr hab. Krzysztof Guzowski: Co jest źródłem wszelkiego grzechu?

Najbardziej żyzną glebą dla pychy jest dusza bez modlitwy. Bowiem źródłem wszelkiego grzechu jest „pomniejszanie” Boga (Thomas Merton). Kto wierzy, że Bóg… jest Bogiem, a nie człowiekiem i oddaje Mu cześć na modlitwie, uniży się przed Nim i przed drugim człowiekiem. Nie bez powodu św. Jakub nakazuje: Uniżcie się przed Panem, a wywyższy was (Jk 4, 10).

Papież Franciszek (fot. Getty/Flickr)

Kościół

Papież apeluje o pokój na Ukrainie

„Z wielką troską śledzę nasilenie starć na wschodniej Ukrainie, które nadal powodują wiele ofiar wśród ludności cywilnej. Zapewniając o mej modlitwie za tych, którzy cierpią, po raz kolejny usilnie apeluję, aby ponowiono zabiegi o nawiązanie dialogu i by położono kres wszelkiej wrogości” - powiedział papież Franciszek. Papieski apel zapewne reakcja na wczorajszy atak prorosyjskich rebeliantów na mieszkalne dzielnice Mariupola. Zginęło co najmniej 30 osób. MaR/Radio Watykańskie

fot. Szturmujemyniebo.pl

Kościół

"Szturmujemy niebo" w intencji chorych dzieci

Jak podkreślają organizatorzy portalu, „wszystkie zgłoszone na portal dzieci będą objęte modlitwą „Aniołów” – czyli osób, które zgłosiły wolę odmawiania codziennej modlitwy – 7 razy "Ojcze Nasz" lub 3 razy "Zdrowaś Maryjo" w intencji dzieci”.

Podstawy czystej i szczerej modlitwy

Kościół

Podstawy czystej i szczerej modlitwy

Po pierwsze, musimy całkowicie pozbyć się trosk związanych z naszym ciałem. Nie po­winniśmy też kłopotać się żadnymi spra­wami czy interesami, co wię­cej, nawet myśli o nich nie powinniśmy dopuszczać do naszego serca. Poza tym, musimy zaniechać obmawiania, czczej gadaniny, wielomówności i głupich żartów, a przede wszyst­kim, całkowicie wykorzenić zamęt powodowany gniewem i smutkiem, oraz doszczętnie usunąć szkodliwe zarzewie pożądliwości cielesnej i chciwości.

fot. Durer

Kościół

Tydzień Modlitw o Jedność Chrześcijan

„Tydzień Modlitw o Jedność Chrześcijan jest uprzywilejowanym czasem modlitwy, spotkania i dialogu. Jest to możliwość poznania bogactwa i wartości znajdujących się w innych i proszenia Boga o dar jedności” – czytamy w broszurze przygotowanej z okazji rozpoczynającego się 18 stycznia Tygodnia Ekumenicznego. Materiały, przygotowane w tym roku przez chrześcijan z Brazylii, zawierają informacje o sytuacji ekumenicznej w tym kraju, ale przede wszystkim propozycje liturgii nabożeństw, modlitw i refleksji biblijnych oraz omówienie tematu przewodniego Tygodnia Modlitw o Jedność Chrześcijan. Jest on zaczerpnięty z Ewangelii św. Jana, a dokładnie z historii spotkania i rozmowy Jezusa z Samarytanką przy studni, kiedy Chrystus mówi „Daj mi pić” (J 4, 7). Podobnie jak w latach ubiegłych, Rada ds. Ekumenizmu Konferencji Episkopatu Polski i Polska Rada Ekumeniczna wydały polską wersję broszury, która jest pomocna w przygotowaniu lokalnych obchodów Tygodnia Modlitw.

Litania do św. Antoniego (fot. archiwum)

Kościół

Litania do św. Antoniego

Kyrie elejson, Chryste elejson, Kyrie elejson.Chryste usłysz nas, Chryste wysłuchaj nas.Ojcze z nieba Boże - zmiłuj się nad nami.Synu Odkupicielu świata Boże - zmiłuj się nad nami.Duchu Święty Boże - zmiłuj się nad nami.Święta Trójco, Jedyny Boże - zmiłuj się nad nami.

Abp Zygmunt Zimowski (fot. Episkopat.pl)

Kościół

Módlmy się w intencji abp. Zygmunta Zimowskiego!

Zespół KEP ds. Duszpasterstwa Służby Zdrowia i Chorych prosi o modlitwę w intencji abp. Zygmunta Zimowskiego, biskupa seniora diecezji radomskiej oraz przewodniczącego Papieskiej Rady ds. Służby Zdrowia i Duszpasterstwa Chorych. Ksiądz Arcybiskup przeszedł operację i nadal przebywa w szpitalu.

Jak się modlić skutecznie? (fot. Sxc.hu)

Kościół

Ks. Krzysztof Kralka SAC: Bóg sprzeciwia się pysznym! Czyli jak się modlić skutecznie?

O uzdrowieniu w ujęciu chrześcijańskim mówimy wtedy, kiedy Bóg zaprasza człowieka do pierwotnej harmonii życia z Nim, a człowiek pozytywnie odpowiada na to zaproszenie. Harmonia ta istniała w momencie, kiedy Bóg stworzył człowieka z miłości na swój obraz i podobieństwo, dając mu jednocześnie wszystko, co potrzebne, by był szczęśliwy. Po jakimś czasie pojawił się grzech jako wyraz nieposłuszeństwa Bogu: Nie chcę Cię; zrobię coś zupełnie po swojemu; uważam, Boże, że nie masz racji, dlatego sięgam po to, co Ty nazywasz niewłaściwym dla mnie.

ks. Tomasz Kancelarczyk (fot. arch pryw.)

Rodzina

Ks. Tomasz Kancelarczyk dla Fronda.pl: Modlitwa za nienarodzonych ratuje życie wieczne całego otoczenia

Za każdym razem, gdy ktoś dzwoni do Fundacji Małych Stópek z prośbą byśmy pomogli odwieść kobietę od aborcji, doświadczam uczucia bezradności. Proszę wtedy innych o modlitwę, wysyłam prośby w tej intencji do wspólnot zakonnych zgromadzonych wokół naszego modlitewnego okna życia. Na stronie internetowej Dlazycia.info mamy 300 intencji, które otaczamy modlitwą. Nazywany tę inicjatywę modlitewnym oknem życia, bo tak jak w oknie życia zostawia się dzieciątko by trafiło do adopcji, tak modlitewne okno życia służy temu, aby pozostawioną intencję ochrony życia przekazać do adopcji modlitewnej. Intencje są także zamieszczane na stronie facebookowej modlitewnego okna życia. Gdy ludzie zaczynają się modlić, w moje serce wstępuje nadzieja, że warto walczyć o uratowanie tego konkretnego życia.

w. Sylwester I ze św. Konstantynem Wielkim (XII w.)

Kościół

Żywot świętego Sylwestra, wielkiego papieża

Święty Sylwester, papież żył około 335 roku. Możnaby to uważać za szczególne zrządzenie Opatrzności Boskiej, iż Kościół katolicki w ostatnim dniu roku cywilnego obchodzi pamiątkę świątobliwego papieża, który w pamiętnej epoce dziejów świata zasiadał na tronie namiestników Chrystusowych. W czasie kiedy święty Sylwester zajął stolicę świętego Piotra, odniósł nareszcie Kościół po trzechsetletniej walce świetny triumf nad pogaństwem i przeniósł nabożeństwo, odbywające się dotychczas tylko po kryjomu po katakumbach i prywatnych mieszkaniach, do wspaniałych katedr i majestatycznych kościołów.

Szturm modlitewny za pasażerów płonącego promu!

Szturm modlitewny za pasażerów płonącego promu!

Jak dotąd włoskie media donoszą o jednej ofierze śmiertelnej i dziewięciu rannych. Troje dzieci znajduje się w stanie hipotermii. Poszkodowani zostali przetransportowani do włoskich szpitali. Akcję ratunkową komplikują trudne warunki atmosferyczne i wciąż nieugaszony pożar. - Nie mogę oddychać, spłoniemy wszyscy jak szczury, Boże, ocal nas - tak miał powiedzieć jeden z członków załogi, dzwoniąc do swojej żony, donoszą media.