Ks. Pawlukiewicz: Uważaj! Modlitwa może cię zabić
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.
Boże - Stwórco i Dawco wszelkiego życia - błagamy o Twoje hojne błogosławieństwo dla małżeństw, które proszą o upragnione potomstwo. Uświęć ich oczekiwanie, błogosław cichą nadzieję, przemień cierpienie w radość i spraw, by owoc ich ludzkiej miłości objawił się w łasce i darze nowego życia. Przez Chrystusa, Twego Boskiego Syna, który z Tobą żyje i króluje w jedności Ducha Świętego, Bóg przez wszystkie wieki wieków. Amen.
Moi Drodzy, pragnę złożyc swoje świadectwo i podzielić się moimi doświadczeniami odnośnie Nowenny Pompejańskiej. O Nowennie usłyszałam już wiele lat temu, ale zawsze przerażał mnie fakt odmawiania Różańca przez 54 dni…dla mnie było to zwyczajnie niewykonalne i nawet nie próbowałam. Ale może zacznijmy od początku i tutaj proszę o cierpliwość bo dużo się wydarzyło, a bardzo chciałabym się tym z Wami podzielić…
Nowenna przed Beatyfikacją Sług Bożych: o. Michała Tomaszka, o. Zbigniewa Strzałkowskiego i ks. Alessandro Dordi (pisaliśmy o nich tutaj http://www.fronda.pl/a/polscy-franciszkanie-zamordowani-przez-lewakow-meczennikami,47082.html ) Dzień I - Zwiastunowie Dobrej Nowiny i Pokoju
Boże wejrzyj ku wspomożeniu memu
Kuratorium uznało, że by utrzymać ten praktykowany w szkole od 25 lat zwyczaj, trzeba przeprowadzić plebiscyt wśród rodziców. Z kolei Ministerstwo Edukacji stwierdziło, że od modlitwy jest lekcja religii, a skoro w Golasłowicach modlono się na lekcji matematyki - to można tego swobodnie zakazać.
O, najłaskawsza Królowo Różańca Świętego, Stolico Mądrości, Ty możesz za przyczyną mistycznego Różańca nawrócić i ocalić wszystkie narody. Racz pamiętać o tym, że na Kalwarii stałaś się naszą Współzbawicielką, gdy przez ukrzyżowanie swego Serca, przyczyniłaś się wespół z Twym Synem Ukrzyżowanym do odkupienia naszego i od tego czasu stałaś się Pośredniczką ludzi, Ucieczką grzeszników i naszą Matką. O, Matko! Ileż to dusz ginie codziennie! Spojrzyj na miliony pogan i niewiernych, rozproszonych po wszystkie krańce ziemi. Spojrzyj na tych, co jeszcze nie znają Jezusa Chrystusa! Spojrzyj na tych, co chociaż nazywają się chrześcijanami, żyją daleko od Syna Twego i od Ciebie!
Dziś w Kościele rzymskokatolickim w Polsce obchodzony jest Dzień Modlitwy, Postu i Solidarności z Misjonarzami. We wszystkich parafiach zbierane są pieniądze na wsparcie pracy misjonarzy. Można też wysłać charytatywny SMS o treści "Misje" na numer 72032.Każdy katolik odpowiada za misje - mówi IAR ksiądz Zbigniew Sobolewski, dyrektor Dzieła Pomocy "Ad Gentes" - jednej z instytucji Komisji Episkopatu Polski do spraw Misji.
Święta Maryjo, Bogurodzico Dziewico,obieram sobie dzisiaj Ciebie za Panią,Orędowniczkę, Patronkę, Opiekunkę i Matkę moją.Postanawiam sobie mocno i przyrzekam,że Cię nigdy nie opuszczę,nie powiem i nie uczynię nic przeciwko Tobie.Nie pozwolę nigdy, aby inni cokolwiek czynili,co uwłaczałoby czci Twojej.Błagam Cię, przyjmij mnie na zawsze za sługę i dziecko swoje.Bądź mi pomocą we wszystkich moich potrzebachduszy i ciała oraz w pracy kapłańskiej dla innych.Oddaję się Tobie, Maryjo, całkowicie w niewolę,a jako Twój niewolnik poświęcam Ci ciało i duszę moją,dobra wewnętrzne i zewnętrzne,nawet wartość dobrych uczynków moich,zarówno przeszłych jak obecnych i przyszłych,pozostawiając Ci całkowite i zupełne praworozporządzania mną i wszystkim bez wyjątku,co do mnie należy, według Twego upodobania,ku większej chwale Boga, w czasie i w wieczności.Pragnę przez Ciebie, z Tobą, w Tobie i dla Ciebiestać się niewolnikiem całkowitym Syna Twojego,któremu Ty, o Matko, oddaj mnie w niewolę,jak ja Tobie od
Dachau dla polskich księży znaczy mniej więcej tyle samo, ile Katyń dla polskich oficerów czy Auschwitz dla polskich Żydów. Stało się głównym, choć nie jedynym miejscem zagłady polskiego duchowieństwa przez niemieckich nazistów. W KL Dachau więziono, prześladowano i mordowano duchownych wszystkich wyznań, z całej Europy. Jednak polscy księża stanowili wśród nich grupę nie tylko najliczniejszą, lecz także poddawaną najbardziej okrutnym represjom. W latach 1940-1945 przeszło przez ten obóz 2720 duchownych katolickich. Wśród nich prawie dwie trzecie stanowili Polacy. Aż 868 spośród 1780 uwięzionych w Dachau polskich księży złożyło tam ofiarę ze swego życia. Dlatego jest to dla nas miejsce i symboliczne, i święte zarazem.Pierwsze duże transporty polskich duchownych katolickich do Dachau rozpoczęły się wiosną 1940 roku, choć plan całkowitego wyniszczenia polskiego duchowieństwa na ziemiach wcielonych w 1939 roku do III Rzeszy był systematycznie realizowany od pierwszych dni niemieckiej agre