Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

Bohdan Smoleń (fot. Roger Gor/Wikimedia Commons)

Modlitwa pomogła -Smoleń wraca do zdrowia

Jeszcze przed świętami ze Smoleniem było bardzo źle. Na OIOM trafił z zagrożeniem życia, gdyż nie mógł swobodnie oddychać, miał także problemy z odżywianiem. Trzeba było podłączyć go do specjalistycznej aparatury. Najbliżsi myśleli, że to już ostatnie chwile satyryka.

MODLITWA CAŁKOWITEGO ODDANIA SIĘ BOGU

Kościół

MODLITWA CAŁKOWITEGO ODDANIA SIĘ BOGU

Weź, o Panie, mnie całego, wszystko, co mam, wszystko, czym jestem. Niechaj Twój Duch oczyści i przemieni w ofiarę dla Ciebie mnie całego ze wszystkimi władzami ciała i duszy, ze wszystkimi mocami i słabościami,z którymi jestem poświęcony Tobie.

fot.media

Kościół

Ks. Tomasz Grzyb dla Fronda.pl: Prześladowców chrześcijan pokonamy tylko modlitwą

Sytuacja prześladowanych chrześcijan na świecie naprawdę jest przerażająca. Jan Paweł II, Benedykt XVI, również obecny papież Franciszek wielokrotnie zwracali uwagę, że chrześcijanie są najbardzej prześladowaną religią na świecie. Jak podają źródła watykańskie, z powodu wiary co roku ginie ponad 105 tys. chrześcijan. Niestety światowe media podają niepełne informacje na temat ich sytuacji. Dowiadujemy się np, że gdzieś wybuchła bomba, czy że dokonano jakiegoś zamachu terrorystycznego, bez wyjaśnienia, że był to zamach na tle religijnym.

MODLITWA W POTRZEBIE DO NAJŚWIĘTSZEJ MARYI PANNY Z GUADALUPE

Kościół

MODLITWA W POTRZEBIE DO NAJŚWIĘTSZEJ MARYI PANNY Z GUADALUPE

Pamiętaj, o najłaskawsza Dziewico, Maryjo z Guadalupe, że w swoich niebiańskich objawieniach na górze Tepeyac, uczyniłaś obietnicę okazania Swego współczucia i litości każdemu, kto Cię kocha i ufa Tobie, szukającym Twojej pomocy i wzywającym Ciebie w swoich potrzebach i nieszczęściach.

Modlitwa o odrodzenie małżeństwa

Kościół

Modlitwa o odrodzenie małżeństwa

Panie, przedstawiam Ci nasze małżeństwo – mojego męża (moją żonę) i mnie. Dziękuję, że nas połączyłeś, że podarowałeś nas sobie nawzajem i umocniłeś nasz związek swoim sakramentem. Panie, w tej chwili nasze małżeństwo nie jest takie, jakim Ty chciałbyś je widzieć. Potrzebuje uzdrowienia. Jednak dla Ciebie, który kochasz nas oboje, nie ma rzeczy niemożliwych. Dlatego proszę Cię:– o dar szczerej rozmowy,– o „przemycie oczu”, abyśmy spojrzeli na siebie oczami Twojej miłości, która „nie pamięta złego” i „we wszystkim pokłada nadzieję”,– o odkrycie – pośród mnóstwa różnic – tego dobra, które nas łączy, wokół którego można coś zbudować (zgodnie z radą Apostoła: zło dobrem zwyciężaj),– o wyjaśnienie i wybaczenie dawnych urazów, o uzdrowienie ran i wszystkiego, co chore, o uwolnienie od nałogów i złych nawyków.Niech w naszym małżeństwie wypełni się wola Twoja. Niech nasza relacja odrodzi się i ożywi, przynosząc owoce nam samym oraz wszystkim wokół. Ufam Tobie, Panie Jezu, i już teraz dziękuję

Po co mamy czuwać?

Kościół

Po co mamy czuwać?

Po co bowiem mamy czuwać?„Czuwajcie i módlcie się, abyście nie ulegli pokusie; duch wprawdzie ochoczy, ale ciało słabe”. To niespełnienie przez uczniów prośby Mistrza boli tym bardziej, że zbliżała się Pascha. Żydzi wtedy czuwali, rozważając wyjście Narodu Wybranego z Egiptu i wyzwolenie Izraela z niewoli. Więc zamiast podjąć czuwanie w tę noc, uczniowie Chrystusa nie wytrzymują. Oczywiście nie to było ich zamiarem. Pan przecież powiedział, że ich duch był ochoczy. Ciało jednak zwyciężyło. Chcąc jednak sprostać pokusie, o której mówi Chrystus, nie należy poddawać się słabościom. Podjęcie medytacji da człowiekowi siłę by nie uległ, by podjął wyzwanie, by zwyciężał. Ona może być skuteczną bronią przeciwko wszystkim przeciwnościom, jakie mogą nas spotkać.

Getsemani – modlitwa Pana Jezusa w Ogrójcu

Kościół

Getsemani – modlitwa Pana Jezusa w Ogrójcu

A Getsemani? Samo słowo oznacza prasa do oleju lub tłocznia oliwy. Getsemani znajdowało się zapewne na zachodnim zboczu, u podnóża Góry Oliwnej, naprzeciw Jerozolimy. Góra ta jest wysokim wzniesieniem (pasmo, którego częścią jest Góra Oliwna sięga 850 m n.p.m.) i widać z niej wzgórze świątynne. Getsemani obejmowało gaj i prasę oliwną (stąd nazwa tego miejsca). Tutejsze bowiem środowisko sprzyjało wegetacji drzew oliwnych i w ogrodzie tym prawdopodobnie przetwarzano owoce zbierane na górze.

Modlitwa zawierzenia swojej przyszłości Panu Jezusowi

Kościół

Modlitwa zawierzenia swojej przyszłości Panu Jezusowi

Panie Jezu Chryste, przychodzę dziś do Ciebie z całym swoim życiem. Ty mnie najlepiej znasz i tylko Ty dokładnie wiesz, co dzieje się w moim sercu. Ty od zawsze nade mną czuwasz. To Ty kochasz mnie odwieczną miłością tak, jak nikt na ziemi kochać nie potrafi. Twoje spojrzenie jest zawsze spojrzeniem akceptacji i miłości. Pomóż mi zrozumieć, że zawsze patrzysz na mnie życzliwie. Pomóż mi zrozumieć, że Twoje spojrzenie zawsze wyraża troskę o mnie. Ty znasz moje myśli i intencje, moje słowa i czyny. Ty wiesz najlepiej, co w moim życiu było dobre, a co złe. Przychodzę do Ciebie, Panie Jezu, aby powierzyć Ci swoją młodość. Chcę, aby moje życie było dobre. Potrzebuję Twojego światła i Twojej pomocy. Nie wiem jeszcze, jaką iść drogą. Wiem jedno -- że Ty przez wieki mówisz do człowieka: „Ja jestem drogą, prawdą i życiem”. Jeśli Ty, Panie Jezu, masz być dla mnie drogą, to muszę spojrzeć wstecz na swoje dotychczasowe życie. Wyprostuj, Panie, moją dotychczasową drogę. Chcę żyć w prawdzie. Wiesz,

Egzorcysta pyta Ciebie: Czy wierzysz w Boga po katolicku?

Kościół

Egzorcysta pyta Ciebie: Czy wierzysz w Boga po katolicku?

Czym jest dewotyzm praktyczny? Ksiądz egzorcysta Marian Rajchel wykłada i przypomina nam podstawowe fakty o naszej wierze. I jakże brzmi to aktualnie w czasach nam współczesnych. Iluż jest katolików, którzy traktują Kościół katolicki jak worek życzeń czy supermarket? Mocna katecheza , posłuchaj !

Maryjo, umocnij Polki w umiłowaniu Boga i życia

Kościół

Maryjo, umocnij Polki w umiłowaniu Boga i życia

Matko łaski pełna, cała Twoja kobieca istota wyraża delikatność i czułość Twojego Serca. Maryjo, każdy Twój gest, słowo, spojrzenie jest przepełnione miłością. Matko Pięknej Miłości ukaż dziewczętom i kobietom całego świata wartość i sens miłości czystej, bezinteresownej, oddanej aż po dar z siebie. Otwórz ich serca na miłość, która wyzwala z tego, co zamyka na życie. Matko z wielką troską pochylona nad Dzieciątkiem w Betlejem i nad każdym człowiekiem i jego historią życia.