Ks. Wacław Depo: Miara Miłości
Słowo „miłość” — podobnie jak dobroć, cnota, służba — należy do tej grupy słów, które w otaczającym nas świecie nie posiadają trwałej wartości. Wydają się pojęciami z innej epoki.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem miłość.
Słowo „miłość” — podobnie jak dobroć, cnota, służba — należy do tej grupy słów, które w otaczającym nas świecie nie posiadają trwałej wartości. Wydają się pojęciami z innej epoki.
Ks. Michał Twarkowski w pierwszym odcinku serii #OwoceDuchaŚwiętego mówi, czym jest MIŁOŚĆ.
Św. Józef, Ojciec Chrystusa, jest zarazem twoim Ojcem i Panem. — Uciekaj się do niego. (Droga, 559)
"Miłosierdzie nie jest czymś łatwym ani tanim. Nie należy go mylić z tolerancją ani z obojętnością wobec zła" - pisze na łamach tygodnika "Idziemy" ks. Henryk Zieliński.
Pan Jezus zastępuje prawo odwetu – odwzajemnię tobie to, co mi zrobiłeś – prawem miłości: oddaję tobie to, co Bóg mi uczynił. Tymi słowami Papieża można streścić katechezę, którą wygłosił na audiencji ogólnej. Poświęcił ją prośbie z modlitwy „Ojcze nasz” o przebaczenie, „jak i my przebaczamy tym, którzy zawinili przeciw nam”. Na placu św. Piotra katechezy wysłuchało 50 tys. wiernych z wielu krajów świata.
"Bo właśnie ten Zmartwychwstały Chrystus objawił człowiekowi prawdę o Nim samym. Prawdę o świętości Jego życia. Życia, które jest święte od chwili poczęcia, aż do momentu naturalnej śmierci"-podkreślił w wielkanocnym orędziu transmitowanym w TVP i Polskim Radiu abp Marek Jędraszewski.
- Dajmy przeniknąć się miłości, aby zwyciężyła nadzieja względem nas i świata, aby zatriumfowała wiara i aby nasza radość i pokój od zmartwychwstałego Pana zaowocowały miłością każdego dnia. – mówił metropolita krakowski podczas Mszy Wieczerzy Pańskiej w Wielki Czwartek w wawelskiej katedrze.
Ślubuję Ci miłość! - co to oznacza? Jeśli sercem przysięgi małżeńskiej jest publiczne oświadczenie przed Bogiem, przed narzeczoną/narzeczonym i przed ludźmi mojej decyzji, to najważniejszym elementem tej decyzji jest deklaracja że będziemy męża/żonę kochać.
Ks. Piotr Pawlukiewicz o dobrej i złej miłości. Posłuchaj koniecznie!
Gdybyśmy spróbowali sporządzić listę najpopularniejszych przypowieści Jezusa w „TOP 10” znalazłaby się na pewno przypowieść o synu marnotrawnym.
W rocznicę śmierci Jana Pawła II, Fundacja WIATRAK i Bydgoski Klub Frondy zapraszają na film ” Miłość i Miłosierdzie”, w dniu 2 kwietnia o godz. 19.45, w Kinie Helios w Bydgoszczy, cena biletu 15 zł., zapisy wyłącznie pod nr. tel.:602 480 763. Po filmie wspólna modlitwa, w godzinie odejścia do Domu Ojca, Papieża Miłosierdzia.
Wiceminister sprawiedliwości Patryk Jaki podzielił się na Facebooku wzruszającą refleksją na temat dzieci z Zespołem Downa. Dziś bowiem osoby bogatsze o jeden chromosom mają swój światowy dzień, zaś 4-letni syn polityka, Radzio, urodził się z Zespołem Downa.
Ks. Tomasz Jaklewicz wskazuje, że po zmartwychwstaniu w komunii z Bogiem odnajdziemy wszystkich ludzi z Nim zjednoczonych: „ziemskie” żony, mężów, rodziców, dzieci, przyjaciół… No i wiele nowych osób. Będzie to prawdziwy DOM: ojczyzna ludzi. A czy będzie w nim można przytulić się, pocałować? W końcu, sam Pan Jezus mówił, że małżeństwa już nie będzie. A tylko w małżeństwie dozwolone są takie znaki czułości.
1. «Oto idziemy do Jerozolimy» (Mk 10, 33). Pan Jezus zaprasza tymi słowami uczniów do przejścia z Nim drogi, która z Galilei prowadzi do miejsca, gdzie ma się spełnić Jego zbawcza misja. Droga do Jerozolimy, którą Ewangeliści przedstawiają jako ukoronowanie ziemskiego życia Jezusa, stanowi model życia chrześcijanina, naśladującego Mistrza na Drodze Krzyżowej. Również dzisiaj Chrystus zaprasza mężczyzn i kobiety do «pójścia do Jerozolimy». Zaprasza ze szczególną mocą w Wielkim Poście, w czasie stosownym do nawrócenia się i do odnalezienia pełnej komunii z Nim, aby głęboko uczestniczyć w tajemnicy Jego śmierci i zmartwychwstania.