Tag

Tag: miłość

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem miłość.

Zdjęcie ilustracyjne/pxhere.com

Wiara

Miłość prawdziwą daje tylko Bóg…

Tak śpiewał swego czasu jeden z moich ulubionych pieśniarzy. I takiej prawdziwej miłości całe życie szukałam. Chciałam, by była jak ta opisywana przez św. Pawła: cierpliwa, łaskawa; taka, która nie zazdrości, nie unosi się gniewem – która wszystko przetrzyma. A tymczasem wszystkie moje związki z mężczyznami nie były w stanie przetrzymać najmniejszej różnicy zdań, a co dopiero życiowych burz

Czym jest miłość?!

Czym jest miłość?!

Co to właściwie jest miłość? Im więcej się w ten problem zagłębiamy, tym trudniej na to pytanie odpowiedzieć. Kiedyś łatwo się mówiło o tym, czym jest miłość. Teraz strasznie trudno... Kiedyś wiedzieliśmy na pewno, to było tak oczywiste, że 'miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie działa obłudnie, nie nadyma się, nie łaknie czci...'.

Fot. ilustracyjne via Pixabay -  jobertjamis23

Świadectwo

Świadectwo: Nigdy nie wątpcie w sens modlitwy!

Piszę to świadectwo ku pokrzepieniu serc, które ciągle jeszcze modlą się o miłość i nie zostają wysłuchane. Sama codziennie, podczas trwania Nowenny, szukałam tutaj świadectw na ten temat, ale prawie nigdy ich nie było, co mnie bardzo smuciło...

Ks. Marek Chrzanowski: O Miłość warto się bić

Ks. Marek Chrzanowski: O Miłość warto się bić

"Wydaje się, że miłość to coś więcej niż samochód i dlatego warto się o nią bić" - żartował ks. Marek Chrzanowski FDP podczas spotkania autorskiego, które miało miejsce 6 lutego w Domu Pielgrzyma Amicus na warszawskim Żoliborzu. Fragment najnowszej powieści ks. Chrzanowskiego pt. "Śniła mi się miłość" przeczytała Dominika Chorosińska, a jego wybrane wiersze - Małgorzata Kożuchowska.

Screenshot Youtube - salve

Ks. Marek Dziewiecki: Ateista, który stara się kochać, sam sobie przeczy

W co wierzy ateista? Czy ateista może kochać? - Z perspektywy wiary ateistów miłość jest bezsensowna. Z ich perspektywy miłość jest czymś kompletnie niemożliwym, iracjonalnym. Ateista wierzy, że jest dzieckiem materii. W materii nie ma miłości, w materii jest walka o byt, przypadek, są prawa ciała, instynktów, popędów, ale nie miłość - mówił ks. Marek Dziewiecki

Abp Marek Jędraszewski: Seksualność to ogromny dar i wyniesienie człowieka spośród istot tej ziemi

Kościół

Abp Marek Jędraszewski: Seksualność to ogromny dar i wyniesienie człowieka spośród istot tej ziemi

- Seksualność jest ogromnym darem i niezwykłym wyniesieniem człowieka spośród wszystkich innych istot tej ziemi, a z drugiej strony należy mieć poczucie kruchości, że tak wiele zostało nam dane, tak łatwo to zniszczyć, skrzywdzić drugą osobę, (…) a także siebie - mówił metropolita krakowski abp Marek Jędraszewski podczas listopadowych „Dialogów” w Kolegiacie Świętej Anny.Tym razem arcybiskup odpowiadał na pytania wiernych, związane z tematem „Piękno seksualności. Porozmawiajmy o wielkim darze”.W ankiecie ulicznej respondenci zgodnie twierdzili, że seksualność ludzka może być piękna, jest darem od Boga, dlatego należy właściwie ją rozwijać i dobrze z niej korzystać.Podczas katechezy wprowadzającej metropolita przypomniał, że Bóg stworzył mężczyznę i kobietę. Są oni od siebie różni, ale posiadają taką samą godność. Odbiciem Bożego podobieństwa jest płodność, ponieważ ludzie mogą współdziałać ze Stwórcą w dziele przekazywania życia. – To jest coś niezwykle wielkiego, co wskazuje na godnoś

Fot. via Pixabay, CC 0

Wiara

Dlaczego Jezus tak bardzo pragnie naszej miłości?

Dziś Bóg jest osamotniony i opuszczony w wielu kościołach. Kiedy członkowie różnych wspólnot zastanawiają się, co możemy zrobić dla Kościoła, parafii, gdy coraz bardziej do głosu dochodzi akcyjność, Jezus przypomina, że fundamentem wszelkiej akcyjności wspólnot w Kościele musi być budowanie indywidualnej relacji z Nim – relacji miłości, a pierwszym zadaniem – troska to, by Jezus był przez nas coraz bardziej ukochany. Dlaczego Jezus tak bardzo pragnie naszej miłości i dlaczego niektórzy mają problemy z okazywaniem mu miłości – odpowiada ks. Sławomir Kostrzewa w kazaniu wygłoszonym w ramach diecezjalnego dnia skupienia wspólnot Odnowy w Duchu Świętym w Białymstoku, 3 września 2019 r.

(Fot. flickr/Papist)

Kościół

Papież Franciszek: Diabeł wie, że Bóg istnieje!

Do potrzeby ciągłego powracania do podstawowego przesłania wiary, które mówi o zbawczej miłości Boga wyrażonej w Jezusie Chrystusie ukrzyżowanym i zmartwychwstałym wezwał Papież Franciszek przestawicieli szkół i ośrodków nowej ewangelizacji.