Tag

Tag: miłość

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem miłość.

fot. Wikipedia

Kościół

Chrześcijaństwo oznacza radość

Ojciec Święty podczas porannej Mszy świętej w kaplicy w Domu św. Marty mówił o kolejnych darach Ducha Świętego. Wskazał na trzy kluczowe słowa, które przekazał Jezus swoim uczniom przed pożegnaniem: pokój, miłość i radość. Dziś Franciszek mówił o miłości i radości. Powiedział też, że Duch Święty to "wielki zapomniany" naszej wiary.

Papież Franciszek (fot.Wikimedia Commons)

Kościół

Konflikty w Kościele rozwiązuje się przez dialog, dyskusję i modlitwę

Konfrontacja, dyskusja i modlitwa – ten sposób rozwiązywania konfliktów w Kościele podał Papież. Podkreślił, że plotki, zawiści i zazdrości nigdy nie prowadzą do zgody, harmonii i pokoju. Franciszek mówił o tym w rozważaniu przed południową modlitwą maryjną. Na plac św. Piotra przybyło ponad 50 tys. wiernych.Wychodząc od dzisiejszych czytań mszalnych z Dziejów Apostolskich Ojciec Święty podkreślił, że już w pierwotnym Kościele pojawiały się napięcia i niezgoda. „Życie niesie ze sobą konflikty. Problem tkwi w tym, w jaki sposób stawiamy im czoło” – mówił Papież.„Aż do tej chwili jedności wspólnoty chrześcijańskiej sprzyjała przynależność do jednej grupy etnicznej i kulturowej – to jest żydowskiej. Ale kiedy chrześcijaństwo, które z woli Jezusa jest skierowane do wszystkich ludów, otwiera się na środowisko kulturowe Grecji, zaczyna brakować tej jednorodności i pojawiają się pierwsze kłopoty. Górę bierze niezadowolenie, pojawiają się skargi, wzmagają się głosy o faworyzowaniu jednych i ni

fot. fitzfotos/sxc.hu

Kościół

Cierpienie jest darem!

Małgorzata urodziła się z wodogłowiem. Lekarze uzależniali jej przeżycie od natychmiastowej operacji. Operacja się nie udała i Małgorzata powinna umrzeć. Przeżyła jednak i ma dziś 32 lata. Cierpi jednak, oprócz wodogłowia, na dyskopatię i wiele innych chorób. Są dni, gdy nie może zwlec się z łóżka i zwija się z bólu.

Święta Kaplica w Paryżu (fot. Flickr)

Pochwała Średniowiecza

Te dziesięć wieków historii ludzkości określone zostało średnimi przez złośliwość. Ludzie oświeceni najchętniej nazwaliby je ciemnymi, lecz sąd wartościujący należało przemycić w bardziej ogładzonej formie. Tak więc pomiędzy starożytnością a Kartezjuszem mamy do czynienia z okresem pewnego zastoju w dziejach myśli, z enigmatyczną i nieciekawą kulturą przez którą trzeba się szybko prześlizgnąć, aby odnaleźć dziedzictwo Akademii Platona dopiero w refleksji Erazma z Rotterdamu. Gotyk to barbarzyńska sztuka podporządkowana kultowi religijnemu, wykorzystująca raczej człowieka niż mu służąca. Ludzie wychowani na encyklopediach i popularnych podręcznikach mogą tę myśl skutecznie rozwinąć i podsumować stwierdzeniem, że do średniowiecza wracać nie ma po co, a wszelkie sentymenty w tym kierunku zagrażają rozwojowi cywilizacji europejskiej. Lecz za postępem ciągnie się zawsze reakcja, wierząca w przeszłość, a nie zawsze doceniająca przyszłość. Czas więc na apologię średniowiecza. Nie po to, żeby

fot. Youtube

Niesamowita więź bliźniaków. Zobacz film!

„To naturalne, że trzymają się za ręce” – powiedział dr Javier Rodriguez, jak podaje portal lifenews.com. Lekarz dodał, że to zachowanie jest „instynktowne”. Sami zobaczcie, jakim uczuciem darzą się nowonarodzone bliźnięta:

fot. Tomasz Silva, Wikipedia

Kościół

Nawrócenie to zobowiązanie na całe życie

Papież Franciszek zainicjował w Bazylice Watykańskiej święto przebaczenia „24 godziny dla Pana Boga”. Odbywa się ono równolegle w wielu kościołach całego świata. W homilii Ojciec Święty wskazał na to, co stanowi najważniejsze momenty chrześcijańskiego życia.

Valerie Gatto, Facebook

Miss Pensylwanii została poczęta podczas gwałtu

Matka nowej miss Pensylwanii miała 19 lat, gdy została zaatakowana i zgwałcona. Napastnik chciał ją zamordować. Kobietę uratowało nagłe pojawienie się światła z nieznanego źródła. Dzięki temu matka Gatto zdołała uciec przed agresorem. „Lubię myśleć o tym świetle jako o aniele stróżu moim i mojej matki” – mówi miss Pennsylwanii, Valerie Gatto.

Kard. Rainer Maria Woelki

Kościół

Kard. Woelki: Kościół ma pozytywną etykę seksualną

Kard. Rainer Maria Woelki uważa, że Kościół nie zdecyduje się na żadne daleko idące zmiany etyki seksualnej, pomimo toczącej się debaty na temat katolickiego poglądu na małżeństwo i rodzinę. „Jeżeli w przeszłości byliśmy o czymś przekonani, ocenialiśmy to jako prawdziwe i słuszne, to nie stanie się to teraz automatycznie fałszywe” – powiedział kard. Woelki w wywiadzie dla „Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung”.

fot. za religionenlibertad.com

Oto miłość noworodka do matki! Zobacz film!

Wideo zostało opublikowane przez hiszpański portal Religon en Libertad. Ukazuje nowonarodzone dziecko, które kurczowo trzyma się twarzy swojej mamy i nie chce dać zabrać się pielęgniarce. Dlatego nazwano je „Proszę, nie odłączaj mnie od mojej matki!”.

fot. gaudiumpress/Flickr

Papież: "kryzysom miłości małżeńskiej należy się troska, a nie potępienie"

Chodzi o dyskusję Jezusa z faryzeuszami na temat małżeństwa i dopuszczalności rozwodu, gdzie padają słynne słowa: „Co więc Bóg złączył, tego człowiek niech nie rozdziela”. „Zaczyna się zawsze od jakiegoś kazusiku – mówił Franciszek. – I to jest pułapka: za kazuistyką, za sofizmatem zawsze kryje się potrzask. I zawsze jest on zastawiony na ludzi, na nas i na Boga. «Wolno to zrobić? Wolno oddalić własną żonę?». A Jezus odpowiada pytaniem, co mówi prawo, i tłumaczy, dlaczego Mojżesz takie prawo ustanowił. Ale nie poprzestaje na tym. Od kazuistyki przechodzi do istoty sprawy, odwołując się do czasów stworzenia. Bardzo piękne jest to odniesienie do Boga: «Na początku stworzenia Bóg stworzył ich jako mężczyznę i kobietę: dlatego opuści człowiek ojca swego i matkę i złączy się ze swoją żoną, i będą oboje jednym ciałem. A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało»”.Ojciec Święty zwrócił uwagę na bardzo poetycki wydźwięk tych słów, które wyrażają miłość. Chodzi o miłość Boga, który nie chce, by cz

fot.jfg/sxc.hu

Świadectwo Ireny: „W ośrodkach byłam gwałcona przez wychowawców”

Pochodzę z bardzo patologicznej rodziny. Mój tata nigdy nie pracował, a na dodatek robił takie rozboje, że co chwilę siedział w więzieniu. Moi obydwoje rodzice mieli problem z alkoholem, przez co często znęcali się nade mną i moim rodzeństwem. Jako małe dzieci zostaliśmy z rodzeństwem skierowani do różnych placówek. Ja akurat trafiłam do Domu Dziecka prowadzonego przez siostry zakonne. Niestety one znęcały się nad nami. A potem trafiałam od placówki do placówki. Niestety wtedy w tych różnych ośrodkach nie było odpowiednich warunków i znowu doświadczałam tam różnego rodzaju przemocy, między innymi byłam tam wielokrotnie gwałcona przez wychowawców. Z tego powodu mój rozwój został opóźniony, co spowodowało, że zostałam skierowana do szkoły specjalnej. Nasi wychowawcy bardzo się nad nami znęcali, ponieważ nie mieliśmy nigdzie wsparcia. Miałam wtedy niecałe siedem lat i bardzo to przeżyłam. W tamtym czasie nie zdawałam sobie do końca sprawy z tego, co się dzieje, ale wewnątrz czułam, że to

fot. Edgar Jimenez Wikipedia

Kościół

Co mówił papież narzeczonym w Walentynki?

Na Plac św. Piotra przybyło z okazji dnia św. Walentego ponad 25 tys. młodych. Spotkanie rozpoczęło się od świadectw chrześcijańskiej miłości przeżywanej w związku. Mówiono o nawróceniach i dojrzewaniu do miłości na zawsze. Papież Franciszek odpowiedział na pytania zadane mu przez trzy pary.

Sylwia Ługowska (fot. Facebook)

Aniołek PiS: Kocham Polskę!

Wywiad z jednym z tzw. aniołków PiS, Sylwią Ługowską dla Onet.pl dotyczy wielu zagadnień: Okrągłego Stołu, Silodarności, sprawowania rządów przez Tuska, oraz o Polsce i miłości do niej. Sylwia, jako młoda działaczka partyjna pokazuje nie tylko piękną stronę PiSu, ale również daje komunikat dla Polaków: tylko PiS naprawdę rozumie Polskę i jej mieszkańców.