Tag

Tag: miłość

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem miłość.

Ks. prof. Andrzej Kobyliński - archiwum prywatne

Wiara

Ks. prof. Kobyliński: Prawdziwa miłość nie jest ślepa

„Czasami używa się wyrażenia, w języku potocznym, które jest fałszywe i mówi, że miłość jest ślepa i czasem jest uczuciem, które kieruje się nie wiadomo jakimi racjami czy motywami. To jest nonsens” – przekonuje ks. prof. Andrzej Kobyliński.

Wikipedia (domena publiczna)

Wiara

Wpatrując się w Chrystusa, uczymy się miłości

„Miłością jest Bóg, więc jeżeli w Niego nie wierzysz, to nie wierzysz w miłość. Dlatego wpatrując się w Jezusa, uczymy się kochać mądrze” – pisze ks. Marek Dziewiecki. Refleksją duchownego dzieli się na Facebooku profil „Małżeństwo NIEidealne”.

Fot. screenshot - YouTube (Roman Catholic Archdiocese of Newark)

Wiara

Miłość prawdziwą daje tylko Bóg

Tak śpiewał swego czasu jeden z moich ulubionych pieśniarzy. I takiej prawdziwej miłości całe życie szukałam. Chciałam, by była jak ta opisywana przez św. Pawła: cierpliwa, łaskawa; taka, która nie zazdrości, nie unosi się gniewem – która wszystko przetrzyma. A tymczasem wszystkie moje związki z mężczyznami nie były w stanie przetrzymać najmniejszej różnicy zdań, a co dopiero życiowych burz.

Fot. screenshot - YouTube (Dobra Nowina)

Wiara

Ks. prof. Robert Skrzypczak: Miłość potrzebuje sakramentu

- Przyczyną zagubienia wielu ludzi układających sobie życie afektywne i rodzinne jest ignorancja wielkiego daru, jakim jest chrześcijański sakrament małżeństwa. Jak niedawno doniosła „Rzeczpospolita”, „coraz mniej ślubów wyznaniowych zawieranych jest w całej Polsce. Ich odsetek spada zarówno na laickim zachodzie kraju, jak i na wciąż mocno wierzącym Podkarpaciu – wynika z najnowszego raportu opracowanego przez demografów z Uniwersytetu Łódzkiego”. Wśród przyczyn, podano następującą: „jest to wyraz kształtującego się w Polsce nowego sposobu wyznawania wiary. Dziś coraz mniej osób jest zainteresowanych obrządkiem religijnym, a więcej tym, by wiarę przeżywać w sposób indywidualny […]. Młodzi, którzy nie chcą ślubować w kościele, pokazują, że nie zależy im na dozgonnym związku, pełnym więzi z Chrystusem i Kościołem, a to znak ich płytkiej wiary - pisze na łamach książki „Miłość warta obrączek. Jak zbudować małżeństwo na całe życie" ks. prof. Robert Skrzypczak.

Fot. screenshot - YouTube (Archidiecezja Warszawska)

Wiara

Ks. prof. Robert Skrzypczak: Miłość potrzebuje sakramentu

- W świecie wolnych związków coraz częściej pojawiają się oznaki powrotu do instytucji małżeństwa, a przynajmniej jego apologii. Przykładem książka francuskiego pisarza Pascala Brucknera pod znamiennym tytułem Czy małżeństwo z miłości się nie udało?, będąca wyrazem przewidywanego końca epoki panseksualizmu lat 60. Dzisiejsze szukanie w związkach nade wszystko satysfakcji miłosnej i erotycznej z definicji skazane jest na porażkę, ponieważ marzeniom nie odpowiada niestała i niestabilna kondycja cielesno-uczuciowa współczesnych kobiet i mężczyzn. Obecny kryzys relacji bierze się z idealizmu: "Ponieważ wierzymy w miłość, usiłujemy zmieniać partnera. Lecz dziś mężczyźni i kobiety żyją w klimacie nieufności, niezgody i rozwodu... By doprowadzić do pojednania płomiennej namiętności z długotrwałą miłością, musimy wyrzec się uczuciowego paroksyzmu. Jeśli chcemy wyzwolić się spod tyranii ciała i pożądliwości, powinniśmy sprzyjać powrotowi czystości. I raz na zawsze pojąć, że narzędzia naszego wy

Fot. screenshot - YouTube (Przyjaciele Oblubieńca)

Wiara

Ks. Piotr Spyra: Miłość to decyzja

Zazdrościmy Janowi tego entuzjazmu, gdy biegł do pustego grobu, aby zobaczyć same tylko znaki zmartwychwstania. My mamy o wiele więcej - żywego Boga w Eucharystii i tego samego Boga mieszkającego w nas, a jakoś tak wcale nam nie spieszno do spotkania z Nim...

Fot. screenshot - YouTube (Opactwo Benedyktynów w Tyńcu)

Wiara

O. Leon: Najpierw jest ,,kochana Boziu’’, a potem…

Przyjrzyjmy się dzisiaj, jak to się zaczyna. Widzieliśmy z pewnością nieraz, z jaką miłością matka wpatruje się w buzię swego maleńkiego dziecka. Dziecko widząc nad sobą kochającą, roześmianą twarz, odpłaca takim samym kochającym uśmiechem, który jest szczęściem matki. A kiedy już zacznie mówić, rozumie, co znaczy: „Mój kochany skarbie” i dopytuje się: „Czy mnie kochasz?” Samo też zapewnia o swej miłości słowami i gestami. Już w przedszkolu wie coś o zakochaniu i czteroletnia Kasia opowiada w domu o Franku, który w niej się kocha. Zresztą kocha i członków rodziny i przyjaciół i ulubione zabawki. Potem może przyjść czas na ulubione zabawy, książki, nawet szkołę, swoją wieś, czy miasto rodzinne. Gdzieś tam po drodze zjawia się kochany chłopiec czy dziewczyna, ślub, dzieci i… od nowa.

Fot. screenshot - YouTube (Serce z Nieba)

Wiara

,,Miłość nigdy nie ustaje’’. Niezwykły film o Miłości

Film na podstawie biblijnego "Hymnu o miłości" ukazuje miłość na różnych etapach życia. Wierność w codziennym budowaniu relacji owocuje dojrzałością w obdarowywaniu siebie nawzajem miłością. Miłość zbudowana na Bogu wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję. Miłość nigdy nie ustaje. Wszystko przetrzyma.