Tag

Tag: gazeta wyborcza

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem gazeta wyborcza.

Fot. Casa Rosada, Wikipedia

Kościół

„Próbują Ojcem Świętym manipulować, żeby móc uderzyć w Kościół w Polsce”

- Nawet Gazeta Wyborcza i różne TVN-y robią z Ojca Świętego Franciszka autorytet. Próbują zresztą Ojcem Świętym i jego wypowiedziami manipulować tak, żeby móc uderzyć przy okazji w Kościół w Polsce - stwierdził biskup Mering. - Nowa wersja starego powiedzenia dyktuje im taki sposób postępowania: „Franciszek tak, Kościół w Polsce nie”, Ojciem Święty Franciszek jest dobry, ale Kościół w Polce jest zły – podkreślał biskup, który przypomniał, że media nie cytują niektórych słów Franciszka, i w ten sposób wykoślawiają jego obraz.

Wroński stanąłby z grupą odmawiającą różaniec. A ja mu dziękuję!

Wroński stanąłby z grupą odmawiającą różaniec. A ja mu dziękuję!

Tekst Wrońskiego jest naprawdę mocny. Nie ma w nim częstych w jego środowisku kpin z religijności, ale jest dostrzeżenie jej autentyczności, która przeciwstawiona jest sztuczności współczesnej sztuki. „Największym współczesnym problemem sztuki w ostatnich latach jest jej "sztuczność". Artyści dawno już przekroczyli wszelkie progi estetyczne. Padły granice prowokacji. Sztuka stała się "działaniami artystycznymi" i zbiorem charakteru rytualnych póz dla wtajemniczonych. To, co się dzieje w Centrum Sztuki Współczesnej, jest autentyczne, a wyrażane w sali uczucia są prawdziwe i zrozumiałe” - podkreślił.„Filmik Markiewicza sprzed 20 lat, z nagim mężczyzną, który erotycznie ociera się o krucyfiks nikogo szczególnie w kręgach sztuki nie bulwersował. Ot, kolejna prowokacja. Znak sprzeciwu, czyli grupa modlitewna protestująca przeciwko profanacji krzyża, nadaje mu dopiero formę metafizyczną i wieloznaczną. To zdarzenie opowiada o naszych emocjach, o naszej historii, o tym, co się w Polsce posmol

Fot. sxc.hu

Rodzina

„Kościół jest instytucją, która ma działać na rzecz sprawiedliwości na świecie - także tej genderowej”

- Pomysł, że płeć jest czymś niezmiennym, danym przez Boga, a wszelkie próby zmieniania tego są z nadania szatana, już się skompromitował w XIX w., gdy zaczęła się walka o prawa wyborcze kobiet – oznajmiła Agnieszka Graff, która niestety nie wyjaśniła, w jakiż to cudowny sposób zamierza ona wyzwolić się ze swojej biologiczności. - Wtedy właśnie kaznodzieje różnych religii twierdzili, że to zamach na prawa boskie. Język, którym dziś się posługują polscy biskupi, to pieśń przeszłości nawet w Watykanie - wystarczy posłuchać, co mów Franciszek... - podkreśla.

Przeczytaj jak Turowski donosił na Jana Pawła II

Przeczytaj jak Turowski donosił na Jana Pawła II

"W ogromnej teczce przechowywanej w IPN-ie, a zawierającej „Materiały Departamentu I MSW dotyczące Watykanu” autorstwo Tomasza Turowskiego można przypisać czterem niewielkim dokumentom sygnowanym kryptonimem cyfrowym „10682”. Nigdzie nie występuje on pod swoimi innymi kryptonimami – jako „Orsom” lub „Ritter” – piszą autorzy wywiadu-rzeki „Kret w Watykania. Prawda Turowskiego”.

Watykan (fot. asura/sxc.hu)

Suchocka: Nie ma mowy o narzuceniu Polsce jakichkolwiek rozwiązań

W lipcu na łamach „Gazety Wyborczej” za sprawą artykułu prof. Jana Hartmana przetoczyła się dyskusja na temat konkordatu ze Stolicą Apostolską. Oczywiście w imię wolności i demokracji, profesor filozofii postulował, aby umowę zerwać („O Polskę wolną – od konkordatu!”). Na zarzuty Hartmana, często mające się nijak do rzeczywistości, odpowiedział o. Tomasz Dostatni. Zdaniem dominikanina, profesor „jest głuchy na dobro, które niesie ze sobą chrześcijańskie przesłanie miłości. „Krakowski filozof strzela z wielkiej armaty, sam głuchy na inne wartości i inaczej myślących. W imię tolerancji dla wszystkich – z wyłączeniem chrześcijan i Kościoła” – pisał zakonnik.

Na bezrybiu i rak ryba. Środa o Palikocie

Na bezrybiu i rak ryba. Środa o Palikocie

Teraz to się zmieniło. Palikot ma zasługi, bo „odważnie wprowadził do Sejmu Nowicką, Biedronia i Grodzką; wprowadził również - na wszystkich listach wyborczych - parytety w systemie suwakowym, które będą obowiązywać w najbliższych wyborach”.

Fot. Andrzejewski, Agencja BEW

Kościół

"Imperator", czyli jak "Gazeta Wyborcza" wydała niezamierzoną apologię ojca Tadeusza Rydzyka

Kilkanaście miesięcy temu uczestniczyłem w sesji naukowej na temat św. Maksymiliana Marii Kolbego. I właśnie w jej trakcie ktoś zadał mi pytanie, czy przypadkiem współczesnym Rycerzem Niepokalanej nie jest ojciec Tadeusz Rydzyk. Nie ukrywać, że miałem wówczas wątpliwości do takiego postawienia sprawy. Rozwiała je, paradoksalnie, książka dwóch reporterów „Gazety Wyborczej” Piotra Głuchowskiego i Jacka Hołuba „Imperator”.

„Gazeta Wyborcza” donosi na Lisickiego i domaga się reakcji władz Kościoła

„Gazeta Wyborcza” donosi na Lisickiego i domaga się reakcji władz Kościoła

Ks. Pawlikowskiemu nie podoba się książka redaktora naczelnego „Do Rzeczy” „Kto zabił Jezusa?”. Uznaje on ją za niezgodną z najnowszymi odkryciami biblistów, których przykładem ma być opinia wyrażona przez Raymonda Browna, który miał powiedzieć, że gdyby św. Paweł miał syna, to kazałby go obrzezać... Cóż to akurat jest dość oczywiste, ale warto też zwrócić uwagę na taki drobiazg, jak fakt, że rolą nauki nie jest rozważanie, co by było gdyby było... A nic nam nie wiadomo o tym, by św. Paweł syna miał.

Czy GW zarzuca swoim bohaterom w sutannach brak pokory?

Czy GW zarzuca swoim bohaterom w sutannach brak pokory?

I dlatego w „GW” rozpoczyna się nowy cykl pod optymistycznym tytułem „Niepokorni kapłani”. Jego zapowiedzią jest felieton Katarzyny Wiśniewskiej z nadtytułem „Niepokorni księża to skarb Kościoła”. I właśnie z tym nadtytułem (bo nie z samym tekstem, z nim bowiem polemizować jest dość trudno, bowiem Wiśniewska pokazuje, że nie do końca wie, o czym pisze i nieprawdziwie przytacza fakty) trzeba podjąć polemikę.