Tag

Tag: gazeta wyborcza

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem gazeta wyborcza.

Gazeta Wyborcza (fot. logo/archiwum)

Sprzedaż "Wyborczej" spadła o 18 proc.

W lutym liderem sprzedaży wśród dzienników był "Fakt", ale on także odnotował spadek sprzedaży w porównaniu z analogicznym okresem w roku ubiegłym. Jak podaje portal Wirtualnemedia.pl, gazetę kupiło o 5,91 proc. czytelników mniej.

"Gazeta Wyborcza" (logo/archiwum)

Spadają dochody "Gazety Wyborczej"

Jak podaje serwis Wirtualnemedia.pl, powołując się na dane Kantar Media, w lutym znacznie spadły cennikowe wpływy reklamowe dzienników. Wyniosły 112 mln złotych, czyli o 7,5 mln mniej niż rok temu (to spadek wysokości 6,3 proc.).

O. Ludwik Wiśniewski (fot. archiwum/dominikanie.pl)

Kościół

O. Wiśniewski o kazaniu o. Potockiego: "Żałosny przypadek"

Wszystko zaczęło się od wywiadu, jakiego o. Paweł Kozacki udzielił „GW”. Nowy prowincjał dominikanów skrytykował list biskupów na temat ideologii gender oraz zadeklarował, że jest przeciwny religii w szkołach. Najwięcej kontrowersji wzbudziła jednak wypowiedź na temat związków partnerskich – dominikanin przyznał bowiem, że gdyby zagwarantowano mu, że żądania środowisk LGTB skończą się na legalizacji związków jednopłciowych, to nie byłby temu przeciwny, jednak takiej gwarancji nie ma. Zakonnik stwierdził ponadto, że nie protestowałby gdyby lesbijka chciała zaadoptować dzieci swojej partnerki: „W konkretnej sytuacji dobre dla dzieci może być to, co wykracza poza zasady. W tym wypadku adopcja jest lepsza niż dom dziecka”. Z drugiej strony zapewnił, że nie ma w nim zgody na adopcję dzieci przez homoseksualistów.

"Gazeta Wyborcza" (fot. archiwum)

Wojciechowski: "GW" znowu na tropie polskiego antysemityzmu

Wiadomość z portalu Gazeta.pl, o badaniach nad polskim antysemityzmem:„...Ponad jedna piąta uważa, że Żydzi dokonywali mordów rytualnych. Wynika to z ubiegłorocznego "Polskiego sondażu uprzedzeń". Gwałtowny wzrost w ciągu ostatnich czterech lat antysemityzmu tradycyjnego jest jednym z największych zaskoczeń, jakie przynosi "Polski sondaż uprzedzeń 2013".

Br. Marcin Radomski (fot. archiwum prywatne br. Marcina)

Kościół

Br. Marcin Radomski: A ja bronię o. Kozackiego

Czytałem wywiad, jakiego o. Paweł Kozacki udzielił „Gazecie Wyborczej”. W rozmowie poruszono wiele różnych kwestii. Myślę, że warto już na samym początku zauważyć, iż w dużej mierze to pytania są nośnikiem emocji. Zagajanie, czy istnieje ideologia gender albo czy ks. Oko jest kibolem to pytania mocno prowokacyjne. Odpowiedzi nowego prowincjała dominikanów są moim zdaniem spokojne, wyważone.

Inka (fot. www.inka.witryna.info)

„Wyborcza” zrównuje Inkę z hitlerowskimi zbrodniarzami!

Kuriozalnego wywiadu łódzkiej „Gazecie Wyborczej” udzieliła Magdalena Tulli, pisarka, autorka "Włoskich szpilek", pierwsza laureatka Nagrody Literackiej im. Juliana Tuwima. W rozmowie z Igorem Rakowskim-Kłosem pisarka porusza temat narodowców, wykrzykiwanych przez nich haseł i organizowanych pochodów.

O. Paweł Kozacki (fot. Facebook)

Kościół

Nowy prowincjał dominikanów zarzuca "GW" nierzetelność

Chodzi o artykuł, jaki ukazał się po wybraniu o. Pawła Kozackiego na prowincjała dominikanów, zarówno w papierowym, jak i elektronicznym wydaniu „GW”. „Przeczytałem wczoraj (3.02.) w „Gazecie Wyborczej” tekst o tym, że zostałem nowym prowincjałem dominikanów. Stwierdziłem, że zamieścił go nierzetelny dziennikarz, który ma kłopoty w kontakcie z rzeczywistością” - ocenił o. Kozacki.

Młodzież Wszechpolska (fot. archiwum)

Narodowcy protestują pod siedzibami "Wyborczej" w całej Polsce

Na portalu Gazeta.pl kilka dni temu można było przeczytać artykuł o akcji Młodzieży Wszechpolskiej, która w szkołach zachęcała dzieciaki do przygotowania świątecznych kartek dla kombatantów. „Wyborcza” zarzuciła narodowcom "polityczne i wykorzystujące dzieci do ideologii nacjonalistycznej''.

Młodzież Wszechpolska (fot. archiwum)

Prezes Młodzieży Wszechpolskiej odpowiada Stefanowi Niesiołowskiemu

Piszę do Pana w odpowiedzi na Pański list, Panie pośle. Nie wiem czemu narodowcy mają zawdzięczać zarówno tak nagłe zainteresowanie z Pana strony, które zaowocowało tak szeroką, choć niestety płytką, analizą naszego środowiska. Nie wiem też, czy w ogóle oczekuje Pan odpowiedzi na swoje tezy. Niemniej, skoro już wyłożył Pan swoje racje i wątpliwości, proszę teraz poświęcić odrobinę swojego czasu i uwagi na próbę zrozumienia tego, jak się sprawy mają z „młodymi radykałami”.