Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Terlikowski: Brak kontroli jako źródło wiary? Przekonanie o kontroli jako dowód irracjonalizmu

Kościół

Terlikowski: Brak kontroli jako źródło wiary? Przekonanie o kontroli jako dowód irracjonalizmu

Wywiad na temat „wiary w zamach smoleński” jaki przeprowadziła z dr hab. Michałem Bilewiczem Agnieszka Kublik jest typowy do bólu. Możemy się z niego dowiedzieć, że wiara w zamach (czyli tłumacząc rzecz na nasze przekonanie, że były jakieś nieprawidłowości w śledztwie po stronie rosyjskiej i polskiej) to typowa „nieracjonalna teoria spiskowa”, i że wyznają ją ludzie starci i młodzi, a nie dojrzali eksperci. I w zasadzie nie byłoby się czym zajmować, gdyby nie pewien drobiazg. Otóż dr hab. Bilewicz postanowił podzielić się swoimi opiniami na temat źródeł nie tylko „teorii spiskowych”, ale i religii.

Wiara zaczyna się w brzuszku

Kościół

Wiara zaczyna się w brzuszku

Janek, 3 lata. Wchodzi do kościoła i klęka tyłem do ołtarza. Nie widzi różnicy. Chwilę później, patrząc na jeden z obrazów drogi krzyżowej, głośno pyta: Czy mama podmuchała Jezusowi kolano? Skoro było Mu tak ciężko, upadł, a ona nagle się pojawiła, czemu nie? Na koniec Jan bawiąc się drzwiami kraty od kaplicy, z której Ksiądz przenosi Najświętszy Sakrament, zamyka owe drzwi i owego Księdza. Zamyka tak, że trzeba biec przez cały kościół po klucz.

Piękne świadectwo. W Pałacu Prezydenckim powróci tradycja codziennych Mszy św.

Piękne świadectwo. W Pałacu Prezydenckim powróci tradycja codziennych Mszy św.

Jak informuje "Nasz Dziennik" w kaplicy Pałacu Prezydenckiego znów będą odprawiane codzienne Msze św. Informację potwierdził ks. Zbigniew Kras, kapelan prezydenta Andrzeja Dudy. Ks. Kras widział kaplicę w Pałacu Prezydenckim tylko raz w życiu, kiedy był w Warszawie na zaprzysiężeniu nowej głowy państwa. "Wiem, że czeka mnie tam trochę pracy. Mogę też powiedzieć, że w czasie tego pobytu podeszli do mnie pracownicy Kancelarii Prezydenta i poprosili mnie, żeby powrócić do tradycji odprawiania w kaplicy Pałacu Prezydenckiego codziennie Mszy św. Odpowiedziałem, że jeśli tylko będzie to możliwe, tak zrobimy".

(fot. facebook)

Artur Górski dla Fronda.pl: Lewica z jadem nienawiści wobec Andrzeja Dudy, Kościoła i Boga

Portal Fronda.pl: W ostatnim czasie pojawiają się wypowiedzi w środowisku lewicowym atakujące prezydenta Andrzeja Dudę i jego religijność, wiarę i katolicyzm. W wywiadzie dla "Gazety Wyborczej” prof. Antoni Dudek stwierdza, że obawia się, że prezydent Andrzej Duda nie będzie umiał utrzymać przyjaznego rozdziału państwa od Kościoła. "Wielu ludzi lewicy razi udział prezydenta w uroczystościach kościelnych. Mnie nie, ale raziłoby mnie, gdyby prezydent zaczął stosować w swej polityce kryteria religijne" - mówi.

Droga na La Salette. Metafora ludzkiego życia

Kościół

Droga na La Salette. Metafora ludzkiego życia

To było przeżycie. Małgosia odmawiała różaniec, a dzieci z nią. A ja z zaciśniętymi na kierownicy dłońmi pokonywałem ostatnie kilometry drogi na La Salette. Widoczność była niewielka, może z pięć metrów, a droga kręta, ale to i tak dobrze, bo jako człowiek z silnym lękiem wysokości zapewne miałbym o wiele gorzej, gdybym widział, jak wygląda przepaść tuż obok mojego samochodu. A tak widziałem tylko białą chmurę i nic poza nią, co pozwalało mi z lekka chojrakować przed żoną i dziećmi.

Mężczyzna musi być wojownikiem!

Mężczyzna musi być wojownikiem!

„Wszystkich mężczyzn chyba trudno zamknąć w jednym paradygmacie. Może też dlatego tak trudno znaleźć w Kościele jeden jedyny wzorzec męskości. Nawet Chrystus przecież nie do końca jest takim wzorem [...]. W paradygmacie Chrystusa zapewne najłatwiej odnaleźć się księżom, w końcu tylko o nich się mówi, że mogą działać in persona Christi („w osobie Chrystusa”). Inni mężczyźni mogą odnaleźć się w Janie Chrzcicielu [...], w Piotrze, Pawle, Janie czy Tomaszu, niektórym blisko do Mojżesza, a innym do Dawida. Ta wielość jest tutaj znacząca i myślę, że należy traktować ją jako coś pozytywnego”. Elżbieta Adamiak