Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Kain i Abel (Fot. Wikipedia)

Kościół

"Kto źle mówi o bliźnim, ten jest obłudnikiem"

Papież nawiązał do Jezusowej uwagi o drzazdze w oku brata i belce we własnym oku. Zwrócił przy tym uwagę, że słowa te padają zaraz po zachęcie do pokory. „Ci, którzy żyją z osądzania bliźnich, z mówienia źle o drugich, są obłudnikami, bo nie mają siły ani odwagi, by dostrzec własne niedoskonałości – mówił Ojciec Święty. – Pan wyraża się tu zwięźle. Dopowie potem, że ten, kto w swoim sercu żywi choć trochę nienawiści wobec brata, ten jest zabójcą... Także Apostoł Jan w swoim Pierwszym Liście powie to jasno: kto nienawidzi swego brata, kroczy w ciemnościach; kto sądzi brata, kroczy w ciemnościach. Chrześcijanin zabójca... To nie ja mówię, tylko Pan. I tu nie ma miejsca na subtelności. Jeśli mówisz źle o bracie, zabijasz go. I my, za każdym razem gdy to czynimy, naśladujemy czyn Kaina, pierwszego zabójcy w dziejach”. Jak zaznaczył Franciszek, w czasach, gdy tyle mówi się o wojnach i potrzebie pokoju, należy zacząć od własnego nawrócenia w tej dziedzinie. Nie ma bowiem niewinnych ploteczek

Papież Franciszek (fot. Tomaz SilvaABr_Wikipedia)

Papież znowu zaskakuje. Pisze list do lewicowej gazety

W liście, który „La Repubblica” opublikowała w środę, papież Franciszek odniósł się do pytań zadanych przez Eugenio Scalfariego. Założyciel gazety pisał w lipcu o encyklice „Lumen fidei”. Franciszek zapewnił, że prawda – także dla człowieka niewierzącego – jest „absolutna” i dodał: „My jej nie posiadamy”.

William Friedkin (fot. Georges Biard/Wikipedia)

Czemu twórca „egzorcysty” nadal jest agnostykiem

Najstarszy na świecie festiwal filmowy, Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica w Wenecji, świętuje jubileusz 70 lecia. W tym specjalnym roku Złoty Lew za całokształt twórczości przyznany został Williamowi Friedkinowi, zdobywcy Oscara między innymi za film "Egzorcysta". Artysta ten przez 45 lat nakręcił 19 filmów. Dyrektor artystyczny festiwalu, Alberto Barbera, określił go jako filmowca, który "przyczynił się w widoczny sposób do głębokiej odnowy Amerykańskiego kina traktowanego jako "Nowe Hollywood"

Bp Józef Zawitkowski (fot. Diecezja.lowicz.pl)

Kościół

Bp Zawitkowski: Bez modlitwy zdziczejesz, potem przyjdzie oziębłość, seks

„Człowieku dożynkowy, ostrzegam Cię. Bez Komunii, bez modlitwy - zdziczejesz, a potem przyjdzie oziębłość, seks i wyznasz: Ale ja jestem niewierzący! Nie mów tak nigdy! Łaskę wiary dał ci Pan Bóg, rodzice tak dużo zainwestowali w ciebie, abyś był szlachetnym i mądrym. Zdeptałeś to wszystko! Więc jesteś kłamcą, oszustem i przekrętem, ochrzczonym draniem!” - mówił w ostrych słowach bp Józef Zawitkowski.

Tomasz Adamek (fot. Mirosław Gładysz_Wikipedia)

Kościół

Tomasz Adamek: Modlę się i będę to robił do końca życia, bo chcę iść do nieba

„Pan Bóg był, jest i będzie zawsze na pierwszym miejscu. Kiedy kilka lat temu, prasa dowiedziała się, że jestem praktykującym katolikiem, zaczęto mnie pytać o to, dlaczego się modlę oraz czy zdobywszy mistrzostwo świata, nadal to robię. Wtedy odpowiedziałem, że modlę się i będę to robił do końca życia, bo chcę iść do nieba” - wyznał Tomasz Adamek podczas wizyty w Radiu Maryja. Słynny polski bokser odwiedził także TV Trwam, Wyższą Szkołę Kultury Społecznej i Medialnej oraz plac budowy świątyni, którą zamierza wznieść o. Tadeusz Rydzyk. Redemptoryście pogratulował wielkiego przedsięwzięcia i życzył, by dzieło „wzrastało, gdyż to piękna sprawa”.

Terlikowski: Nie zgadzasz się z księdzem Prusakiem? To zachowujesz się, jakby coś cię opętało!

Kościół

Terlikowski: Nie zgadzasz się z księdzem Prusakiem? To zachowujesz się, jakby coś cię opętało!

Skąd tak mocne wnioski? Otóż biorą się one z tego, że przypomniałem jezuicie, że wbrew temu, co napisał w Nowym Testamencie egzorcyzmów dokonywano nie tylko na poganach, ale także na Żydach. I ojciec Prusak przyznał mi rację, ale... wcześniej podkreślił, że nie powinien zarzucać mu błędu rzeczowego, bo to on jest teologiem, a nie ja. Chwilę zaś później oznajmił, że rzeczywiście rację miałem, choć Żydzi to nie chrześcijanie (z czym się zgadzam, i czego nigdy nie kwestionowałem, zwracając tylko uwagę, że nie jest prawdą, że egzorcyzmy w Nowym Testamencie Żyd nie był poganinem i nadal nie może być tak traktowany).

Vladimir Ghika (fot. londonconstant/Flickr)

Kościół

Vladimir Ghika- Rumuński Popiełuszko?

Zagłębiając się w historię jego życia wyłania się przed nami postać o nieprzeciętnym harcie ducha, rzucająca pomost między prawosławiem a katolicyzmem, burząca mur pomiędzy bogatymi a biednymi, a przede wszystkim sprzeciwiająca się wyrzuceniu Boga ze społeczeństwa. Czytając jego biografię można dostrzec rysy św. Alberta służącego ubogim, św. Jadwigi pochodzącej z królewskiego rodu, a także tych, którzy nie dali się zastraszyć komunistycznej władzy – ks. Jerzego Popiełuszki i kard. Wyszyńskiego. Przez to okazuje się, ze rumuński błogosławiony może być bardzo bliski także Polakom…

Jan Budziaszek (fot. Jednegoducha.pl)

Kościół

Budziaszek dla Fronda.pl: Żyjemy w czasach, w których światem rządzi książę ciemności

Polak mieszkający w Szwecji przyjechał do Sokółki by modlić się o uzdrowienie z nowotworu. Lekarze nie dawali mu szans na przeżycie. Dziś jest zdrowy. Choć to i inne uzdrowienia potwierdzają lekarze i opasłe tomy medycznych dokumentacji, wielu ludzi drwi z takich cudów, szydząc, że to jedynie jakaś autosugestia albo placebo. Dlaczego tak się dzieje? O odpowiedź poprosiliśmy Jana Budziaszka, perkusistę legendarnych Skaldów.

fot. lumix2004/sxc.hu

Przyjechał do Sokółki z nowotworem, wrócił uzdrowiony. Kolejny cud w Sokółce?

U pana Stanisława Kumy w 2012 roku wykryto nowotwór wątroby i węzłów chłonnych. Lekarze orzekli, że mężczyzna nie ma już szans na wyleczenie. Jak sam mówi, pozostała mu tylko modlitwa o cud uzdrowienia. Za sugestią ks. Zbigniewa Gołębiewskiego, z jego szwedzkiej parafii postanowił przyjechać do Sokółki. Już w czasie pobytu w Sokółce poczuł, że w jego organizmie zaczynają zachodzić jakieś zmiany. W kościele św. Antoniego Padewskiego w którym przechowywana jest Cudowna Hostia przystąpił do spowiedzi, uczestniczył we Mszy św. oraz w adoracji Najświętszego Sakramentu. – To była najpiękniejsza adoracja w moim życiu, mogłem teraz umrzeć lub żyć, nie miało to dla mnie żadnego znaczenia. Byłem szczęśliwy – mówi pan Stanisław.

Agnieszka Chylińska (fot. Paweł Wodzyński/Agencja BEW)

Chylińska: Czytam żywoty świętych

O swoim intelektualnym zaangażowaniu w religię opowiada w ostatnim numerze "Pani": "Ostatnio czytam literaturę religijną, wykupiłam wszystkie możliwe dzienniki, miesięczniki: Głos Karmelu, Głos Ojca Pio. Kiedy się do czegoś zabieram, to radykalnie. Gdy ludzie mówią o nawróceniu - strasznie nie lubię tego słowa - to brzmi jakoś patetycznie. Ja któregoś dnia poczułam, że choćbym nie wiem jaki sukces osiągnęła, to w środku czuję ogromny niedosyt, tęsknotę. Szukam wzorów. Ostatnio lubię czytać żywoty świętych. To nie były postaci z obrazków, które tylko rączki składały, ale ludzie z krwi i kości - jeden lubił się napić, inny był kobieciarzem i nagle pojawił się zwrot akcji. Próbuję równać do najlepszych z najlepszych. Kiedyś punktem odniesienia był dla mnie Klub 27, a teraz święty Franciszek czy święta Klara. Nie chcę być odbierana jako świętoj...liwa, ale do wiary podchodzę poważnie."

No Gay (fot. Flickr)

Były lider gejowskiego ruchu: Dzięki Jezusowi odkryłem prawdę o homoseksualizmie!

Michael Glatze był redaktorem gejowskiego magazynu dla młodych mężczyzn. Po 16. latach życia jako homoseksualista, nawrócił się. – Stało się dla mnie jasne, (…) że homoseksualizm uniemożliwia nam odkrycie prawdziwego siebie wewnątrz – mówi Glatze. – Jezus Chrystus nieustannie zaleca nam, abyśmy nie ufali nikomu innemu oprócz Niego. Zrobiłem to, co powiedział Jezus, wiedząc, że Królestwo Boże jest w sercu i umyśle każdego człowieka. To, co odkryłem, czego dowiedziałem się o homoseksualizmie było szokujące – opowiada. Jego zdaniem „homoseksualizm niszczy wrażliwe umysły młodych ludzi i sieje zamieszanie w ich seksualnym rozwoju”.

Plakat reklamujący wystawę Sengl (fot. Katholisches.info)

Cejrowski o "artystce", która przybiła kurę do krzyża: Niech przybije do krzyża figurkę Angeli Merkel... nie wiem kogo tam lubi i szanuje

Kilka dni temu polskie media informowały o skandalicznej wystawie prac Deborah Sengl. Austriacka "artystka" słynie z kontrowersji i niechęci do Kościoła katolickiego. Przez najbliższy miesiąc w mieście Wiener Neustadt będzie można obejrzeć wystawę "dzieł" z cyklu „Via Dolorosa”, których motywem przewodnim jest... „kura przybita do krzyża”.

Natalia Podosek (fot. archiwum Autora)

Żywy Bóg czy kamienie na szczęście?

Oczywiście, żartuję. Ale obawiam się, że całe tłumy ludzi z kraju, w którym chrześcijaństwo ma ponad tysiącletnią historię, biorą te rzeczy całkiem na serio. Mało tego – te komunikaty krzyczą z ekranu telewizyjnego i kioskowych wystaw. Najświeższe „informacje” o ametyście zdobyłam dzisiaj patrząc na wystawę kiosku – „Energia kamieni” brzmiał tytuł, a pod spodem „rzetelne” wyliczenie „korzyści” płynących z jego noszenia. Co do kopniaka „na szczęście” to trudno byłoby mi już zliczyć , ile razy słyszałam o jego „skuteczności” od uczęszczających co niedziele na Eucharystię katolików. Pierścień Atlantów (ponoć przynoszący szczęście i dobrobyt) co chwile błyska mi przed oczami w autokarze, sklepie, kościele… W większości (jeśli nie we wszystkich) kobiecych magazynach można przeczytać o tym, co przyniesie kolejny tydzień, miesiąc, rok – w zależności od tego pod jakim znakiem zodiaku jesteś urodzony. W czasie ostatniej wakacyjnej podróży mogłam napatrzeć się na stragany uginające się od słonik

Maria Patynowska (fot. Fronda.pl)

Kościół

Czy pogański bożek jest niczym czy też jest Kimś ?

Ojciec Kasper Mariusz Kaproń OFM, jako komentarz do wywiadu „Nie przywoź demona z wakacji”, jakiego udzielił portalowi fronda.pl Dominik Tarczyński ( http://www.fronda.pl/a/dominik-tarczynski-nie-przywoz-demona-z-wakacji,30040.html ), zamieścił na facebooku ciekawą sugestię do której warto się odnieść, najpierw początek jej zacytuję: „W Piśmie świętym znajdziemy m. in. fragment mówiący o bożkach pogańskich: "mają usta, ale nie mówią; oczy mają, ale nie widzą... nogi mają, ale nie chodzą; gardłem swoim nie wydają głosu" (Ps 115) Nie brakuje jednak "współczesnych pogan", którzy ufają sile pogańskich bożków i ich wyobrażeniom; tych, którzy wierzą, że oto maska, figurka ma siłę, ma moc i... zacznie się coś dziać. Czyż to nie współczesny poganizm (z pewnością nieuświadomiony) zakamuflowany pod pozorem obrony chrześcijaństwa? Poganie przecież też wierzyli w bóstwa, które sprowadzały sprowadzały nieszczęście. Jak zatem nazwać tego, który wierzy że jakaś figurka sprowadzi nieszczęście?”

Biały Kościół w Norwegii (fot. destijlvor/sxc.hu)

Potroiła się liczba katolików w Norwegii, większość to imigranci

W związku z przyrostem liczby wiernych, wiele świątyń zostało na nowo otwartych. Bp Eidsvig zwrócił uwagę, że choć katolicy stanowią tylko 4 proc. mieszkańców Norwegii, wspólnota organizuje liczne szkoły katolickie, funkcjonują klasztory. Kościół katolicki wspiera także migrantów w integracji ze społeczeństwem norweskim bowiem znaczną część katolików stanowią uciekinierzy. Zdaniem biskupa Oslo w Norwegii jest dwukrotnie więcej katolików, ponieważ wiele osób nie jest zarejestrowanych. Biskup ubolewa, że w kraju brakuje księży.– Taka sytuacja stawia władze Kościoła przed wielkimi wyzwaniami. W każdej parafii stworzyliśmy różnoraką ofertę duszpasterską, aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom migrantów pochodzących z różnych krajów i kultur – powiedział bp Eidsvig. Do najważniejszych zadań zalicza zapewnienie migrantom przestrzeni do modlitwy, opieki duszpasterskiej i środków materialnych do jej prowadzenia. Zapewnił, że jeśli będzie przybywać migrantów, będą otwierane kolejne kościoły (niektóre